Thomson. Napisano 28 Luty 2010 Autor Napisano 28 Luty 2010 Witam. Mam pytanie dotyczące sznurka do niemieckiego nieśmiertelnika. Jak wyglądał taki sznurek i z czego można go zrobić lub gdzie kupić ?Pozdrawiam
bjar_1 Napisano 28 Luty 2010 Napisano 28 Luty 2010 Rodzajów sznurków było pewnie tyle, ilu żołnierzy ;) Najczęściej (z autopsji) sznurek z różnych materiałów, o średnicy około połowę mniejszej niż otwory w blaszce. Czasem także cienki sznurek z metalizowaną nicią...
bjar_1 Napisano 28 Luty 2010 Napisano 28 Luty 2010 różne długości - zaznaczam że sznurki są 100% oryginałami!
bjar_1 Napisano 28 Luty 2010 Napisano 28 Luty 2010 jakiś sztuczny chyba, skoro zachował się w ziemi...
EAGLE11 Napisano 1 Marzec 2010 Napisano 1 Marzec 2010 A może kolega pochwali się nieśmiertelnikiem, nawet bez sznurka? ;)
sanitater Napisano 1 Marzec 2010 Napisano 1 Marzec 2010 Fragment wspomnien zolnierza WH dotyczacych okresu sluzby w obozie RAD... Jak bylo potem w praktyce to pewnie wiedza lepiej osoby kopiace, ale sznurki bjara zdaja sie to w czesci przynajmniej potwierdzac:Nieśmiertelnik musiał być noszony na szyi - na niegnijącym sznurku z tworzywa sztucznego. Czy wszyscy tego przepisu przestrzegali sprawdzano często i z zaskoczenia. Biada temu, kto zignorował ten rozkaz. Konsekwencją były kary, czasami areszt." Noch ist es nicht zu spat" autor Heinrich Heil
bjar_1 Napisano 1 Marzec 2010 Napisano 1 Marzec 2010 Widać w tym przypadku nie robiono sobie nic z przestrzegania regulaminów - sznurki sztuczne, nie gnijące używane były bardzo bardzo rzadko...
R51 Napisano 2 Marzec 2010 Napisano 2 Marzec 2010 Znajdowaęłm blachy nawet na łańcuszkach, sznurki przy wydobywanych blaszkach baaaardzo żadko są zachowane, przez co można wnioskować, że były wykonane z materiału raczej gnijącego". Podejrzewam że w RADzie bardziej tych przepisów przestrzegano, niż w jednostkach liniowych WH
Skok Napisano 2 Marzec 2010 Napisano 2 Marzec 2010 W tym samym dołku było jeszcze łączenie sznurka. Blacha bita gwoździem, ale sznurka przecież Niemiec nie zawiązał na supeł. Wygląda na to, że ten żeton był dostarczony ze sznurkiem w komplecie.Pozdr
cosel1945 Napisano 3 Marzec 2010 Napisano 3 Marzec 2010 U mnie najczęściej spotykane przy blaszkach są sznurki z odciągów na miny. Jak widać zachowują się w ziemi w dobrym stanie.Pomimo że to śmietnik i wiadomo jak fanty ze śmietnika się zachowują. Ostatnio jeden wyszedł z rzemieniem.
bjar_1 Napisano 4 Lipiec 2011 Napisano 4 Lipiec 2011 Ostatnio podczas prac ekshumacyjnych wyskoczyła jeszcze blaszka na sznurówce (piechota/Heer) oraz na przewodzie elektrycznym w żółtym igielicie (3. SS T").
czarek100 Napisano 4 Lipiec 2011 Napisano 4 Lipiec 2011 ja mam taki sznurek jak się szyło kiedyś worki do zboża ,a babcia mówi na to szpagat jutowy nie wiem czy był by dobry:)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.