Skocz do zawartości

Polacy są winni". Dlaczego Żydów wymordowano w Polsce?

Rekomendowane odpowiedzi

Nie lubię krytykowania ogółu. Myślę że w każdym narodzie znajdzie się antysemita, czy inny szczur". Ani Polacy ani Żydzi nie są święci.Ale moim zdaniem trzeba pamiętać o tych którzy z narażeniem życia ratowali Żydów jak i o Żydach którzy walczyli z nami, np w powstaniu Warszawskim, czy też byli wzorowymi obywatelami.

No właśnie to co szanowny moderator rzekł miałem na myśli-za granicą Żydzi,Włosi,Irlandczycy itd. trzymają się razem a jak jest z naszymi rodakami to chyba nie muszę wspominac...

To może rebusa zapodam...
Niech każdy z kolegów wyobrazi sobie że Niemcy polują podczas wojny...na Polaków. I nieźle płacą za głowe. Przeszły dreszcze ?
Przedstawiciele arodu wybranego" w 39'za friko wskazywali NKWD-zistą nauczycieli , policjantów , prawników i innych znaczących obywateli...
Przykre ? - pewnie tak - ale jakże prawdziwe... :(

Ja chciałbym zaznaczyć że moja krytyka tyczy się tylko i wyłącznie tych, którzy łamali zasady moralności.

Nie mam także zamiaru nikogo wybielać, bo poprawnością polityczną można się najwyżej zakrztusić.

Źródła historyczne nie kłamią i można z nich wiele wywnioskować.

Po tym jak silnie walczono z polskością w szeregach komunistycznych służb, w których bardzo często nadgorliwością wykazywali się ludzie pochodzenia żydowskiego, wcale nie dziwią mnie hasła typu polskie obozy", widać tak samo praktyką jak i teorią potrafią się wykazać Ci, którym na mapie jesteśmy niewygodni.

Z tymi Żydami, którzy ginęli w słusznej sprawie jako obywatele Polski (bo tu mieszkali), walcząc czy to we Wrześniu `39, czy podczas okupacji, ci którzy próbują kabacić historię, raczej niewiele mają wspólnego.

Przez nich przemawia fala szowinizmu i skrajnego radykalizmu, a każdego komu się to nie podoba próbują nazwać antysemitą.

Próbując walczyć ze stereotypami, tworzą silniejsze stereotypy, które służą im do walki.
Jest na to określenie, a nazywa się hipokryzją.

pozdro.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie