rafal_etz Napisano 18 Marzec 2010 Autor Napisano 18 Marzec 2010 Witam. Jaka jest najlepsza mapa satelitarna? Chodzi mi o dobre przybliżenie i dokładność.
krecik wz. 65 Napisano 18 Marzec 2010 Napisano 18 Marzec 2010 A może zdjęcia lotnicze ? Geoportal kol. odwiedzał ?
rafal_etz Napisano 19 Marzec 2010 Autor Napisano 19 Marzec 2010 zumi i gogle earth sprawdzałem zaraz sprawdze geoportal
maciek_zagroba Napisano 19 Marzec 2010 Napisano 19 Marzec 2010 Każda strona ma swoje plusy i minusy i tak naprawę wzajemnie się uzupełniają... chociaż preferuję geoportal choćby za takie smaczki;)
krecik wz. 65 Napisano 19 Marzec 2010 Napisano 19 Marzec 2010 Tyszz Panie Maćku - aczkolwiek zdjęciami bym nie pogardził... :)
traper6 Napisano 19 Marzec 2010 Napisano 19 Marzec 2010 Mistelblatty są dobre, ale.....Google Earth są też dobre, ale.... Porównanie z sobą obu tych map daje super efekty.Ale jeżeli ktoś ma dobrze opanowaną archeologię satelitarną i podeprze to Mistelblattami to efekty są rewelacyjne.
maciek_zagroba Napisano 19 Marzec 2010 Napisano 19 Marzec 2010 A i jeszcze jedno... Mistelblatty? Coś mi umknęło...?
traper6 Napisano 20 Marzec 2010 Napisano 20 Marzec 2010 MaciekMistelblatty jest to spolszczona i uproszczona nazwa Messtischblatt. Osoby które się posługują tymi mapami,a nie latają po terenie na pałę, albo zakładają wątki z pytaniami gdzie szukać" doskonale wiedzą o czym piszę.
RayanPeter Napisano 20 Marzec 2010 Napisano 20 Marzec 2010 Ma ktoś może linkę do map Messtischblatt z woj. Mazowieckiego??Pozdrawiam.
woytas Napisano 20 Marzec 2010 Napisano 20 Marzec 2010 Zanika wsrod narodu umiejetnosc poprawnego i zrozumialego czytania.Na stronie glownej forum jest taki watekhttp://www.odkrywca.pl/stare-mapy-online-zbior-informacji-o-mapach-wszelkiego-rodzaju,267474.html#267474Podane na tacy i jeszcze malo :/
maciek_zagroba Napisano 20 Marzec 2010 Napisano 20 Marzec 2010 Niestety w skorowidzu ze strony MAPSTER mojej miejscowości nie ma... (w wątku stare mapy online" nie ma) Zna ktoś inne strony z tymi mapami? krecik wz. 65 nie muszę nakładać bo już tam byłem;D
woytas Napisano 20 Marzec 2010 Napisano 20 Marzec 2010 a wspolczesne (powiedzmy z lat 80) 50 nie pasuja?
maciek_zagroba Napisano 20 Marzec 2010 Napisano 20 Marzec 2010 Z lat 80 mam w skali 1:50000 ale Mistelblatty pokazują rochę" starsze czasy;) Tylko czy ktoś wie jaki obszar Polski obejmują Mistelblatty?
RayanPeter Napisano 22 Marzec 2010 Napisano 22 Marzec 2010 Lepsze od tej twojej linki jest wwww.google.pl ale gdybym chciał spędzić wieczność w poszukiwaniu igły w stogu siana to bym napisał.Określiłem obszar i zadałem pytanie o wyszczególniony zakres materiału z tą myślą idąc na forum do osób zajmujących się wspólnym hobby. No ale najłatwiejsza jest spychologia.Pozdrawiam.
traper6 Napisano 22 Marzec 2010 Napisano 22 Marzec 2010 @ RayanPeter M-blatty są to mapy niemieckie dla terenów należących przed wojną do Niemiec, a które się obecnie znajdują w naszych granicach.Dla woj. mazowieckiego musisz szukać map WiG. To jest prawie to samo co M-blatty, tylko się inaczej nazywają.
radosci Napisano 23 Marzec 2010 Napisano 23 Marzec 2010 Mam pytanko o ten geoportal. To świetne źródło informacji i bardzo dziękuje że się tu pojawiło.Natomiast, oglądając jedno z miejsc na które zamierzałem się wybrać, przybliżając zdjęcie satelitarne (lub bardziej lotnicze) na geoportalu, przy pewnym zoomie wiedzę czarną nakładkę na tym miejscu i tylko tam, gdzie indziej po prostu przybliża, zdjęcie traci na jakości jeśli nie ma bliższego a tu czerń na fragmencie. Miejsce po dawnej wsi i dworku. Czy możliwe że tak przykrywają stanowiska archeologiczne? Nie spodziewałem się specjalnie że wieś zniszczona w czasie 2 wojny może być takim stanowiskiem ale muszę to teraz sprawdzić. Ktoś się spotkał z takim zachowaniem na geoportalu?
woytas Napisano 23 Marzec 2010 Napisano 23 Marzec 2010 Takie sprawy generalnie sa przy obiektach nazwijmy to niejawnych - instalacje wojskowe i podobne.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.