manierka Napisano 17 Luty 2010 Autor Share Napisano 17 Luty 2010 http://www.allegro.pl/item922486928_plyn_do_czyszczenia_srebra_argentum.htmlczy ten środek jest szkodliwy dla zdrowia mam na myśli kontakt ze skóra i w powietrzu czy mogę go używać w domu itp proszę o informacje pozdrawiam podobno ładnie czyści monetki zwłaszcza srebrnepow link na allegro prosze o wypowiedzi na temat toksycznosci tego srpdka czy jest bezpieczny pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sławek1989 Napisano 17 Luty 2010 Share Napisano 17 Luty 2010 wczoraj kupiłem sobie 2 opakowania tego specyfiku. mozna go normalnie stosowac w domu i o nic sie nie boj. o ile nie bedziesz go spozywał i sie nim nacierał . na palce jak kapnie tez nic sie nie stanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manierka Napisano 17 Luty 2010 Autor Share Napisano 17 Luty 2010 ok dzięki za info bo tez go kupiłem ale do niego nie było instrukcji tylko to co na butelce a ja wole spytac jak potem cierpiec na zdrowiu chemia bywa niebespieczna pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zabi Napisano 17 Luty 2010 Share Napisano 17 Luty 2010 Manierka bardzo słuszne podejście do sprawy, tak trzymać, znam kilka osób co pakują gołe łapy np. w fosol a jak im zwracam uwagę to się śmieją a potem chodzą z popękanymi łapami, ciekawe ile toksyn im się do krwioobiegu dostało dodatkowo, co do Argentum stosuje także ten środek do srebra w domowych warunkach, jest bardzo dobry.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diago Napisano 18 Luty 2010 Share Napisano 18 Luty 2010 Tez polecam do sreberek :)naprawdę super Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 18 Luty 2010 Share Napisano 18 Luty 2010 nie moczyć...przecierać...potem umyć detergentem i miękkim pędzlem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sławek1989 Napisano 18 Luty 2010 Share Napisano 18 Luty 2010 własnie przecieranie moze dac cudny efekt o czym sie niedawo przekonałem . przecieranie nasaczonym wacikiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manierka Napisano 22 Luty 2010 Autor Share Napisano 22 Luty 2010 jakim detergentem umyć wodą nie wystarczy? czy to ważne? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 22 Luty 2010 Share Napisano 22 Luty 2010 np. ludwik...czy to ważne... - nie wiem, ale - większość sreber pokrywa się mętnawą, kleistą, trudno rozpuszczalną warstwą...ja ją usuwam...trzy razy użyjesz - zobaczysz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sławek1989 Napisano 23 Luty 2010 Share Napisano 23 Luty 2010 umycie jest wazne , np woda z mydłem ,płynem nie cytrynowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cugi Napisano 15 Październik 2010 Share Napisano 15 Październik 2010 U mnie Argentum sie nie sprawdzil. Ladnie, pieknie wyczyscil 3 monetki (moczone przez noc) ale pozniej bardzo szybko pozolkly paskudnie mimo przeplukania woda biezaca. Czwarta monetka podczas moczenia od razu pokryla sie paskudnym kleistym czarnym nalotem. Nalot ciezko zmyc a rysunek mocno sie starl. Lepiej uwazac, jak dla mnie zbyt niebezpieczny, kwasek cytrynowy nigdy mi tak monet nie wykonczyl i nie przebarwia po czyszczeniu. Moze Argentum jest dobry do monet dobrej proby , ja czyscilem silber grosche i nie polecam tego srodka chyba ze w ostatecznosci... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cugi Napisano 19 Październik 2010 Share Napisano 19 Październik 2010 Wyczyscilem zolty osad tym samym srodkiem Argentum. Pozniej po wysuszeniu wrzucilem monety do wrzacej wody destylowanej aby utrwalic ladny efekt i momentalnie wszystkie poczernialy (szok!). Nie wiem co teraz zrobic zeby te czern usunac. Macie moze jakies pomysly ? No i dlaczego te silber grosche tak mocno szczernialy w goracej wodzie destylowanej? W goracym kwasku cytrynowym nie bylo problemu. Ten Argentum przyprawi mnie niedlugo o siwe wlosy .