Skocz do zawartości

mapa satelitarna

rafal_etz

Rekomendowane odpowiedzi

Mistelblatty są dobre, ale.....
Google Earth są też dobre, ale....
Porównanie z sobą obu tych map daje super efekty.
Ale jeżeli ktoś ma dobrze opanowaną archeologię satelitarną i podeprze to Mistelblattami to efekty są rewelacyjne.

Maciek
Mistelblatty jest to spolszczona i uproszczona nazwa Messtischblatt. Osoby które się posługują tymi mapami,a nie latają po terenie na pałę, albo zakładają wątki z pytaniami gdzie szukać" doskonale wiedzą o czym piszę.

Zanika wsrod narodu umiejetnosc poprawnego i zrozumialego czytania.
Na stronie glownej forum jest taki watek
http://www.odkrywca.pl/stare-mapy-online-zbior-informacji-o-mapach-wszelkiego-rodzaju,267474.html#267474

Podane na tacy i jeszcze malo :/

Lepsze od tej twojej linki jest wwww.google.pl ale gdybym chciał spędzić wieczność w poszukiwaniu igły w stogu siana to bym napisał.

Określiłem obszar i zadałem pytanie o wyszczególniony zakres materiału z tą myślą idąc na forum do osób zajmujących się wspólnym hobby. No ale najłatwiejsza jest spychologia.

Pozdrawiam.

@ RayanPeter
M-blatty są to mapy niemieckie dla terenów należących przed wojną do Niemiec, a które się obecnie znajdują w naszych granicach.
Dla woj. mazowieckiego musisz szukać map WiG. To jest prawie to samo co M-blatty, tylko się inaczej nazywają.

Mam pytanko o ten geoportal. To świetne źródło informacji i bardzo dziękuje że się tu pojawiło.

Natomiast, oglądając jedno z miejsc na które zamierzałem się wybrać, przybliżając zdjęcie satelitarne (lub bardziej lotnicze) na geoportalu, przy pewnym zoomie wiedzę czarną nakładkę na tym miejscu i tylko tam, gdzie indziej po prostu przybliża, zdjęcie traci na jakości jeśli nie ma bliższego a tu czerń na fragmencie. Miejsce po dawnej wsi i dworku. Czy możliwe że tak przykrywają stanowiska archeologiczne? Nie spodziewałem się specjalnie że wieś zniszczona w czasie 2 wojny może być takim stanowiskiem ale muszę to teraz sprawdzić. Ktoś się spotkał z takim zachowaniem na geoportalu?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie