Skocz do zawartości
  • 0

Drewniana hitlerowska skrzynia.

tofik84

Pytanie

Napisano

Witam ostatnio nabyłem (z okolic Oławy) taką oto skrzynie drewnianą wymiary to 62x34x18 Proszę o jakiekolwiek informacje o tym fancie z góry dziękuje.

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Pawdę mówiąc pierwszy raz widzę niemiecką skrzynię z takim wielgachnym orłem. Nie wspomnę już o jej zamknięciu, które różni się mocno od standardowych zamknięć skrzyń używanych przez wojsko. Musiało być w niej coś albo niebezpiecznego, albo kruchego o czym ostrzega napis Uwaga", zamykana była na kłódkęwięc raczej skrzynia na amunicję to nie jest, choć kształtem taką przypomina
Mam pewne dziwne skojarzenie. Takie skrzynie z wielgachnymi orłami i napisem zrozumiałym dla każdego, kto choć odrobinę liznął Język niemiecki widziałem dotychczas tylko w kiepskich filmach wojennych.
Może to jakiś rekwizyt filmowy?
Naturalnie mogę się mylić...
Napisano
a co do filmu... jak zobaczyłem tą skrzynkę przypomniał mi się film Poszukiwacze zaginionej arki" scena kiedy arka w skrzyni była na statku tego kapitana czarnego tuż przed abordażem z lodzi podwodnej... pamiętacie??

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie