rafal_etz Napisano 18 Marzec 2010 Autor Share Napisano 18 Marzec 2010 Witam. Jaka jest najlepsza mapa satelitarna? Chodzi mi o dobre przybliżenie i dokładność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krecik wz. 65 Napisano 18 Marzec 2010 Share Napisano 18 Marzec 2010 A może zdjęcia lotnicze ? Geoportal kol. odwiedzał ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 18 Marzec 2010 Share Napisano 18 Marzec 2010 wszedzie po trochuzumi geoportal google earth Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafal_etz Napisano 19 Marzec 2010 Autor Share Napisano 19 Marzec 2010 zumi i gogle earth sprawdzałem zaraz sprawdze geoportal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek_zagroba Napisano 19 Marzec 2010 Share Napisano 19 Marzec 2010 Każda strona ma swoje plusy i minusy i tak naprawę wzajemnie się uzupełniają... chociaż preferuję geoportal choćby za takie smaczki;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krecik wz. 65 Napisano 19 Marzec 2010 Share Napisano 19 Marzec 2010 Tyszz Panie Maćku - aczkolwiek zdjęciami bym nie pogardził... :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
traper6 Napisano 19 Marzec 2010 Share Napisano 19 Marzec 2010 Mistelblatty są dobre, ale.....Google Earth są też dobre, ale.... Porównanie z sobą obu tych map daje super efekty.Ale jeżeli ktoś ma dobrze opanowaną archeologię satelitarną i podeprze to Mistelblattami to efekty są rewelacyjne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek_zagroba Napisano 19 Marzec 2010 Share Napisano 19 Marzec 2010 ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek_zagroba Napisano 19 Marzec 2010 Share Napisano 19 Marzec 2010 A i jeszcze jedno... Mistelblatty? Coś mi umknęło...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krecik wz. 65 Napisano 20 Marzec 2010 Share Napisano 20 Marzec 2010 Można nałożyć...są dość dokładne :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
traper6 Napisano 20 Marzec 2010 Share Napisano 20 Marzec 2010 MaciekMistelblatty jest to spolszczona i uproszczona nazwa Messtischblatt. Osoby które się posługują tymi mapami,a nie latają po terenie na pałę, albo zakładają wątki z pytaniami gdzie szukać" doskonale wiedzą o czym piszę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RayanPeter Napisano 20 Marzec 2010 Share Napisano 20 Marzec 2010 Ma ktoś może linkę do map Messtischblatt z woj. Mazowieckiego??Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 20 Marzec 2010 Share Napisano 20 Marzec 2010 Zanika wsrod narodu umiejetnosc poprawnego i zrozumialego czytania.Na stronie glownej forum jest taki watekhttp://www.odkrywca.pl/stare-mapy-online-zbior-informacji-o-mapach-wszelkiego-rodzaju,267474.html#267474Podane na tacy i jeszcze malo :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek_zagroba Napisano 20 Marzec 2010 Share Napisano 20 Marzec 2010 Niestety w skorowidzu ze strony MAPSTER mojej miejscowości nie ma... (w wątku stare mapy online" nie ma) Zna ktoś inne strony z tymi mapami? krecik wz. 65 nie muszę nakładać bo już tam byłem;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 20 Marzec 2010 Share Napisano 20 Marzec 2010 a wspolczesne (powiedzmy z lat 80) 50 nie pasuja? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek_zagroba Napisano 20 Marzec 2010 Share Napisano 20 Marzec 2010 Z lat 80 mam w skali 1:50000 ale Mistelblatty pokazują rochę" starsze czasy;) Tylko czy ktoś wie jaki obszar Polski obejmują Mistelblatty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RayanPeter Napisano 22 Marzec 2010 Share Napisano 22 Marzec 2010 Lepsze od tej twojej linki jest wwww.google.pl ale gdybym chciał spędzić wieczność w poszukiwaniu igły w stogu siana to bym napisał.Określiłem obszar i zadałem pytanie o wyszczególniony zakres materiału z tą myślą idąc na forum do osób zajmujących się wspólnym hobby. No ale najłatwiejsza jest spychologia.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
traper6 Napisano 22 Marzec 2010 Share Napisano 22 Marzec 2010 @ RayanPeter M-blatty są to mapy niemieckie dla terenów należących przed wojną do Niemiec, a które się obecnie znajdują w naszych granicach.Dla woj. mazowieckiego musisz szukać map WiG. To jest prawie to samo co M-blatty, tylko się inaczej nazywają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radosci Napisano 23 Marzec 2010 Share Napisano 23 Marzec 2010 Mam pytanko o ten geoportal. To świetne źródło informacji i bardzo dziękuje że się tu pojawiło.Natomiast, oglądając jedno z miejsc na które zamierzałem się wybrać, przybliżając zdjęcie satelitarne (lub bardziej lotnicze) na geoportalu, przy pewnym zoomie wiedzę czarną nakładkę na tym miejscu i tylko tam, gdzie indziej po prostu przybliża, zdjęcie traci na jakości jeśli nie ma bliższego a tu czerń na fragmencie. Miejsce po dawnej wsi i dworku. Czy możliwe że tak przykrywają stanowiska archeologiczne? Nie spodziewałem się specjalnie że wieś zniszczona w czasie 2 wojny może być takim stanowiskiem ale muszę to teraz sprawdzić. Ktoś się spotkał z takim zachowaniem na geoportalu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 23 Marzec 2010 Share Napisano 23 Marzec 2010 Takie sprawy generalnie sa przy obiektach nazwijmy to niejawnych - instalacje wojskowe i podobne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.