czerkies Napisano 5 Marzec 2010 Autor Napisano 5 Marzec 2010 Witam, ostatnio udało mi się dopaść bardzo uproszczone niemieckie siodło wraz z popręgiem. Pierwszy raz widzę taka kombinację sygnatur i nie mam pojęcia jak je rozszyfrować. Bardzo proszę o pomoc. Zdjęcia poniżej, pozdrawiam.
czerkies Napisano 9 Marzec 2010 Autor Napisano 9 Marzec 2010 Wielkie dzięki, jednak nadal intryguje mnie ten lew w sygnaturze...cóż on może oznaczać? Pewien kolekcjoner stwierdził, że to sygnatura Czeska...
kres Napisano 6 Marzec 2010 Napisano 6 Marzec 2010 11 Reiter Regiment został przemianowany w 1934 roku na Schtz.Rgt. 1 i I./Schtz.Rgt. 3. Wobec tego bicie pułkowe na popręgu jest sprzed tego okresu. Producentem popręgu jest firma Adalbert Fischer, Georgenkirchstrasse 24, Berlin C 2, produkująca wyroby skórzane dla wojska już za czasów pruskich.
herman1984 Napisano 6 Marzec 2010 Napisano 6 Marzec 2010 Jaki Pan?na pana trzeba mieć wygląd i pieniądze;)W 1936 roku w armii niemieckiej wszystkie konie zostały podzielone na 8 klas w zależności od przeznaczenia.RI-konie wierzchowe dla oficerów,KR-konie wierzchowe dla kawalerii oraz konnych plutonów zwiadu,R-konie wierzchowe dla innych rodzajów broni,ZI-konie zaprzęgowe artylerii,Z-konie zaprzęgowe,sZW-ciężkie konie pociągowe dla artylerii,sZK-ciężkie konie pociągowe dla innych rodzajów broni,ssZ-zimnokrwiste ciężkie konie pociągowe.Źródło:mgr Ł.Gładysiak Biali jeźdźcy.Infanterie-Reiterzuge w roku 1939",Publikacje Zakładu Historii Wojskowej Instytutu Historii UAM.Konie zaprzęgowe były ujeżdżane zarówno pod siodłem jak i w zaprzęgu.To siodło to siodło zaprzęgowe(siodło konia podręcznego,różni się od kulbaki wz.25.).Reasumując,ZI-siodło przydzielone pod konia/e zaprzęgowego/e artylerii wg podziału na klasy z roku 1936 stąd 36.Pozdro.
czerkies Napisano 5 Marzec 2010 Autor Napisano 5 Marzec 2010 Witam, ostatnio udało mi się dopaść bardzo uproszczone niemieckie siodło wraz z popręgiem. Pierwszy raz widzę taka kombinację sygnatur i nie mam pojęcia jak je rozszyfrować. Bardzo proszę o pomoc. Zdjęcia poniżej, pozdrawiam.
herman1984 Napisano 5 Marzec 2010 Napisano 5 Marzec 2010 Producent siodła:bla - E. G. Leuner GmbH, BautzenPozdro.
herman1984 Napisano 5 Marzec 2010 Napisano 5 Marzec 2010 Rok produkcji 1944.Bicie na popręgu - 3RR11 to będzie bicie chyba pułkowe,Reiter Regiment 11?http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Gliederungen/Reiterregiment/RR11-R.htmPozdro.
bjar_1 Napisano 9 Marzec 2010 Napisano 9 Marzec 2010 Faktycznie wygląda to na jakąś czechosłowacką sygnaturę. Może siodło jest jakimś składakiem.
Pytanie
czerkies
14 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.