Skocz do zawartości

Fisher,Rutus czy Tesoro?

pako151515

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Thresold ustawiasz dobrze.Ja mam czułośc do końca,ale to zależy od podłoża.U mnie nie ma z tym problemu / beskid niski/.Zdarza się czasami że coś popiskuje ale od razu podkręcam ciut grunt w prawo i cichnie.Powiem w skrócie tak;Vaguero uwielbia okrągłe przedmioty wykonane z miedzi ,mosiądzu i srebra,i na to ma swietne zasięgi.Dodatkowo lepiej wypada w piasku niż w innych glebach.
Napisano
To chyba złoty środek z tym częściowym podkręcaniem Threshold - tak by zachować zróżnicowanie sygnałów, a zarazem podbić najcichsze z nich, zwiększając prawdopodobieństwo usłyszenia krótkiego sygnału od głębokiego przedmiotu, niekoniecznie centralnie pod cewką.
A co do czułości to jeszcze raz zwrócę uwagę, że na podstawie trzech trzymanych przeze mnie wykrywaczy (2 Cib, 1 Vaq), każdy ma inaczej osadzone pokrętło czułości względem nadruku na panelu z oznaczeniami skali. Jedna Cibola włącza się kawałek przed Off, a kręci równo do końca czerwonego. Druga Cibola podobnie, z tym że na niej w ogóle zapomnieli wydrukować czerwonego łuku za numerkiem 10 ;) A moje Vaq włącza się równo z Off, a kręci za czerwone pole drugie tyle, co wynosi długość czerwonego. To nie znaczy, że można wycisnąć więcej czułości w stosunku do Ciboli - tylko znaczy to, że np. Sens=10 nie jest identyczny w każdym wykrywaczu. U mnie jest to faktycznie mniej niż w Ciboli żony. Mój koniec czerwonego pola to jest 10" w tej Ciboli. I testy to potwierdzają co do centymetra. To kwestia indywidualnego montażu. W praktyce warto wkręcić czułość na maxa i następnie ją ciut cofnąć, ale tylko trochę, sprawdzić stabilność i ewentualnie dalej skorygować lub pogodzić się z tym co jest.
Jeszcze jedno spostrzeżenie - 12x10DD wymaga wyższego ustawiania dyskryminacji (porównywane na tym samym przedmiocie stalowym).
Już nie mogę się doczekać zabawy z tym dziwolągiem, może wreszcie jakieś urozmaicenie poszukiwań ;) Zakładam, że działając w parze: ja z Vaq 12x10" DD + dziewczyna z Cibolą w pobliżu, uda się nam stworzyć skuteczny duet wyszukująco-identyfikująco-namierzający ;) I tylko czasu wiecznie brakuje...

M.
Napisano
draven85,nie odpowiedziałem ,bo akurat mnie nie było,teraz ciepło więc wykorzystuję pogodę i łażę ile wlezie z Proximą,i będę łaził póki trawa nie urośnie,i uniemożliwi mi poszukiwania.Co do zasięgów Proximy w trybie statycznym w powietrzu wygląda to mniej więcej tak:

1. 5 gr.współczesne 33-35 cm
2. Łuska mauser ok.42 cm
3. Klamra carska ok.60 cm
4. Hełm niemiecki ok.110 cm

Wyniki w powietrzu oczywiście nie są miarodajne,w ziemi zasięg oczywiście spadnie,ale i tak nie jest źle,zaletą w Proximie w trybie statycznym jest równolegle pracujący układ identyfikacji,czego się nie wytnie w trybie dynamicznym,nie będzie wycięte w trybie statycznym i odwrotnie,co się wytnie w trybie dynamicznym,będzie wycięte także w trybie statycznym.
Proxima ma również i wady do których należą według mnie duży ciężar,brak wymiennych cewek (podobno miała być większa,ale do tej pory nie ma ).Generalnie Proxima ma duży potencjał który nie został wykorzystany do końca (mowa tu o nieszczęsnych wymiennych cewkach),druga sprawa to zbyt mały zakres czułości,według mnie powinien być większy,rozumiem,że wraz ze wzrostem czułości spada stabilność pracy wykrywacza,a co za tym idzie również poprawność identyfikacji wykrytego przedmiotu,ale właśnie brakuje mi większej czułości.
Napisano
Muchomor, konstruktor Rutusów kończy teraz pracę nad zaawansowanym wykrywaczem do drobnicy, w ślad za nim pójdzie sonda snajperka", przeznaczona do nowego drobnicowca i pasująca także do Proximy. Natomiast duża sonda do Proximy ma najniższy priorytet i nie należy się jej ani jutro ani pojutrze spodziewać.

A teraz garść pierwszych spostrzeżeń z wykorzystania 12x10 DD, ale zaznaczam że był to drugi wypad z Vaquero w moim życiu w ogóle, więc to tylko spostrzeżenia żółtodzioba, a nie praktyka. Chodziłem kilka godzin na polu, łące i w lesie. ilość sygnałów ogólnie bardzo mała (były jeszcze dwie Cibole, które też niewiele co znalazły).
- znacznie bardziej lubi żelazo, trzeba wyżej kręcić dyskryminację
- bardzo czuła nawet na fragmenty pierścieni wiodących, ale namierzanie płytkich drobnych sygnałów, a tym bardziej ich wyłuskiwanie w już wysypanej ziemi, jest czasochłonne i trudne
- wykrywacz jest zauważalnie cięższy na dole, ale 4-5 godzin machania mnie nie wykończyło (co najwyżej świeże powietrze po zimie ;)
- wyraźnie słychać w słuchawkach co może być kolorkiem, a co raczej nie (kwestia "soczystości dźwięku)
- posiada wąski zakres idealnego dostrojenia do gruntu, bardzo często sprawdzałem i korygowałem, choć tylko dla sztuki, bo żadnych lewych sygnałów nie było
- chodziłem na czułości bliskiej max, thresholdzie słyszalnym, i ze stabilnością było bardzo dobrze

Na koniec ciekawostka: Obecność Ciboli w pobliżu Vaquero 12x10"DD (< 10 metrów) przejawia się tym, że dźwięk pinpointa w Vaq staje się lekko charczący. I co najważniejsze - im bliżej, tym spadają zasięgi wykrywaczy! Cib i Vaq w odległości mniejszej niż 2 metry, pomimo że nie wydają żadnych dźwięków wskazujących na zakłócanie się (tzw. chatter), to najzwyczajniej w świecie blokują swoje działanie. Jeden i drugi nie wykrywają słabszych sygnałów, po prostu cisza! Nie sprawdzałem kto miał jakie Freq ustawione w takiej chwili, ale co ciekawe zakłócanie może polegać nie tylko na gadaninie" wykrywaczy do siebie, ale także na milczącym znokautowaniu się nawzajem - głucha cisza :)

M.
Napisano
Witam was! Otóż zastanawiam się nad Whites'em IDX PRO, tylko jakoś do Whitesów podchodzę z dystansem. Chodzi mi o monetki, klamry odznaki itp jak wcześniej pisałem. Co wiem o tym modelu? Jedno tonowa identyfikacja i niezbyt bogaty w pokrętła. Liczę na pomoc!
Napisano
Cytat
konstruktor Rutusów kończy teraz pracę nad zaawansowanym wykrywaczem do drobnicy, w ślad za nim pójdzie sonda "snajperka, przeznaczona do nowego drobnicowca i pasująca także do Proximy. Natomiast duża sonda do Proximy ma najniższy priorytet i nie należy się jej ani jutro ani pojutrze spodziewać."

beaviso,możesz zdradzić skąd masz takie wiadomości,podejrzewam,że z pierwszej ręki,czyli od producenta.Ciekaw jestem tego zaawansowanego wykrywacza do drobnicy,pożyjemy zobaczymy",podejrzewam że Proxima przestanie być produkowana,gdy wejdzie na rynek ten nowy drobnicowiec",tak przynajmniej było z poprzednimi wersjami Rutusa.Co do cewki snajperki",to w Proximie się raczej mi nie przyda,osobiście nie mam żadnych problemów z namierzaniem celów,wystarcza pinpoint,bardziej przydałaby się właśnie duża sonda na militaria.
Napisano
Muchomor, to są słowa samego Pana Arka Rutyny, wypowiedziane publicznie tutaj:
http://www.thesaurus.com.pl/forum/viewtopic.php?t=3544&postdays=0&postorder=asc&start=17
Proxima zostaje. A snajperka - nie chodzi o namierzanie/pinpoint, tylko o zwiększenie możliwości wykrywacza w poszukiwaniu na zaśmieconych i w trudnych terenach. Mniejsza sonda to większa ozdzielczość" wykrywacza, lepsza dyskryminacja w rozumieniu separacji i maskowania. Zdaje się, że o to właśnie chodzi w tzw. snajperce. I znam niejedną miejscówkę, gdy takie cechy wykrywacza są najważniejsze.

cyt:
Duża sonda dla "złomiarzy musi poczekać. Priorytetem od dobrych kilku miesięcy jest wykrywacz na drobiazg. Drobną biżuterię , cienkie monety itp. A ponieważ ten wykrywacz jest ściśle "dedykowany to nie ma w nim żadnych kompromisów. Nie jest to też wykrywacz dla początkujących, tylko dla świadomych użytkowników.Wygadałem się bo już gotowy :mrgreen: Potem będzie "snajperka zarówno dla PROximy jak i dla nowego , potem dopiero duża sonda, a potem ....pożyjemy zobaczymy....Choć po głowie mi już chodzi...... W każdym razie -żeby nie było nieporozumień - PROxima zostaje. Uważam ,że w tej cenie i w tym fragmencie rynku ( wykrywacz uniwersalny ) jest produktem optymalnym i będzie produkowana kilka lat. <rutus>"

M.
Napisano
Dzięki beaviso,poczytałem trochę na thesaurusie.
Cytat:
Mniejsza sonda to większa "rozdzielczość wykrywacza, lepsza dyskryminacja w rozumieniu separacji i maskowania" -oczywiście zgadzam się w 100%-tach,zapomniałeś jedynie dodać,że mniejsza sonda to mniejszy zasięg,no ale coś za coś,ogólnie wiadomo,że na zaśmiecone tereny nadaje się bardziej mniejsza sonda,niż większa.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie