Skocz do zawartości
  • 0

Bagnet Gras ale...ponoc kadetów mniejszy

torba5

Pytanie

Napisano

Witam jak w tytule bagnet zasadniczo na pierwszy rzut oka Gras ale jest znacznie pomniejszony jakby wyjściowy kupiony jako bagnet przeznaczony dla kadetów ale nie wiem ile w tym prawdy jedyna sygnatura to nabite 3 dł w pochwie 513 mm dł bez pochwy 500 mm dł głowni 410 mm szer głowni u nasady 19 mm na chinczyka nie wygląda ale....

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam jak w tytule bagnet zasadniczo na pierwszy rzut oka Gras ale jest znacznie pomniejszony jakby wyjściowy kupiony jako bagnet przeznaczony dla kadetów ale nie wiem ile w tym prawdy jedyna sygnatura to nabite 3 dł w pochwie 513 mm dł bez pochwy 500 mm dł głowni 410 mm szer głowni u nasady 19 mm na chinczyka nie wygląda ale....

Napisano
Bardzo fajny i ciekawy. Na pewno nie Chińczyk- oni starają się robić bagnety, które już od nowości są stare ;-)
Ten bagnecik jest chyba zbyt mały na broń bojową, więc musi mieć jakieś inne przeznaczenie. Albo dziecinna zabawka, albo broń jakiejś szkoły, lub młodzieżowej organizacji paramilitarnej. Chyba w katalogu K. Królikiewicza opisany jest podobny jako broń kadetów – mam nadzieję, że jego twierdzenie jest poparte jakimś dowodem.
Fajny i ciekawy kozik.
:-)

Pozdrawiam,
Piotr.
Napisano
Może ktoś, kto interesuje się palną bronią ma jakieś info o dziwnym francuskim karabinie, który będzie można powiązać z tym bagnetem?

Pozdrawiam,
Piotr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie