Skocz do zawartości

pytanie o ekwipunek

Rekomendowane odpowiedzi

witam kolegów. Planuję na wiosnę dołączyć do jakieś grupy rekonstrukcji okresu III Rzeszy. Większość umundurowania i ekwipunku mam skompletowane. Brakuje mi tylko plecaka i tu moje pytanie. Czy do tego plecaka potrzebne mi są jeszcze A rama i szelki bojowe ? Czy posiadając jedno nie muszę posiadać drugiego ? Z góry dziękuję za odpowiedź. pozdrawiam Adam

Zarówno plecak jak i tornister rzadko noszone były w warunkach bojowych. Ich przeznaczeniem było przechowywać przedmioty niepotrzebne w warunkach bezpośredniej walki. Na przedmioty, które mogły przydać się w walce był chlebak, ładownice i A- rama, do której troczono płachtę namiotową i menażkę, w specjalnej torbie troczonej do A- ramy chowano przybornik do czyszczenia broni, podkoszulkę, przybory do jedzenia, Esbit, czy konserwę z żelaznej" porcji. A- rama czyli Gefechtsgepack fur Infanterie Schutzenkompanien mocowana była do szelek oporządzenia więc jej użycie wykluczało noszenie plecaka, czy tornistra.

Pozdrawiam

„…A- rama czyli Gefechtsgepack fur Infanterie Schutzenkompanien mocowana była do szelek oporządzenia więc jej użycie wykluczało noszenie plecaka, czy tornistra…”
Z drugiej strony dla ścisłości informacji tornister M39 i późniejszy plecak miały możliwość podpięcia do nich A-ramy, więc czysto teoretycznie nie wykluczały się wzajemnie przy mocowaniu do szelek…
Ale jak napisał R51 – na to była A-rama żeby żołnierz nie miał możliwości tachania ze sobą niepotrzebnych gratów!
Z tym, że A-ramy nie były wcale powszechnie używane – odsetek żołnierzy którym je wydano wcale nie był duży.

Pozdro
Hindus

( Planuję na wiosnę dołączyć do jakieś grupy rekonstrukcji okresu III Rzeszy.)

Pozostaje jeszcze kwestia o jaki okres wojny chodzi (którym jesteś zainteresowany?)(nie ma umundurowania tak uniwersalnego które nadaje sie na (39 do 45 roku ) to samo dotyczy częsci elementów oporzadzenia (ekwipunku)które pojawialy sie w kolejnych latach trwania wojny - warto tez pamietać o róznicach w mundurowaniu pomiedzy poszczególnymi rodzajami wojsk.
W sumie troche nie ta kolejnośc ( najpierw kontakt z jakąś gupą a dopiero pozniej zakupy po ustaleniu co jest minimum mundurowym w danej grupie) moze sie okazac ,że wszystko co kupiłeś nie nadaje sie na okres wojny którym zajmuje sie wybrana przez Ciebie grupa do której chcesz dołaczyć i ma sie nijak do minimum które jest ustalone w tej GRH
Pozdr.

Hindus ma całkowitą rację. A- rama służyła także jako noszak dla tornistra/plecaka, co wypadło mi z głowy. Wiele oryginalnych plecaków/tornistrów (a sa inne?) ma zamiast szelek haczyki do zaczepienia za A- ramę.
A- rama i szelki nie są niezbędnym elementem oporządzenia niemieckiego żołnierza i sugerowałbym,żebyś skupił się na dopieszczeniu" tego co juz masz a potem kupował szelki czy A- ramę.

A do czego mocowano te D- ringi jeśli wolno wiedzieć? Chodzi mi o to, że plecak/tornister musiał mieć zaczepy do A- ramy, z całkowicie odjętymi szelkami nie można go było przymocować (bo i za co?).
Tutaj link do krótkiego pisu szelek http://odkrywca.pl/niemiecki-ekwipunek-oporzadzenie-ii-ws,647916.html#647916

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie