Skocz do zawartości

Wałcz - reknstrukcja 14.02.2010 12:00

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 63
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Kolego Bartku, tak się składa, że koledzy ze 130 Pzlehr (Michalczewski i Hindus) są chyba jednymi z nielicznych w Polsce, którzy obcowali z tego typu sprzętem (znając zachodnie muzea zapewne w 100% sprawnym) i zostali w pewnym stopniu przeszkoleni przez osobę, która z tej armaty strzelała na ostro ( http://panzerlehr.mojeforum.net/viewtopic.php?t=1187&postdays=0&postorder=asc&start=0 ). Dlatego nie napinałbym się w stylu ie było Was to nie piszcie" tylko posłuchał co mają do powiedzenia. Ja w każdym razie z ciekawością przeczytałem ich wypowiedzi, zwłaszcza że były bardzo wyważone, interesujące i rzeczowe.

Z zaciekawieniem przeczytałem posty Michalczewskiego z uwagami o działoczynach, takie uwagi mają wartość i wnoszą cokolwiek do omawianego tematu. Pisząc o krytykanctwie i wielepstwie" miałem na myśli cud - rady kolegi Odkrywcy, czy wspinającego się na wyżyny twórczości literackiej R51, który zadziwia nas spacerowaniem zimą w gotyckiej zbroi. Zamiast zionąć jadem, moralizować i puszczać smrodek dydaktyczny piszcie jak Hindus, Michalczewski i wszyscy Ci, któzy chcą się podzielić konkretną, często osobiście przetrnenowaną wiedzą, popartą studiami nad tematem czy udziałem w jakimś przedsięwzięciu. Wszystkie te karkołomne konstrukcje słowne, metafory, wykrzykniki, psu na budę się zdają,kiedy po wyciśnięciu z postu takiego nic nie wynika.

dzieki koledzy za informacje.
postaramy sie je przedłożyc.. mam sznasę na xero orginalnej obsługi pak 40 myslę ze tez to pozwoli wyeliminować bączki..
Postaramy się aby pak był jak najczęsciej na inscenizacjach. wtedy zabraszamy na pogaduchę...
co do ładowania to faktycznie. sam to sparwdziłem pusta lekka łuska ładowana od strony działonowego nie ma takiej siły zeby zatrzasnąć zamek. ze srodka szło to lepiej - tzn wygodniej.
jestesmy na etapie toczenia specjalnych łusek które będą grubsze i cięższe, wiec szansa na poczne ładowanie jest duza.
pozdrawiam
okejos
ps. a paluchy faktycznie mozna stracic bo zamek jak gilotynka :D:D

Pewnie już na tą stronę dotarliście, ale na wszelki wypadek wrzucę – sporo oryginalnych instrukcji niemieckich, w tym dotycząca amunicji do PaK40 w wersji PDF:
http://www.lexpev.nl/manuals/germanyold.html

Pozdro
Hindus

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie