krecik wz. 65 Napisano 15 Luty 2010 Share Napisano 15 Luty 2010 Nie składałeś przysięgi ?!! Byłeś ocelotem" ?!Jeśli tak to przepraszam...byłem dla Ciebie zbyt surowy :)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krecik wz. 65 Napisano 15 Luty 2010 Share Napisano 15 Luty 2010 Ile osób - tyle opinii...Póki co możemy gdybać i nikt nie jest obiektywny...Może kiedyś nasze dzieci bądź wnuki dowiedzą się prawdy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano 15 Luty 2010 Share Napisano 15 Luty 2010 Kol Wallenrod , również składałem przysięgę w pierwszej wersji. Dobrowolnie i bez nijakiego przymusu. Tyle ze dla mnie i dla moich kolegów akcenty były inaczej rozłożone niż to podkreśliłeś. Dlatego miedzy innymi latem 89 roku ( lub raczej jesienią 88) popularna wśród części oficerów starszych strategia powtórzyć manewr Jaruzela ale bez jego partaniny" czyli faktycznie i bez cudzysłowu postawić opozycję pod ścianą.I proszę , nie epatuj Wujkiem. Pochodzę z mniej więcej tamtych rejonów , i wcale mnie nie dziwi że na jednej z kopalń padły strzały , byli zabici i ranni. To był niewątpliwie wypadek przy pracy ( lub też , co możliwe lecz chyba nie do udowodnienia , prowokacja sił trzecich) , ale też wypadek który prędzej czy później , tu czy gdzie indziej musiał się zdarzyć. I nie oburzaj się na słowa o trzymaniu na smyczy ZOMO i innych furiatów. W 1980 i 1981 zwłaszcza obie strony były gotowe skoczyć sobie do gardła. Stan wojenny był swego rodzaju kagańcem. Zgoda że nie w 100% skutecznym.Jeszcze jedna uwaga do kolegi irasiad - zważ że w moim poprzednim poście nikogo z nazwiska nie wymieniłem ! Gdyż rzecz nie w osobie którą się poniewiera a w sposobie poniewierania ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cairo1 Napisano 16 Luty 2010 Share Napisano 16 Luty 2010 Wallenrod w tamtych latach byla taka rota przysiegi i taka zlozylem, pozatym byl stan wojenny ,ale co moze o tym wiedziec dekownik ktory od wojska sie wymigal? Powiem Ci tylko ze (nie pamietam w ktorym roku)wezwali do WKU aby zlozyc przysiege po nowemu , pokazalem wpis ze juz raz skladalem i nie bede za kazdym razem jak nowa wladza nastanie,pier.. drzwiami ,a za trzy miesiace wraz z rodzina opuscilem kraine szczesliwosci nr, 2, 3 czy ktory tam.Jakos niepiszesz co wlasciwie IPN ma na generala i czemu przez tyle lat nie potraficie doprowadzic zadnego procesu do zadowalajacego was wyroku? Ale ja to rozumiem , dekownictwo wlazlo w krew , bada sie czy ludzie ktorzy mieliby po 120 lat obecnie jeszcze zyja , a ten jeszcze zyje i moze sie jeszcze bronic, a nie daj Bog ujawni cos co dzisiejszych wladcow wprawilo by w zazenowanie i zakonczylo wspaniale kariery.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallenrod Napisano 16 Luty 2010 Share Napisano 16 Luty 2010 Erih zdziwisz się ale co do faktów mniej więcej się z Tobą zgadzam.To co napisałem było odpowiedzią na to co pisali piewcy generała, który to miał powstrzymywać zomowców"cairo1 jeżeli sądzisz, że IPN i jego pracownicy zajmuje się wyłącznie wyszukiwaniem haków na generała to najwyraźniej w obronie socjalizmu odmroziłeś sobie nie tylko ucho ale i mózg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
płetwal Napisano 16 Luty 2010 Share Napisano 16 Luty 2010 do wojska poszedłem bez zadnego migania podobnie jak większość moich znajomych i nigdy nie uważałem to za obciach przeciwnie ci co sie migali byli uwazani za du...wa co do przysięgi to ilu żołniezy o tym myśli lub myślało kto znał ją na pamięć przysiege złożyli na zasadzie powtażania i do końca służby nie zastanawiali jaki był jej tekst tylko wykonywali rozkazy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irasiad Napisano 16 Luty 2010 Share Napisano 16 Luty 2010 Trochę mnie śmieszy jednostronna ocena Generała i tamtych czasów... Niedawno poznałem byłego milicjanta" który został skierowany do wsparcia ZOMO w Gdańsku. Opowiadał o tym jak tłum ludzi rzucił się na garstkę nieuzbrojonych mundurowych (pałka to raczej nie broń)... Mówił, że gdyby nie rozponał go przyjaciel z lat młodzieńczych, skończyłby zakopany w lesie. Dziś to starszy, schorowany człowiek. Nie ma żadnej emerytury. Odszedł ze służby przed nabyciem praw emerytalnych. Ale zapewnia, że gdyby miał wtedy przy sobie broń i amunicję to z pewnością by jej użył... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AKMS Napisano 16 Luty 2010 Share Napisano 16 Luty 2010 Wallenrod, wolałbym przysięgać ludowej Ojczyźnie-tak jak tysiące żołnierzy LWP, niż meldować prezesowi wykonanie zadania-tak jak Ty i Tobie podobni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zimmermann Napisano 16 Luty 2010 Share Napisano 16 Luty 2010 Na całe szczęście zostało jeszcze tylko kilka miesięcy tego meldowania, i Polska odetchnie z ulgą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AKMS Napisano 16 Luty 2010 Share Napisano 16 Luty 2010 zimmermann, Ty Żydzie i komuchu... :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zimmermann Napisano 16 Luty 2010 Share Napisano 16 Luty 2010 AKMS- No, z tym żydem to przegiałeś.Ale mi teraz dołożyłeś.Oślepłem i oniemiałem.:] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cairo1 Napisano 16 Luty 2010 Share Napisano 16 Luty 2010 Wallenrod widze ze zeszedles do poziomu instytutu, nie bede skarzyl modom bo nienawidze meldowania, pochyle sie tylko na chwile i dam ci rade, orgazm najlepszy jest z udzialem kobiety , nie z teczka.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.