Skocz do zawartości
  • 0

Koperta odpustowego zegarka/medalionu

Sobiepan

Pytanie

Napisano

Tak się to prezentuje, wykonane z mosiężnej, cienkiej blaszki. Dziury w oryginale prawdopodobnie nie było, ktoś sobie stuknął gwoździem. Roboczo datuję na przełom XIX/XX, ale co to właściwie jest? Czy robiono aż tak badziewne i małe zegarki? A może zabawka jakaś? Średnica 3,2 cm.

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Rzeczywiście estetyka bardzo podobna, ale są duże różnice: materiał, wykonanie, brak zawiasu (lub śladu po nim) etc. Tak sobie myślę, że taka obudowa nie zapewnia dostatecznej ochrony mechanizmowi zegarowemu - mógłbym to zgnieść w ręku.
O medalionie też myślałem, al co to za medalion z badziewnej blaszki? Jeżeli ktoś ma jakieś inne pomysły to liczę, że się podzieli.
Napisano

Tak się to prezentuje, wykonane z mosiężnej, cienkiej blaszki. Dziury w oryginale prawdopodobnie nie było, ktoś sobie stuknął gwoździem. Roboczo datuję na przełom XIX/XX, ale co to właściwie jest? Czy robiono aż tak badziewne i małe zegarki? A może zabawka jakaś? Średnica 3,2 cm.

Napisano

Wysokość ok 0,5 cm. widoczne przetłoczenia po obwodzie-myślałem, że gwint, ale nie.

Z góry dziękują za sugestie, a może ktoś ma takie w całości?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie