Adam293 Napisano 2 Marzec 2010 Autor Share Napisano 2 Marzec 2010 witam kolegów. Planuję na wiosnę dołączyć do jakieś grupy rekonstrukcji okresu III Rzeszy. Większość umundurowania i ekwipunku mam skompletowane. Brakuje mi tylko plecaka i tu moje pytanie. Czy do tego plecaka potrzebne mi są jeszcze A rama i szelki bojowe ? Czy posiadając jedno nie muszę posiadać drugiego ? Z góry dziękuję za odpowiedź. pozdrawiam Adam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 2 Marzec 2010 Share Napisano 2 Marzec 2010 Zarówno plecak jak i tornister rzadko noszone były w warunkach bojowych. Ich przeznaczeniem było przechowywać przedmioty niepotrzebne w warunkach bezpośredniej walki. Na przedmioty, które mogły przydać się w walce był chlebak, ładownice i A- rama, do której troczono płachtę namiotową i menażkę, w specjalnej torbie troczonej do A- ramy chowano przybornik do czyszczenia broni, podkoszulkę, przybory do jedzenia, Esbit, czy konserwę z żelaznej" porcji. A- rama czyli Gefechtsgepack fur Infanterie Schutzenkompanien mocowana była do szelek oporządzenia więc jej użycie wykluczało noszenie plecaka, czy tornistra.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam293 Napisano 2 Marzec 2010 Autor Share Napisano 2 Marzec 2010 ok. Dzięki za odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 2 Marzec 2010 Share Napisano 2 Marzec 2010 „…A- rama czyli Gefechtsgepack fur Infanterie Schutzenkompanien mocowana była do szelek oporządzenia więc jej użycie wykluczało noszenie plecaka, czy tornistra…”Z drugiej strony dla ścisłości informacji tornister M39 i późniejszy plecak miały możliwość podpięcia do nich A-ramy, więc czysto teoretycznie nie wykluczały się wzajemnie przy mocowaniu do szelek…Ale jak napisał R51 – na to była A-rama żeby żołnierz nie miał możliwości tachania ze sobą niepotrzebnych gratów! Z tym, że A-ramy nie były wcale powszechnie używane – odsetek żołnierzy którym je wydano wcale nie był duży.PozdroHindus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek.s Napisano 2 Marzec 2010 Share Napisano 2 Marzec 2010 ( Planuję na wiosnę dołączyć do jakieś grupy rekonstrukcji okresu III Rzeszy.)Pozostaje jeszcze kwestia o jaki okres wojny chodzi (którym jesteś zainteresowany?)(nie ma umundurowania tak uniwersalnego które nadaje sie na (39 do 45 roku ) to samo dotyczy częsci elementów oporzadzenia (ekwipunku)które pojawialy sie w kolejnych latach trwania wojny - warto tez pamietać o róznicach w mundurowaniu pomiedzy poszczególnymi rodzajami wojsk.W sumie troche nie ta kolejnośc ( najpierw kontakt z jakąś gupą a dopiero pozniej zakupy po ustaleniu co jest minimum mundurowym w danej grupie) moze sie okazac ,że wszystko co kupiłeś nie nadaje sie na okres wojny którym zajmuje sie wybrana przez Ciebie grupa do której chcesz dołaczyć i ma sie nijak do minimum które jest ustalone w tej GRHPozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 3 Marzec 2010 Share Napisano 3 Marzec 2010 Hindus ma całkowitą rację. A- rama służyła także jako noszak dla tornistra/plecaka, co wypadło mi z głowy. Wiele oryginalnych plecaków/tornistrów (a sa inne?) ma zamiast szelek haczyki do zaczepienia za A- ramę. A- rama i szelki nie są niezbędnym elementem oporządzenia niemieckiego żołnierza i sugerowałbym,żebyś skupił się na dopieszczeniu" tego co juz masz a potem kupował szelki czy A- ramę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalczewski Napisano 3 Marzec 2010 Share Napisano 3 Marzec 2010 R51 pomieszałeś trochę, stelaż plecaka bojowego był troczony do d-ringów znajdujących się na klapie tornistra M39. Dopiero tornister troczyło się do d-ringów na szelkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 3 Marzec 2010 Share Napisano 3 Marzec 2010 A do czego mocowano te D- ringi jeśli wolno wiedzieć? Chodzi mi o to, że plecak/tornister musiał mieć zaczepy do A- ramy, z całkowicie odjętymi szelkami nie można go było przymocować (bo i za co?).Tutaj link do krótkiego pisu szelek http://odkrywca.pl/niemiecki-ekwipunek-oporzadzenie-ii-ws,647916.html#647916 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.