nikt Napisano 8 Kwiecień 2010 Napisano 8 Kwiecień 2010 taktyk - możesz zrobić lepsze zdjęcie ? Który element był uszkodzony ? ten SOT 25 ? Możesz napisać czy cewka odbiorcza jest podpięta równolegle z jakimś C ? I czy przez rezystor ? A najlepiej narysuj schemat ;-)
Taktyk Napisano 8 Kwiecień 2010 Napisano 8 Kwiecień 2010 Ale to nie ja naprawiałem wykrywacz bassisty...:)Nie zajmuje się serwisem wykrywaczy.Zdjęcia i schemat wysłałem na priv.PozdrawiamTaktyk
nikt Napisano 8 Kwiecień 2010 Napisano 8 Kwiecień 2010 Dzięki ;-) No to kwestia podstawowa - pytanie do Bassisty - jak rozumieć Twój post : Cewka raczej poszła, podłączyłem poźniej drugą, pożyczoną (ale taką samą) i też nie działa" Czy po podłączeniu innej ( w domyśle sprawnej ) sondy wykrywacz dalej był niesprawny ? pozdrawiam . PS ' Trzeba złapać osobę która naprawiała ten wykrywacz, postawić pod ścianą i pod lufami karabinów wymusić zeznania ;-))))
bassista Napisano 8 Kwiecień 2010 Autor Napisano 8 Kwiecień 2010 Żeby była sprawa jasna taki ze mnie elektronik jak z koziej d...y trąba - jestem inż. budownictwa. Gość który to naprawiał stwierdził, że poszedł przedwzmacniacz ale mówił, żę wymienił to w puszce - nie cewce. Cewkę którą podłączyłem działała wcześniej i później na takiej samej wykrywce więc jest sprawna. Co więc facet wymienił (nazywając to przedwzmacniaczem) tego nie wiem, pracuję 400km dalej, będę dopiero za 2-3 tyg. Zresztą dla mnie najważniejsze jest, że piszczała działa :) Dzięki jeszcze raz za wyjaśnienie problemu
Brzęczyszczykiewicz Napisano 8 Kwiecień 2010 Napisano 8 Kwiecień 2010 Taktyk, pomyliłem osoby, wybacz!:)
nikt Napisano 8 Kwiecień 2010 Napisano 8 Kwiecień 2010 Fakty zebrane : - uszkodzenie było w puszce.- z inną sondą ( sprawną ) wykrywacz nie działał - potwierdzamy tylko fakt nr. 1 - przedzmacniacz jest w sondzie. Wniosek : uszkodzeniu nie mógł ulec przedwzmacniacz. Ciekawe co teraz na to Grzesiu ;P
Brzęczyszczykiewicz Napisano 8 Kwiecień 2010 Napisano 8 Kwiecień 2010 A co można na to, skoro nadal nie wiadomo co się zepsuło? :)))Dajcie mi schemat i wskażcie punkt awarii, to zajmę stanowisko, jaka mogła być prawdopodobna przyczyna poza ślepym trafem.Skoro ten układ w sondzie nie wytwarza sygnału pobudzającego, nadal nie można niemal z pewnością wykluczyć indukcji jako przyczyny.
bassista Napisano 9 Kwiecień 2010 Autor Napisano 9 Kwiecień 2010 No to jeszcze pytanie z trochę innej beczki:czy istnieje możliwość podpięcia pod terre innej cewki (większej niż produkuje minelab) np. ramy? Jeśli tak jest gdzieś dostępny schemat lub producent? Czy lepiej nie kombinować aby nie przedobrzyć?
Taktyk Napisano 9 Kwiecień 2010 Napisano 9 Kwiecień 2010 Tylko kompatybilne cewki producenta. Lepiej już nic nie kombinować...;)PozdrawiamTaktyk
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.