szym Napisano 9 Marzec 2010 Autor Share Napisano 9 Marzec 2010 Przed chwilą w serialu - M-jak miłość - obejrzałem scenę rozgrywającą się na moście Baileya. Dość długim, zaniedbanym, mocno zardzewiałym, ze zniszczoną nawierzchnią z desek lub bali, przerzuconym nad dość wartką rzeczką. Scenę pal licho, ale most mnie zainteresował. Wiem, że plenery do tego serialu są kręcone w okolicach Konstancina, Góry Kalwarii. Czy któryś z Panów kojarzy taki relikt w tych rejonach? Znalazłem dwa mosty Baileya koło Izabelina, ale one mają bitą nawierzchnię i wydają się być krótsze, poza tym jeden z nich jest odnowiony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szym Napisano 10 Marzec 2010 Autor Share Napisano 10 Marzec 2010 Czekałem na powtórkę jak egzaltowana emerytka. Czy ktoś kojarzy ten most? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szym Napisano 10 Marzec 2010 Autor Share Napisano 10 Marzec 2010 Szczegóły konstrukcji z elementami scenariusza serialu. Wygląda na Baileya z podwójnymi kratownicami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HUBERTUS 1656 Napisano 12 Marzec 2010 Share Napisano 12 Marzec 2010 Dobry temat. Odcinki są kręcone na bierząco (silny nurt rzeki)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szym Napisano 12 Marzec 2010 Autor Share Napisano 12 Marzec 2010 Juź chyba doszedłem gdzie to jest. Rzeka od początku przypominała mi Pilicę. A po przejrzeniu Geoportalu doszedłem do wniosku, że to jest most jakieś 10 km przed Białobrzegami. Swoją drogą jest to chyba najdłuższy istniejący most Baileya w Polsce. Dłuższy był do 2001 r. w Warce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panadam12 Napisano 12 Marzec 2010 Share Napisano 12 Marzec 2010 takich mostów w Polsce troche jest,ten np z Dźwiżyna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
berecik Napisano 12 Marzec 2010 Share Napisano 12 Marzec 2010 Ale w Dźwiżynie to M jak cośtam nie kręcą?(chyba)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panadam12 Napisano 12 Marzec 2010 Share Napisano 12 Marzec 2010 kolege Szym interesuja mosty Baileya więc podaje przykład,a takich mostów mozna znaleźć w Polsce kilka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szym Napisano 13 Marzec 2010 Autor Share Napisano 13 Marzec 2010 Faktycznie, ten w Dźwiżynie ma podobną rozpiętośc przęsła, ale wyższą kratownicę. Widziałem go ze 20 lat temu, ociekał rdzą i nie robił takiego wrażenia ja na Twoim zdjęciu. Wtedy nie można było na niego wejść bo za kanałem zaczynały się tereny wojskowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.