formoza58 Napisano 13 Grudzień 2023 Napisano 13 Grudzień 2023 W dniu 27.10.2023 o 15:26, formoza58 napisał: Rtm. Jerzy Skinder. Cytuj
adam.str Napisano 18 Marzec Napisano 18 Marzec On 14.02.2010 o 13:47, pezos_ napisał: Zdjęcie rocznika 1910 i 1911. 1932 r. Ostróg n./ Horyniem Dobry wieczór. Jestem tutaj nowy, mam na imię Adam, pochodze z lubelszczyzny. Nie znalazłem wątku powitalnego, więc od razu zadaję pytanie w temacie, który mnie interesuje. Czy ktoś jest w posiadaniu, ewentualnie wie gdzie mógłbym się zwrócić, w celu uzyskania (kupienia) zacytowanego zdjęcia? Lub uzyskania jakichś innych informacji na jego temat? Podpisane jest "Zdjęcie rocznika 1910 i 1911. 1932 r. Ostróg n./ Horyniem" a mój dziadek, ur. w 1911 roku służył właśnie tam, ale nie wiem w którym roku tam przebywał. Na stronie internetowej 19 pułku UW, w dziale galeria również jest to zdjęcie, również w nienajlepszej jakości i tam jest podpisane "rocznik 1935". Oczywiście ja wiem którego żołnierza ze zdjęcia podejrzewać o bycie moim dziadkiem, gdyż jest podobny do mojego taty z dzieciństwa i do mnie za młodu oraz do 13 i 11 l. synów mojej siostry, przynajmniej mnie się tak wydaje ;) Dlatego jeżeli udałoby mi się jakoś zdobyć to zdjęcie trochę wyraźniejsze, to mógłbym zweryfikować właśnie z tatą, którego wzrok już jest nienajlepszy. Zdjęcia dziadka jakie posiadam, to raczej już z czasów jak był dziadkiem, ale akurat tego porównać się nie da. Akurat tak się wszyscy starzejemy, że mało przypominamy samych siebie młodych ;) tylko ojców i dziadków w odpowiednim wieku. Cytuj
formoza58 Napisano 27 Lipiec Napisano 27 Lipiec W dniu 31.05.2022 o 11:12, formoza58 napisał: Dziękuję pięknie Pani Ewie Irenie Szyji, Wnuczce Ułana Wołyńskiego widocznym na zdjęciu, za informację i biogram.... Witold Żukowski, syn Jana i Katarzyny z d. Żurek ur. się 15.06. 1904r w Michałkowcach, gm. Sijańce, powiat ostrogski. Do służby w 19 PU Wołyńskich w Ostrogu nad Horyniem powołany ok. 1924r. Po odbyciu służby zasadniczej pozostał w pułku. Był kapralem. W 1929 r ożenił się z Nadzieją Klimczuk i miał 3 córki oraz syna. Do rezerwy przeszedł w 1932r. Mieszkali w Równem, gdzie przez pewien czas pracował w elektrowni. Z Wołynia do Łodzi przybyli 27.12.1946r. Witold zmarł w Łodzi 11.07. 1952r. na skutek urazów po nieszczęśliwym wypadku we własnym gospodarstwie. Cytuj
formoza58 Napisano 27 Lipiec Napisano 27 Lipiec (edytowane) W dniu 24.10.2018 o 13:16, formoza58 napisał: . I uzupełnienie do ww. biogramu. Wśród ułanów pulku kpr. Witold Żukowski. Edytowane 27 Lipiec przez formoza58 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi