Skocz do zawartości

Czapka zimowa WP IIRP

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam

Wie ktoś może jak wyglądała regulaminowa czapka zimowa Wojska Polskiego z IIRP? Chodzi mi o taki ówczesny odpowiednik teraźniejszej uszatki"

PZDR
Napisano
Mruk, regulaminowo na zimę była rogatywka polowa, gdyż miała spuszczane nauszniki. Specjalnej uszatki zimowej raczej ne było.
Napisano
aha rozumiem, dzięki za odp, zawsze się zastanawiałem jaka czapa zimowa obowiązywała w tamtym okresie:)

PZDR
Napisano
a w 1932 r. opracowano warunki techniczne na kominiarkę" (przypuszczam, że nosili je wartownicy i ci którzy musieli pełnić służbę w cieżkich" warunkach atmosferycznych;
Napisano
niestety, widziałem kiedyś taki szkic, dotąd nie widziałem fotografii żołnierzy w kominiarkach, była z tkaniny trykotowej barwy khaki, robiona bodaj w dwóch rozmiarach, jeśli nosiło się kominiarkę nie wolno było używać nauszników, kominiarki miała także PP (oczywiście granatowe) i prawdopodobnie Straż Graniczna (???)
Napisano

O to może przy okazji i ja się podłącze z pytaniem, bo od czasu do czasu na fotkach można spotkać takie auszniko-szaliki?" Czy ktoś potrafi to zidentyfikować i określić wzorem ? Zdjęcie to 28pSK z Łodzi, początek lat 30-tych

Napisano

Pierwotnie myślałem, że może to szaliki założone jakoś dziwnie, ale tak samo noszą i oficerowie, podoficerowie jak i żołnierze ...

Napisano
to bardzo ciekawe fotografie, bowiem żołnierze noszą nauszniki przewidziane przepisem z 1919 r., to trochę inaczej wygląda, jak nauszniki, które zwykło sie widzieć kilkanaście-kilka lat temu u narciarzy (a także na ulicy), byłu to po prostu dwa kawałki materiału z sukna kurtki połączone na wierzchu głowy dwiema tasiemkami (tak w przepisie) i zapinane pod brodą na jeden guzik (szer. nausznika 10 cm, dł. 22-24 cm - to dotyczy wg mnie jednej strony, bo nauszniki to były dwie sztuki materiału), niestety nie wklejałem nigdy fotek" ani rysunków na wątku i nie wiem czy mi to wyjdzie" (mam rysunek z przepisu - kreska)
Napisano
to nie polski termin, opracowano i wprowadzono czapkę zimową (taki sam wzór tylko innej barwy później w PP) podobną do austriackich czapek narciarskich
Napisano
Fajnie, że wątek się rozwinął, Kol. AnKon45, jeśli nie możesz wkleić foto w wątku, to wyślij mi na maila i ja je wstawię. Ciekawe, że były takie projekty, a mało jest fotek lub szkiców.

PZDR
Napisano

Zamieszczam szkic Kol. AnKon45, jest to szkic nauszników które widoczne są na zdjęciach Kol.Bolas

PZDR

Napisano
na ostatnich dwóch fotkach - to jest to, tj. furażerki z nausznikami (furażerki dozwolone były do noszenia w polu, przy pracach koszarowych, ćwiczeniach itp., nie wolno ich było nosić poza garnizonem, w praktyce nie przestrzegano tego ściśle, popularne w kawalerii i lotnictwie)
Napisano
O proszę jak ciekawie się zrobiło ... ;)
AnKon45 czy mógłbyś przy okazji wrzucić rozkaz wprowadzający ten element umundurowania ? To ciekawa nowość.
Napisano
Przepis ubioru polowego W.P. r. 1919, Warszawa 1920 (to wydanie książkowe" z Dz. Rozk.): oficerowie - s.23 pkt. 16: furażerka - na marszu i odpoczynku zamiast hełmu; s.26: ubiór codzienny pkt.13 furażerka dozwolona tylko w podróży w wagonach kolejowych; szeregowi - s.27 ubiór bojowy pkt.4 furażerka w marszu i podczas spoczynku; s.28 ubiór codzienny: furażerka przy ćwiczeniach gimnastycznych, oraz robotach w koszarach, stajniach, warsztatach itp., w podróży dozwolone tylko w wagonach kolejowych; Tabliba XVII ryc.46 furażerka(dla wszystkich stopni)- tekst dosłowny !!!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie