Skocz do zawartości

Lotnisko SÓL - k. Biłgoraja

felczer

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam kolegów. Czy ktoś posiada jakieś informacje (zdjęcia) na temat ww lotniska polowego z czasów wojny. Czy poza węgierskimi me 210 ktoś jeszcze na nim stacjonował?
  • Odpowiedzi 100
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
witam ja tylko słyszałem ze jest gdzies w tamtej okolicy lotnisko postaram sie poszperac moze sie coż znajdzie a tak nawiasem mówiac wklej jesli mozesz jakąś fotke z tego lotniska ciekaw jestem jak wyglada moze cos z googli pozdrawiami postaram sie pomóc
Napisano
witam kolegów z biłgorajszczyzny :-) nie chcę zaśmiecać forum więc zapytam się tutaj. Mogę kol.Felczer?? ;-)

ostatnimi czasy zasłyszałem info na temat koszarów carskich z przed 1 wojny światowej w okolicach nowo budowanego kościoła p.w. Jana Pawła II. Czy możecie potwierdzić tą informację?? czy takowe koszary tutaj istniały i jakie mniej więcej umiejscowienie ich było?? macie może jakąś mapkę lub szkic?? próbowałem cokolwiek namierzyć w sieci ale jakoś bez rezultatów, a stan zdrowia na razie nie pozwala mi na buszowanie w bibliotece :-((

pozdro
Szczurek
Napisano
jak wrócę do pracy ze zwolnienia to postaram się podpytać kolegi z pracy na temat tego lotniska w Soli, coś kiedyś mi mówił że tam mieszkał... jak coś się dowiem to napiszę...

pozdro
Szczurek
Napisano
tyle znalazłem na temat koszar...

W 1880 r. mieszczanin biłgorajski Jan Krzos zobowiązał się do wystawienia w Biłgoraju koszar dla dwóch sotni stacjonującego w tym mieście 13 pułku kozaków dońskich. Plac na ten cel uzyskał od władz miejskich na warunkach dogodnej dzierżawy. Rozciągał się on za ulicami Zamojską i Tarnogrodzką, po obydwu stronach drogi prowadzącej do Puszczy Solskiej, i liczył prawie 2 ha powierzchni. Poza budynkiem koszarowym dla żołnierzy Krzos miał wystawić oddzielny dom mieszkalny dla 12 oficerów, magazyny, stajnie, a także dwie kuźnie i dwie piekarnie. Było to przedsięwzięcie nader zyskowne. Budynki koszarowe pozostawały bowiem własnością Krzosa, który uzyskiwał od władz wojskowych za ich użytkowanie wysoki czynsz. Ze stacjonującego w Biłgoraju pułku kozackiego ciągnęli korzyści także inni mieszkańcy miasta. Wanda Makowiecka za wydzierżawienie swych budynków na koszary dla jednej sotni kozackiej za okres 15 lat otrzymała sumę 3 tys. rubli. Jeszcze lepszy interes zrobił bogaty mieszczanin biłgorajski Dawid Lubliner, który wydzierżawił swój obszerny murowany dom, największy w mieście, na lazaret pułkowy, pobierając roczny czynsz w wysokości 1250 rubli. Kontrola finansowa wykazała, iż wysokość czynszu przewyższała o 600 rubli sumę ustaloną przez obowiązujące w tym względzie przepisy. Dowództwo pułku wytłumaczyło się jednak, iż chcąc mieć lazaret w jednym budynku, musiało zgodzić się na warunki postawione przez przedsiębiorczego właściciela.

Stacjonujący w Biłgoraju kozacy dostarczali znacznych dochodów właścicielom restauracji i szynków. Korzystając z większych swobód niż inne formacje carskiej armii, obiady i kolacje, zakrapiane suto alkoholem, spożywali przeważnie w mieście, kończąc służbę garnizonową w godzinach popołudniowych. Zwyczaj ten miał jeszcze inne konsekwencje. Przygotowywane w koszarach, a nie zjadane przez kozaków posiłki kucharze garnizonowi rozdawali biednej ludności z przedmieść i okolicznych wsi. W zamian wykonywała ona za kozaków prace porządkowe w koszarach. Z czasem ludność ta, korzystając z garnuszka garnizonowego, osiedliła się w nędznych lepiankach wokół koszar, tworząc nową dzielnicę miasta, zwaną Różnówką - od pobliskiego folwarku o tej nazwie - w której nędza sąsiadowała z prostytucją i innymi przestępstwami.

http://www.bilgoraj.lbl.pl/hist/dzieje/obraz.php

nie wiecie o którą to Różnówkę chodzi?? o tą z e stawami p.Cwikły czy o tak zwaqną Różnówkę ko obecnej syacji BP??
Napisano
a to już o historii drugowojennej wsi Sól:
We wrześniu 1939 roku stacjonował we wsi sztab 21 Górskiej Dywizji Piechoty generała Józefa Kustronia i sztab 6 Dywizji Piechoty generała Bernarda Monda (13 IX 1939). W dniach 15-17 sierpnia walczyły tu oddziały 73 pułku piechoty z Grupy Operacyjnej Jagmin" (z armii Kraków") gen. Jana Jagmnina-Sadowskiego. Podczas drugiego dnia walk poległ dowódca 3 batalionu 73 Pułku Piechoty mjr Władysław Nowożeniuk. W 1943 roku Niemcy częściowo wysiedlili wieś. W 1943 r. oddział Gwardii Ludowej gen. Andrzeja Flisa Maksa" dwukrotnie niszczył budynek gminy, obecny ośrodek zdrowia. 16 VI 1944 zgrupowane oddziały polsko(oddziały AK i Bch) - radzieckie pod dowództwem gen. M. Prokopiuka uderzyły Niemców w okolicy wsi, podczas tzw. Bitwy w Lasach Janowskich. Rozbito kolumnę niemieckich samochodów.

niestety nic o lotnisku :-(

info zaczerpnięte z http://www.bilgoraj.lbl.pl/miej/bilgorajnik/hasla/bilgorajnik.html
Napisano
Witam. Dzięki za zainteresowanie. Kol. szczurek odnośnie tych koszar popytam ciotkę. Ma 80 parę lat a jej ojciec w kozakach służył. Może coś będzie wiedziała.
Odnośnie tego lotniska wyjaśnię skąd mi się to wzięło. Przeglądając monografię me 210 znalazłem w podpisie do ilustracji że 102 (lub 101? dokładnie nie pamiętam)węgierski pułk szybkich bombowców był formowany w Zamościu i stacjonował m.in. w Zamościu i Biłgoraju by przenieść się później na Węgry. Od dziadków nigdy o Węgrach nie słyszałem. Owszem niemieccy lotnicy mieli w Biłgoraju wybudowany lazaret, który po wyzwoleniu ludzie z radości" zdemolowali. Nic też nie słyszałem o lotnisku w Biłgoraju. Przeglądałem mapy nasze i niemieckie i lotnisko jest ale właśnie w Soli. Na trzysetce z 1932 r. jest zaznaczone. Na setce z 38 brak oznaczenia ale jest coś co przypomina pas. I w zasadzie tyle na chwilę obecną znalazłem.
Napisano
kolego Felczer, źle sprecyzowałem pytanie, chodzi mi bardziej nie o same koszary a dokładniej chodzi mi o plac szkoleń czy coś w rodzaju strzelnicy... zasłyszałem informację że taki plac (strzelnica) mogła się znajdować na ówczesnych łąkach a dzisiejszych okolicach placu budowy kościoła pod wezw. Jana Pawła II...

a jeżeli chodzi o lotnisko w Soli, chciałem zadzwonić do tego znajomego lecz chyba zmienił nr tel. i nie mogę się do niego dodzwonić... :-)
pozdro
Szczurek
Napisano
Jeżeli było to w tym rejonie to będzie mały problem. Za dużo gapiów. Wszędzie chałup nastawiane i nowa ulica. Ciężko byłoby sprawdzić w terenie. Wiem bo tam mieszkam. Spróbuję tak czy inaczej coś się dowiedzieć.
Napisano
Właśnie nie mogę. Brak internetu w domu więc chwilowo z GG nie korzystam. Siedzę w robocie a mamy zakaz korzystania z komunikatorów. Pozostaje mail albo telefon.
Napisano
witam,przepraszam ze nie na temat ale czy wiadomo cos na temat tego co czytalem na biłgorajniku? a mianowicie: ,,partyzanci natknęli się na kolumnę niemieckich samochodów i z bliskiej odległości ostrzelali ją. Kilka wozów zniszczyli. Poległo i zostało rannych wielu żołnierzy niemieckich. Zdobytą broń zatopiono w niewielkim stawie koło wsi Sól.'' szczególnie chodzi mi o ostatnie zdanie, czy ktos sprawdzal co zatopili w tym stawie?
Napisano
wonpiotruś Ty też z okolic??

http://www.bilgoraj.lbl.pl/prasa/tanew/298/ak.php

widziałeś ten tekst??

chętnie obczaiłbym to wgłębienie po ty stawie, sprawdzałeś go może wykrywką??
Napisano
Kol.Wonpiotruś i Szczurek jako że i ja jestem z okolic Biłgoraja i ja dodam coś na temat rozbicia kolumny Niemieckiej,ale różni się czas i miejsce.Był rok 1939 w dniach od 10 do 16 września przez nasze tereny wycofywały się zwarte oddziały armii Kraków sam Biłgoraj jak i wszystkie większe miejscowości były już zajęty przez Niemców.Ale okoliczne lasy stanowiły schronienie dla większych jednostek Polskich,w godzinach popołudniowych na drodze Biłgoraj-Tarnogród oddział Polski w sile pułku robił kolumnę zaopatrzeniową około 30 Niemieckich ciężarówek,ładunkiem była broń i żywność.Zdobycze jedzenie załadowano na tabor,natomiast broń do której nie było amunicji zatopiono w pobliskim zbiorniku wodnym dalsza marszruta oddziału Polskiego to lasy Tomaszowskie.
Napisano
Ja szczurku jestem z okolic Medyni Łańcuckiej i mam do Was 80km. co do tego sprawdzenia miejsca wykrywka to ja tego jeszcze nie robilem ale wiem ze byli juz tam inni. tu masz link do teatu: http://odkrywca.pl/tu-warto-pokopac-,665887.html#665887

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie