CEREUS Napisano 14 Luty 2010 Autor Share Napisano 14 Luty 2010 Proszę o pomoc w konserwacji i czyszczeniu lamp cynkalowych.Mam kilka takich lamp i chciałbym je doprowadzić do pierwotnego stanu , lecz nie wiem jak ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 14 Luty 2010 Share Napisano 14 Luty 2010 cynkal jest utratnym metalem.zależy w jakim stanie są przedmioty..czasem wżery mogą być solidne, a zatrzymanie utleniania trudne.dobrze jest to zakonserwować czymś co odetnie kontakt z powietrzem np. Paraloidem B44 czy B72.jeśli chcesz czyścic najpierw pokaż co jest obiektem czyszczenia..pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 15 Luty 2010 Share Napisano 15 Luty 2010 Szukałem ale niestety nie znalazłem. Cynkal czego to jest właściwie stop?Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sławek1989 Napisano 15 Luty 2010 Share Napisano 15 Luty 2010 głownie cynku z aluminium , Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 16 Luty 2010 Share Napisano 16 Luty 2010 Cyro, a pod ZnAl szukał ? :)http://pl.wikipedia.org/wiki/Znalcyt: Charakteryzuje go niestałość wymiarowa będąca wynikiem naturalnego starzenia. A więc konserwacja może być problematyczna.pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 16 Luty 2010 Share Napisano 16 Luty 2010 Tu właśnie mam wątpliwości, czy cynkal to to samo co znal. Nazwa by niby na to wskazywała. Jednak sama nazwa wydaje się być dość stara, a aluminium powszechne stało się dopiero w latech 40-tych. Wcześniej było brdzo drogie, tańsza była miedz i jej stopy.WojtekZnal można gotować w sodzie oczysczonej. Metoda sprwdzona na gaźnikach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.