Skocz do zawartości

Na Antarktydzie znaleziono whisky sprzed 100 lat

Rekomendowane odpowiedzi

A niektórzy narzekają, że coraz mniej fajnych miejscówek...:

http://biznes.onet.pl/na-antarktydzie-znaleziono-whisky-sprzed-100-lat,18491,3173307,1,news-detal

Naukowcy z Nowej Zelandii wydobyli z lodów Antarktydy whisky i brandy pozostawione tam przez podróżnika Ernesta Shackletona na początku ubiegłego wieku.

Alkohol zlokalizowano już cztery lata temu - pod chatą używaną przez członków ekspedycji na biegun południowy w latach 1907-1909. Jednak dopiero teraz udało się przewiercić przez grubą warstwę lodu i dotrzeć do 3 skrzynek z ponad stuletnią whisky i dwóch wypełnionych butelkami brandy.
Wyprawa Nowozelandczyków w poszukiwaniu butelek została zorganizowana przez firmę Whyte & Mackay, która jest obecnym właścicielem producenta odnalezionej w lodach whisky MacKinlay. Po zdobyciu próbek alkoholu, firma zamierza odtworzyć recepturę trunku sprzed lat. "

Skoro już mowa o Whisky,to muszę się pochwalić,że w sezonie 2009 miałem farta i wygrzebałem parę butelek tego jakże szlachetnego trunku.Dzisiaj będzie opróżniana ostatnia butelka na imprezie imieninowej u mojego braciszka.A na pocieszenie dla mnie ,to mam nowe namiary na trunki,które zostały wywiezione z knajpy.Z utęsknieniem czekam wiosny.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie