Skocz do zawartości
  • 0

szklany krązęk

Kolab

Pytanie

Napisano

Witam na jednym ze spacerów wśród pól znalazłem taki oto szklany krążek w kształcie dysku. Ma on około 45 mm średnicy. Jego kształt jest obły i nieregularny. Szkło jest mocno skorodowane" (nie wiem jak określa się ten efekt) Spodnia część (na środku) być może została od czegoś odłamana... jest to jednak nie czytelne. Czy ktoś z was spotkał się z czymś takim lub ma jakiś pomysł co to może być?

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jest to stopka od kieliszka, szkło (z tego co widzę) niskiej jakości, zielonkawe z pęcherzykami i smugami, najprawdopodobniej typu wapniowo - potasowego. Sądzę, że pochodzi z przełomu 17 i 18 wieku, wykonana w leśnej hucie, na potrzeby miejscowej ludności i handlarzy żydowskich. Pozdrav. Chajbar.
P.S. Czy były w Twojej okolicy jakieś huty, czy istnieją ich ślady w toponimii, to znaczy są nazwy miejscowe typu: Leśna Huta, Hucisko, Stara Huta, Szklana Huta etc.?
Napisano
W okolicy jak mówiłem są takie miejscowości (ściśle dwie) ich nazwy to:
Ruda Huta (raczej przetop metali)
oraz Huta (tu brak jakichkolwiek dookreśleń)

Oczywiście nie wykluczone, że były takie miejsca jednak nie wpłynęły na nazwę samej miejscowości

Nie jestem pewien czy był to rodzaj kielicha, gdyż to spodnia (wklęsła) część sprawia wrażenie jakby coś zostało od niej odłamane zaś ta górna wykończona jest jak widać"
Napisano
Mówimy może o okolicach Chełma?

Ciekawy temat, delikatnie poboczny ale w dużej mierze traktujący o produkcji szkła na początku XX wieku http://www.browar.biz/forum/archive/index.php/t-24687.html

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Swiety82 13:44 22-03-2010
Napisano
Tak to okolice Chełma Lubelskiego... wiele cennych informacji w podanym linku. Także polecam.

A tak nawiązując do tego postu czy myślicie, że w ten szklany dysk wciśnięty był jakiś metal lub coś innego co mogło pełnić rolę kielicha, a co z czasem uległo zniszczeniu?
Napisano
Ruda Huta - to zdecydowanie nie wytop metali... jest a raczej była tam huta szkła, dziadek mojej exmałżonki przepracował w niej podobno 34lata... tereny samej huty pozly ostatnio w prywatne ręce, z tego co się orientowałem ostatnio raczej nie wiele się tam teraz dzieje...
Napisano
ok. Tak szacowałem podług nazwy. Wiesz zatem skąd wywodzi się nazwa Rudy Huty (tak to się chyba odmieniać powinno)?
Napisano
Byłem w Rudej Hucie kilkukrotnie i pewnie jeszcze nie raz tam zawitam, chętnie się coś więcej dowiem :) Powiem tylko że ciekawe rzeczy tam wychodzą na polach...
Napisano
raczej tak... w okolicy o ile dobrze pamiętam jest jeszcze Ruda, Rudka... tam też były huty szkła... tworzyły one jakieś zrzeszenie hut szkła z tego co mi ten dziadek opowiadał... swoją drogą jest to jedyny człowiek który po tym całym cyrku z moim rozwodem, normalnie ze mną rozmawia...
Napisano
sorki za wprowadzenie w błąd ta huta o której pisałem w moim pierwszym poście to była w Woli Uhruskiej, i te właśnie huty z tych miejscowości tworzyły to zrzeszenie hut... były jeszcze w innych miejscowościach ale za cholercie nie mogę sobie przypomnieć jakie... jeszcze raz przepraszam za niedopowiedzenie...
Napisano
Brakuje czaszy kieliszka, a nóżka jest niewyciągnięta, pozostał po niej jedynie tzw. przylepiak", czyli grudka szkła. Jest to więc prawdopodobnie odpad produkcyjny z huty, mówiąc kolokwialnie- iedoróbka". Kiedyś, pracując nad artykułem o hutach szkła, odwiedziłem stanowisko archeologiczne w Borach Tucholskich, które eksplorowano w latach 80. Archeolodzy odkopali tam fundamenty pieców szklarskich i innych budynków, oraz śmietnisko z odpadami produkcyjnymi z przełomu 17 i 18 wieku. Były tam między innymi takie stopki od kieliszków jak Twoja. Ślad od spodu stopki pozostawiło narzędzie szklarskie, którym przytrzymywano stopkę, przylepiając ją do czaszy kieliszka.
Jak znajdę rysunki przedstawiające proces produkcji takiego kieliszka, to nieodzownie wkleję. Pozdrav, Chajbar.
Napisano
Byłbym bardzo rad :) gdyby coś udało ci się znaleźć. Muszę wrócić w tamto miejsce (zwłaszcza, że mam tam 20 min na piechotkę) Miejsce położone jest pod lasem (pole) i znalazłem tam jeszcze jakiś fragment (też szkło) podobny do tego. Może to przypadek ale kto wie. Jak coś jeszcze się trafi to wątek na pewno odświeżę. Pozdrawiam
Napisano

Witam na jednym ze spacerów wśród pól znalazłem taki oto szklany krążek w kształcie dysku. Ma on około 45 mm średnicy. Jego kształt jest obły i nieregularny. Szkło jest mocno skorodowane" (nie wiem jak określa się ten efekt) Spodnia część (na środku) być może została od czegoś odłamana... jest to jednak nie czytelne. Czy ktoś z was spotkał się z czymś takim lub ma jakiś pomysł co to może być?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie