Skocz do zawartości
  • 0

Taśma miernicza

james444

Pytanie

Napisano

Witam. Chciałbym uzyskać jakieś informacje o tej metrówce.. z jakiego okresu pochodzi,firma itp. Sam jakoś nic nie mogłem wygrzebać, więc pomyślełem że może któryś z was się na takową kiedyś natknął.. ;]

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Może zbyt wiele do tematu nie wniosę, ale to zwykła taśma do mierzenia wszystkiego i wszędzie. Identyczną mierzono choćby skoki w dal na lekcjach WF-u w mojej podstawówce i liceum...i nie było to przed wojną :-), tylko przed i po stanie wojennym :-). Być może jest to poprostu import powojenny do PRL-u i dlatego system metryczny. Mam gzieś też swoją własną, identyczną. Nie doszukiwałbym się w tej rzeczy jakiejś wybitnej sensacji. Pozdrawiam.
Napisano
Bardzo podobną taśmę znalazłem na e-bay'u. Nie wiem, czy powinienem wklejać link, ale to nie w celach reklamowych więc mam nadzieję że nie naruszy zasad:
http://cgi.ebay.ca/Rare-Antique-Brown-Leather-Case-Railway-Measuring-Tape_W0QQitemZ330336756067QQcmdZViewItemQQptZLH_DefaultDomain_0?hash=item4ce99ae163
Napisano
W jakim jest systemie, metryczny?

Napis bowiem po angielsku, a wybita dlugosc 20 m, co sugeruje system metryczny.
A angielskie to glownie w systemie imperialnym.
Napisano
Taśma najprawdopodobniej używana do mieżenia długosci pni drzewa wiele lasów i tartaków przed wojną bylo własnosciom żydowska powinien być do tego przyżąd zwany Klupą do pomiaru szerokości pnia.
Napisano

Witam. Chciałbym uzyskać jakieś informacje o tej metrówce.. z jakiego okresu pochodzi,firma itp. Sam jakoś nic nie mogłem wygrzebać, więc pomyślełem że może któryś z was się na takową kiedyś natknął.. ;]

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie