Skocz do zawartości
  • 0

Niemieckie siodło 1944 rok ???

czerkies

Pytanie

Napisano
Witam, ostatnio udało mi się dopaść bardzo uproszczone niemieckie siodło wraz z popręgiem. Pierwszy raz widzę taka kombinację sygnatur i nie mam pojęcia jak je rozszyfrować. Bardzo proszę o pomoc. Zdjęcia poniżej, pozdrawiam.

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Wielkie dzięki, jednak nadal intryguje mnie ten lew w sygnaturze...cóż on może oznaczać? Pewien kolekcjoner stwierdził, że to sygnatura Czeska...
Napisano
11 Reiter Regiment został przemianowany w 1934 roku na Schtz.Rgt. 1 i I./Schtz.Rgt. 3. Wobec tego bicie pułkowe na popręgu jest sprzed tego okresu. Producentem popręgu jest firma Adalbert Fischer, Georgenkirchstrasse 24, Berlin C 2, produkująca wyroby skórzane dla wojska już za czasów pruskich.
Napisano
Jaki Pan?na pana trzeba mieć wygląd i pieniądze;)

W 1936 roku w armii niemieckiej wszystkie konie zostały podzielone na 8 klas w zależności od przeznaczenia.
RI-konie wierzchowe dla oficerów,KR-konie wierzchowe dla kawalerii oraz konnych plutonów zwiadu,R-konie wierzchowe dla innych rodzajów broni,ZI-konie zaprzęgowe artylerii,Z-konie zaprzęgowe,sZW-ciężkie konie pociągowe dla artylerii,sZK-ciężkie konie pociągowe dla innych rodzajów broni,ssZ-zimnokrwiste ciężkie konie pociągowe.

Źródło:mgr Ł.Gładysiak Biali jeźdźcy.Infanterie-Reiterzuge w roku 1939",Publikacje Zakładu Historii Wojskowej Instytutu Historii UAM.

Konie zaprzęgowe były ujeżdżane zarówno pod siodłem jak i w zaprzęgu.To siodło to siodło zaprzęgowe(siodło konia podręcznego,różni się od kulbaki wz.25.).Reasumując,ZI-siodło przydzielone pod konia/e zaprzęgowego/e artylerii wg podziału na klasy z roku 1936 stąd 36.

Pozdro.
Napisano
Witam, ostatnio udało mi się dopaść bardzo uproszczone niemieckie siodło wraz z popręgiem. Pierwszy raz widzę taka kombinację sygnatur i nie mam pojęcia jak je rozszyfrować. Bardzo proszę o pomoc. Zdjęcia poniżej, pozdrawiam.
Napisano
Rok produkcji 1944.
Bicie na popręgu - 3RR11 to będzie bicie chyba pułkowe,Reiter Regiment 11?

http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Gliederungen/Reiterregiment/RR11-R.htm

Pozdro.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie