james444 Napisano 20 Luty 2010 Autor Napisano 20 Luty 2010 Witam. Chciałbym uzyskać jakieś informacje o tej metrówce.. z jakiego okresu pochodzi,firma itp. Sam jakoś nic nie mogłem wygrzebać, więc pomyślełem że może któryś z was się na takową kiedyś natknął.. ;]
bjar_1 Napisano 21 Luty 2010 Napisano 21 Luty 2010 Z tą żydowską prowieniencją chyba trochę przesadziłeś :D
Autsajder68 Napisano 21 Luty 2010 Napisano 21 Luty 2010 Może zbyt wiele do tematu nie wniosę, ale to zwykła taśma do mierzenia wszystkiego i wszędzie. Identyczną mierzono choćby skoki w dal na lekcjach WF-u w mojej podstawówce i liceum...i nie było to przed wojną :-), tylko przed i po stanie wojennym :-). Być może jest to poprostu import powojenny do PRL-u i dlatego system metryczny. Mam gzieś też swoją własną, identyczną. Nie doszukiwałbym się w tej rzeczy jakiejś wybitnej sensacji. Pozdrawiam.
kusmanek Napisano 21 Luty 2010 Napisano 21 Luty 2010 Bardzo podobną taśmę znalazłem na e-bay'u. Nie wiem, czy powinienem wklejać link, ale to nie w celach reklamowych więc mam nadzieję że nie naruszy zasad:http://cgi.ebay.ca/Rare-Antique-Brown-Leather-Case-Railway-Measuring-Tape_W0QQitemZ330336756067QQcmdZViewItemQQptZLH_DefaultDomain_0?hash=item4ce99ae163
mietek Napisano 21 Luty 2010 Napisano 21 Luty 2010 W jakim jest systemie, metryczny?Napis bowiem po angielsku, a wybita dlugosc 20 m, co sugeruje system metryczny.A angielskie to glownie w systemie imperialnym.
sebson Napisano 20 Luty 2010 Napisano 20 Luty 2010 Taśma najprawdopodobniej używana do mieżenia długosci pni drzewa wiele lasów i tartaków przed wojną bylo własnosciom żydowska powinien być do tego przyżąd zwany Klupą do pomiaru szerokości pnia.
james444 Napisano 20 Luty 2010 Autor Napisano 20 Luty 2010 Witam. Chciałbym uzyskać jakieś informacje o tej metrówce.. z jakiego okresu pochodzi,firma itp. Sam jakoś nic nie mogłem wygrzebać, więc pomyślełem że może któryś z was się na takową kiedyś natknął.. ;]
Pytanie
james444
Witam. Chciałbym uzyskać jakieś informacje o tej metrówce.. z jakiego okresu pochodzi,firma itp. Sam jakoś nic nie mogłem wygrzebać, więc pomyślełem że może któryś z was się na takową kiedyś natknął.. ;]
11 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.