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diago Napisano 19 Październik 2010 Share Napisano 19 Październik 2010 moze czysciles w nim miedz i srebro ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blitzkrieg Napisano 19 Październik 2010 Share Napisano 19 Październik 2010 Dlaczego poczerniały?? Gdzieś musiały być siarczki, trudno powiedzieć gdzie, może w garnku, może w wodzie, a może tak jak Diago napisał?? Usuń to czarne amoniakiem po prostu i wykąp to potem w wodzie destylowanej ale nie na gorąco - według takiego przepisu. Weź kilka czystych małych naczyń do moczenia zalej wodą destylowaną wrzuć JEDNĄ monetę i niech leży w tej wodzie 5-10 minut, od czasu do czasu pomieszaj, potem wyciągasz monetę i do następnego naczynia z wodą destylowaną i postępujesz tak samo, wykonasz to 3 razy i można uznać że czysta - wiem że trochę śmiesznie brzmi i troszkę zajmuje, ale tak się czyści z detergentu eksplantaty do kultur in-vitro i jakoś to potem wyrasta... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heniek1978 Napisano 19 Październik 2010 Share Napisano 19 Październik 2010 Ja uzywam srodka o nazwie POLER też ładnie poleruje i nabłyszcza tylko nie polecam wzucac monet na dłuzej testowałem i chyba wiecie co było?wystarczy wacik nasączyc i pocierac.Lub potrzymac pensetą chwilke i wytrzec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zabi Napisano 19 Październik 2010 Share Napisano 19 Październik 2010 Monety najlepiej przecierać nasączonym wacikiem a nie moczyć. A jak moczyć to pojedynczo jak koledzy wyżej wspomnieli żeby uniknąć takich sytuacji, może wrzuciłeś monety z różnych metali. Wrzucenie monet na całą noc to trochę za długo, ja jak moczyłem wystarczało przeważnie około 10 minut.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heniek1978 Napisano 19 Październik 2010 Share Napisano 19 Październik 2010 To była tylko jedna moneta więc nie straciłem wiele bo mam juz taki egzemplarz a na ile wrzuciłem nie wiem nie była to zapewne cała noc.Widocznie metal monety nie był odpowiedni na taki srodek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cugi Napisano 19 Październik 2010 Share Napisano 19 Październik 2010 Te silber grosche to monety srebrne o slabej probie okolo 0.2/0.3 , co tam jest oprocz srebra to nie wiem, pewnie miedz lub inne metale, zwlaszcza to prusaki wilhelmy z roznych rocznikow 1825-1863. Monety wrzucilem do czystego garnka metalowego koloru srebrnego z czysta wrzaca woda destylowana. Zadnych innych monet nie czyscilem. Na dnie garnka tez zostaly przebarwienia w miejscu gdzie lezaly monety. Nie mam wody amoniakalnej probowalem weglan amonu ale bez efektu. Kwasek tez nie dziala. Pasta do czyszczenia metalowych przedmiotow w domu pomaga na rysunku ale trzeba trzec :( Tlo dalej czarne. Kilka sekund w goracej wodzie i tyle problemow przez 1 dziwny srodek.. Ale czego mialem sie spodziewac za 7 PLN. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zabi Napisano 20 Październik 2010 Share Napisano 20 Październik 2010 Ale to dziwne bo ja też tym silber grosche czyściłem i u mnie było wszystko w porządku. Nie mam pojęcia co się mogło stać, może jeszcze ktoś Ci coś doradzi, ja jednak bym postarał się kupić i spróbować tym amoniakiem, na allezło jest dostępne, przynajmniej ja kiedyś kupowałem tam.ps. heniek1978 tamten post był do kolegi cugi"Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cugi Napisano 20 Październik 2010 Share Napisano 20 Październik 2010 Wszystkie te monety byly wczesniej wyczyszczone kwaskiem i argentum do stanu ladnego czystego srebra. Teraz po kapieli w wodzie destylowanej wygladaja jak wygladaja, od lewej:1. Wymoczona w kwasku - nic nie pomaga2. Wymoczona w kwasku - mnic nie pomaga akurat strona jasniejsza , prawdopodobie ostatnia wrzucona moneta lezala ta strona do gory3. Potraktowana pasta do czyszczenia metali i porcelany4. Potraktowana pata i wymoczona w weglanie amonuPS> Zostaje mi jeszcze do sprawdzenia amoniak, dzieki za pomoc moze amoniak poruszy ten syf.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.