Thomson. Napisano 28 Luty 2010 Autor Share Napisano 28 Luty 2010 Witam. Mam pytanie dotyczące sznurka do niemieckiego nieśmiertelnika. Jak wyglądał taki sznurek i z czego można go zrobić lub gdzie kupić ?Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 28 Luty 2010 Share Napisano 28 Luty 2010 Rodzajów sznurków było pewnie tyle, ilu żołnierzy ;) Najczęściej (z autopsji) sznurek z różnych materiałów, o średnicy około połowę mniejszej niż otwory w blaszce. Czasem także cienki sznurek z metalizowaną nicią... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 28 Luty 2010 Share Napisano 28 Luty 2010 różne długości - zaznaczam że sznurki są 100% oryginałami! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 28 Luty 2010 Share Napisano 28 Luty 2010 jakiś sztuczny chyba, skoro zachował się w ziemi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 28 Luty 2010 Share Napisano 28 Luty 2010 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 28 Luty 2010 Share Napisano 28 Luty 2010 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomson. Napisano 28 Luty 2010 Autor Share Napisano 28 Luty 2010 Wielkie dzięki kolego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EAGLE11 Napisano 1 Marzec 2010 Share Napisano 1 Marzec 2010 A może kolega pochwali się nieśmiertelnikiem, nawet bez sznurka? ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sanitater Napisano 1 Marzec 2010 Share Napisano 1 Marzec 2010 Fragment wspomnien zolnierza WH dotyczacych okresu sluzby w obozie RAD... Jak bylo potem w praktyce to pewnie wiedza lepiej osoby kopiace, ale sznurki bjara zdaja sie to w czesci przynajmniej potwierdzac:Nieśmiertelnik musiał być noszony na szyi - na niegnijącym sznurku z tworzywa sztucznego. Czy wszyscy tego przepisu przestrzegali sprawdzano często i z zaskoczenia. Biada temu, kto zignorował ten rozkaz. Konsekwencją były kary, czasami areszt." Noch ist es nicht zu spat" autor Heinrich Heil Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 1 Marzec 2010 Share Napisano 1 Marzec 2010 Widać w tym przypadku nie robiono sobie nic z przestrzegania regulaminów - sznurki sztuczne, nie gnijące używane były bardzo bardzo rzadko... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 2 Marzec 2010 Share Napisano 2 Marzec 2010 Znajdowaęłm blachy nawet na łańcuszkach, sznurki przy wydobywanych blaszkach baaaardzo żadko są zachowane, przez co można wnioskować, że były wykonane z materiału raczej gnijącego". Podejrzewam że w RADzie bardziej tych przepisów przestrzegano, niż w jednostkach liniowych WH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 2 Marzec 2010 Share Napisano 2 Marzec 2010 ale napisałem zadko":) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 2 Marzec 2010 Share Napisano 2 Marzec 2010 No i nie zapominajmy o rzemykach ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skok Napisano 2 Marzec 2010 Share Napisano 2 Marzec 2010 Sznurek z mojej połówki był gnijący (konopny?). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skok Napisano 2 Marzec 2010 Share Napisano 2 Marzec 2010 Teraz wlazło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skok Napisano 2 Marzec 2010 Share Napisano 2 Marzec 2010 W tym samym dołku było jeszcze łączenie sznurka. Blacha bita gwoździem, ale sznurka przecież Niemiec nie zawiązał na supeł. Wygląda na to, że ten żeton był dostarczony ze sznurkiem w komplecie.Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cosel1945 Napisano 3 Marzec 2010 Share Napisano 3 Marzec 2010 U mnie najczęściej spotykane przy blaszkach są sznurki z odciągów na miny. Jak widać zachowują się w ziemi w dobrym stanie.Pomimo że to śmietnik i wiadomo jak fanty ze śmietnika się zachowują. Ostatnio jeden wyszedł z rzemieniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 4 Lipiec 2011 Share Napisano 4 Lipiec 2011 Ostatnio podczas prac ekshumacyjnych wyskoczyła jeszcze blaszka na sznurówce (piechota/Heer) oraz na przewodzie elektrycznym w żółtym igielicie (3. SS T"). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarek100 Napisano 4 Lipiec 2011 Share Napisano 4 Lipiec 2011 ja mam taki sznurek jak się szyło kiedyś worki do zboża ,a babcia mówi na to szpagat jutowy nie wiem czy był by dobry:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.