Skocz do zawartości

Jaruzelski: Klęska, że jeszcze żyję

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 112
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Kol Wallenrod , również składałem przysięgę w pierwszej wersji. Dobrowolnie i bez nijakiego przymusu. Tyle ze dla mnie i dla moich kolegów akcenty były inaczej rozłożone niż to podkreśliłeś.
Dlatego miedzy innymi latem 89 roku ( lub raczej jesienią 88) popularna wśród części oficerów starszych strategia powtórzyć manewr Jaruzela ale bez jego partaniny" czyli faktycznie i bez cudzysłowu postawić opozycję pod ścianą.
I proszę , nie epatuj Wujkiem. Pochodzę z mniej więcej tamtych rejonów , i wcale mnie nie dziwi że na jednej z kopalń padły strzały , byli zabici i ranni. To był niewątpliwie wypadek przy pracy ( lub też , co możliwe lecz chyba nie do udowodnienia , prowokacja sił trzecich) , ale też wypadek który prędzej czy później , tu czy gdzie indziej musiał się zdarzyć. I nie oburzaj się na słowa o trzymaniu na smyczy ZOMO i innych furiatów. W 1980 i 1981 zwłaszcza obie strony były gotowe skoczyć sobie do gardła. Stan wojenny był swego rodzaju kagańcem. Zgoda że nie w 100% skutecznym.

Jeszcze jedna uwaga do kolegi irasiad - zważ że w moim poprzednim poście nikogo z nazwiska nie wymieniłem ! Gdyż rzecz nie w osobie którą się poniewiera a w sposobie poniewierania !

Wallenrod w tamtych latach byla taka rota przysiegi i taka zlozylem, pozatym byl stan wojenny ,ale co moze o tym wiedziec dekownik ktory od wojska sie wymigal?
Powiem Ci tylko ze (nie pamietam w ktorym roku)wezwali do WKU aby zlozyc przysiege po nowemu , pokazalem wpis ze juz raz skladalem i nie bede za kazdym razem jak nowa wladza nastanie,pier.. drzwiami ,a za trzy miesiace wraz z rodzina opuscilem kraine szczesliwosci nr, 2, 3 czy ktory tam.
Jakos niepiszesz co wlasciwie IPN ma na generala i czemu przez tyle lat nie potraficie doprowadzic zadnego procesu do zadowalajacego was wyroku? Ale ja to rozumiem , dekownictwo wlazlo w krew , bada sie czy ludzie ktorzy mieliby po 120 lat obecnie jeszcze zyja , a ten jeszcze zyje i moze sie jeszcze bronic, a nie daj Bog ujawni cos co dzisiejszych wladcow wprawilo by w zazenowanie i zakonczylo wspaniale kariery.
Pozdrawiam

Erih zdziwisz się ale co do faktów mniej więcej się z Tobą zgadzam.
To co napisałem było odpowiedzią na to co pisali piewcy generała, który to miał powstrzymywać zomowców"

cairo1 jeżeli sądzisz, że IPN i jego pracownicy zajmuje się wyłącznie wyszukiwaniem haków na generała to najwyraźniej w obronie socjalizmu odmroziłeś sobie nie tylko ucho ale i mózg.

do wojska poszedłem bez zadnego migania podobnie jak większość moich znajomych i nigdy nie uważałem to za obciach przeciwnie ci co sie migali byli uwazani za du...w
a co do przysięgi to ilu żołniezy o tym myśli lub myślało kto znał ją na pamięć przysiege złożyli na zasadzie powtażania i do końca służby nie zastanawiali jaki był jej tekst tylko wykonywali rozkazy

Trochę mnie śmieszy jednostronna ocena Generała i tamtych czasów... Niedawno poznałem byłego milicjanta" który został skierowany do wsparcia ZOMO w Gdańsku. Opowiadał o tym jak tłum ludzi rzucił się na garstkę nieuzbrojonych mundurowych (pałka to raczej nie broń)... Mówił, że gdyby nie rozponał go przyjaciel z lat młodzieńczych, skończyłby zakopany w lesie. Dziś to starszy, schorowany człowiek. Nie ma żadnej emerytury. Odszedł ze służby przed nabyciem praw emerytalnych. Ale zapewnia, że gdyby miał wtedy przy sobie broń i amunicję to z pewnością by jej użył...

Wallenrod widze ze zeszedles do poziomu instytutu, nie bede skarzyl modom bo nienawidze meldowania, pochyle sie tylko na chwile i dam ci rade, orgazm najlepszy jest z udzialem kobiety , nie z teczka.
Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie