Skocz do zawartości

ustawienia proximy lasy

spid3r

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Należałoby jeszcze określic jaki las.Sosnowy,jodłowy,bór mieszany,liściasty.Różne rodzaje lasów wymagają innego podłoża,innej gleby na których są zasadzane,czyli w tej zależności należałoby korygowac ustawienia wykrywacza.
Tak mi się wydaje przynajmniej.
Pzdr.
  • Odpowiedzi 51
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Dzieci3-automatyczne strojenie do gruntu-ja dostrajam co jakieś 100-200 metrów w terenie zależy od okoliczności jak np z ugoru przechodzę na zaorane, z iglastego w liściasty itp, albo dla odświerzenia.
Jak się pogoda zmieni zacznę trenowanie statycznego od -90 w lesie na nieruszanych wschodnich terenach cel-kopanie wszytkiego, nie będę miał za dużo czasu (będę w Polsce na urlopie" przez miesiąc od poniedziałku)zdam relacje z praktyk, dynamik sobie już poćwiczyłem ostatnie 5 miesięcy.
Napisano
statyk dalej dla mnie BLACK MAGIC, fajnie, że głęboko ale nic prócz żelastwa typu gwożdzie łańcuchy w totalnym środku lasu nie znalazł :(
Chyba coś źle robię.
Napisano
Witam,
Do tej pory nie interesowały mnie militaria i Proximą nigdy nie kopałem na wskazaniach poniżej 0. Chodząc nieraz w terenie mam dużo wskazań poniżej zera i zaczynam się zastanawiać, czy warto wykopać dołek?
Napiszcie proszę jakie cyfry poniżej 0 przedstawiają konkretne przedmioty. Wiem, że trzeba kopać, aby się przekonać. Producent podaje tylko kilka przykładów np. kombinerki stalowe -48.
Nie mam doświadczenia w ujemnych wskazaniach Proximy i tu chciałbym pójść na łatwine.
Czy da się wspólnie przy udziale użytkowników Proxim stworzyć tabelę wskazań przedmiotów?
Pozdrawiam,
Napisano
Spajder sygnał jest bo trzeba go co jakiś czas resetować cynglem, a jak resetujesz i dalej jest a wyświetlacz nic nie pokazuje to znaczy że dyskryminacja odrzuciła.
Napisano
Bo na statyku sygnalizowane są wszystkie przedmioty zalegające w gruncie bez względu na dyskryminacje trza sie na wyświetlacz wtedy gapić :) jak coś nie jest odrzucone przez dyskryminacje to wtedy się coś dzieje na wyświetlaczu.Jeśli dyskryminacja coś odrzuca to sygnał i tak będzie ale wyświetlacz nie pokaże żadnych wartości.
Napisano
To zaraz. czy dobrze zrozumiałem. Jeśli statyk mi buczy i nic nie pokazuje na wyświetlaczu liczbowo tzn że nie warto kopać, a jak pokazuje to kopać ?
Bo kopanie gwoździ w środku lasu już przestało mnie bawić
Napisano
Tak Spajder, ALE zależne to jest od tego jak masz dyskryminacje ustawioną- np: Tryb statyk, czułość powiedzmy 35, dyskryminacja -55, jeśli buczy a na wyświetlaczu nic to znaczy,że dyskryminacja odrzuciła- wartość była powyżej -55 (np -56,-57,-58 itd
Oczywiście zalecane jest resetowanie wykrywacza za pomocą spustu co chwile"
Zwróć uwagę jakie wartości maja gwoździe na wyświetlaczu i po prostu tego nie kop.
Napisano
aha no dzięki.
wezmę sobie to do serca i przy najbliższej okazji wypróbuje :)
tylko ciekawe kiedy, jak znów zasypał moją wiochę śnieg ;/
Napisano
Witam,
Uważam, że słowa krytyki w stronę Proximy muszą być czymś spowodowane?
Ciekawe, co spowodowało ten uraz.
Pozdrawiam,
Napisano
witam drogich kolegów miałem dziś taką sytuacje w lesie rutus pokazywał mi +90 albo +88 ale pinpoint nic nie widział a na koniec wyszedł kamień zwykły polny kamień wielkości melona :) wykrywacz reagował tylko na niego nic tam nie było, pytanie moje jest takie czy ja coś źle ustawiłem ??
dyskryminacja była na -45 a czułość na 37. Od razu dodam ze jestem świeżo upieczonym posiadaczem proxy wiedz każda pomoc będzie mile widziana :)
  • 2 weeks later...
Napisano
Ludzie,ale macie problemy,a przecież Proxima jest bardzo prosta w obsłudze,tam w zasadzie nie ma nic do ustawiania,strojenie do gruntu jest automatyczne jednym przyciskiem.Proponuję dla początkujących ustawienie dyskryminacji na dynamiku.....bo od niego należy zaczynać, na -90 (czyli wykrywacz będzie sygnalizował każdy metal,czy to żelazo,czy kolor),ilość tonów na 5 ,czułość na 39 (w terenie nie zaśmieconym),kto chce,może sobie wykopywać przedmioty przy wskazaniach od 0 do -90,ale ja osobiście się w to nie bawię,bo nie interesuje mnie żelastwo",przynajmniej na razie,osobiście kopię tylko kolor",czyli wszystko co na plusie (oprócz folii),i wszystko co daje jednorodną fazę sygnału,czyli dwa kwadraciki jeden nad drugim....tyle dynamik,prosta sprawa,teraz statyk...ważne aby na początku dyskryminacja na dynamiku była ustawiona na -90 -wtedy na statyku układ identyfikacji będzie wskazywał wszystkie metale,VCO ustawić na 8 ,jak wiadomo w trybie statycznym nie ma dyskryminacji,czyli w każdym przypadku wykrywacz będzie sygnalizował każdy rodzaj metalu ,czy to żelazo",czy kolor",pomimo tego,że nie ma dyskryminacji,równolegle pracujący układ identyfikacji będzie wskazywał wartość fazy sygnału od wykrytego przedmiotu,czyli po prostu możemy się zorientować co mamy pod cewką obserwując wyświetlacz,podobnie jak w trybie dynamicznym,i pamiętajcie:to co wycięliście w trybie dynamicznym,w trybie statycznym będzie sygnalizowane dźwiękiem,ale nie będzie pokazywane na wyświetlaczu.
  • 1 month later...
Napisano
anabol627,widzę ,że załapałeś",zawsze w przypadku gdy detektor pracuje niestabilnie,czyli jeśli się wzbudza,albo wyświetlacz wariuje" należy zmniejszyć czułość,aż do momentu gdy wykrywacz przestanie wariować" ,będzie miał wtedy nieco mniejszy zasięg,ale będzie pracował stabilnie,co do dyskryminacji to ustawiaj według swojego upodobania,również jeśli wytniesz folię i zmniejszysz czułość wykrywacz powinien pracować stabilnie,i jeszcze taka mała rada:zwiększając częstotliwość pracy wykrywacza zwiększa się czułość na małe przedmioty,ale zmniejsza się zasięg,natomiast zmniejszając częstotliwość zmniejsza się czułość na małe przedmioty ,ale zwiększa się zasięg,dotyczy to nie tylko Proximy ,ale wszystkich detektorów i należy o tym pamiętać,w Proximie zmiany częstotliwości nie są zbyt duże,jednakże daje się zauważyć różnicę w czułości i zasięgu.Czyli prościej:gdy nastawiamy się na poszukiwania małych przedmiotów proponuję zwiększyć częstotliwość,jeżeli szukamy większych przedmiotów należy zmniejszyć częstotliwość,oprócz tego oczywiście zmianę częstotliwości w Proximie stosuje się w celu odstrojenia się od zakłóceń elektromagnetycznych i od innych wykrywaczy.
  • 5 months later...
Napisano
Czytając wypowiedź anabola627 tak się zastanwiam : ''małe omijamy tylko duże elementy sprawdzam'' . Czy to jest tak że omijam także odznaki, guziki itp. Czy omija tylko odłamki gwoździe .?
  • 4 months later...
Napisano
Witam,jak ustawić proxime na ruiny w lesie mieszanym ,tryb dynamiczny chyba odpada bo jest tam za dużo krzaków i drzew za bardzo nie ma jak zamiatać ,znowu na statyku jest mnóstwo sygnałów ,które kopać ?
  • 2 years later...
  • 2 years later...
  • 2 weeks later...
Napisano
Da się rozróżnić taki sygnał ustawiając niskie wzmocnienie audio w trybie dynamicznym lub ustawiając VCO w trybie statycznym na wartość większą od 5.

Nie ma jednak bezpośredniego ustawienia, które odrzuci płytkie przedmioty. Po prostu musisz się osłuchać i ignorować silne sygnały.
  • 1 month later...
Napisano
Chciałbym poznać waszą opionię.
PROximę v. 2.0 mam ustwaioną:
wzmocnienie audio 30
tony 5
sygnał wiodący 126
ton sygnału wiodącego 400
sygnały ujemne nie
tryb dynamiczny
czułość max
dyskryminacja 20

Jakieś zastrzeżenia? Ktoś, coś?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie