ammuratow Napisano 27 Styczeń 2010 Autor Share Napisano 27 Styczeń 2010 Witam,Interesują mnie filmy dotyczące wojny a właściwie wojen w Wietnamie. Wojna z udziałem armii amerykańskiej zobrazowana została w wielu filmach:niezapomniany Czas Apokalipsy"Pluton", Bat 21",Łowca jeleni", Full metal jacket",pośrednio Air America".Oglądałem też ielone berety", ale to amerykański odpowiednik wojennego kina made in USSR. Pomijam też cykl aginiony w akcji" ( jak mawiał płk.Kurtz - Groza!).Najlepszy film o Wietnamie jaki udało mi się zobaczyć to niskobudżetowy 84 Charlie MoPic". Świetne, kręcone z ręki zdjęcia,paradokument. Polecam! Widziałem też jakiś film o Aystralijczykach walczących w Wietnamie, ale nie pamiętam tytułu. I na koniec całkiem udany południowokoreański horror R-point". Może ktoś poleci mi coś jeszcze?Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ammuratow Napisano 27 Styczeń 2010 Autor Share Napisano 27 Styczeń 2010 Aha, o wojnie z Francuzami widziałem tylko monumentalneDien Bien Phu". Zapomniałem też dodać Byliśmy żołnierzami" z Gibsonem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zelbeton Napisano 27 Styczeń 2010 Share Napisano 27 Styczeń 2010 proponuję ci oryginalne odznaczenie za wietnam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szumsk Napisano 27 Styczeń 2010 Share Napisano 27 Styczeń 2010 ja oglądałem takie jak :-Kraina tygrysów-Pluton-Czas Apokalipsy-Łowca Jeleni -Byliśmy Żołnierzami -Hamburger Hill-Tunnel RatsNajlepsze to moim zdaniem Pluton, Czas apokalipsy, Byliśmy Żołnierzami i Łowca jeleni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M164U Napisano 28 Styczeń 2010 Share Napisano 28 Styczeń 2010 Ja dodatkowo oglądaem :Full Metal Jacket - klasikBorn on the 4th of July (Urodzony 4-tego lipca (dla nie wtajemniczonych jest to dzień niepodlegości USA) - pokazuje rozdarcie amerykańskiego społeczństwa spowodowane tą wojnąForest Gump - według mnie sceny walki w tym filmie są porównywalne do Privata Ryana.Good Morning vietnam - dla mnie OK, dla innych dobryOperation Dumbo Drop - moze byćTigerland (Kraina tygrysow) - dla mie bardzo słaby, nie polecam.A tu podaje link z dosyć długą listą filmów dokumentalnych i fabularnych o tej wojnie:http://en.wikipedia.org/wiki/Category:Vietnam_War_films Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ammuratow Napisano 28 Styczeń 2010 Autor Share Napisano 28 Styczeń 2010 Koledzy:zelbeton - dzięki za dobre chęci, ale jestem tylko miłośnikiem kina i literatury:)M164U - dla mnie Good morning Vietnam" był bardzo dobry(i Robin Williams też). Dzięki za link. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GeneralRemek Napisano 28 Styczeń 2010 Share Napisano 28 Styczeń 2010 Oglądałem Łowcę jeleni" i Byliśmy żołnierzami", ale ten pierwszy... nie przypadł zbytnio mi do gustu. Drugi mnie poruszył, zwłaszcza scena z tym zrzuconym przez omyłkę na Amerykanów napalm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GeneralRemek Napisano 28 Styczeń 2010 Share Napisano 28 Styczeń 2010 Eh, miało być 'nie przypadł mi zbytnio do gustu' i 'napalmem'. Zmęczony jestem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yans17 Napisano 30 Styczeń 2010 Share Napisano 30 Styczeń 2010 Właśnie na CNN Sean Penn wypowiadał się o sytuacji na Haiti i przypomniał mi Ofiary wojny", które również polecam. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kurt Napisano 30 Styczeń 2010 Share Napisano 30 Styczeń 2010 A może tak jeszcze:kultowy serial 1987 - 1990 - ROK w PIekle !!! trzy sezony.58 odcinków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kurt Napisano 30 Styczeń 2010 Share Napisano 30 Styczeń 2010 1989.Iron TriangleEmocjonujący dramat wojenny oparty na pamiętniku nieznanego wietnamskiego żołnierza. Film opowiada historię Wietnamczyka, który chronił schwytanego przez wojsko żołnierza amerykańskiego, w podzięce za ocalone wcześniej życie.film który kiedyś dorwałem na VHS i mam do dziś ale kopia straszna i nie zanosi się na to że można zdobyć na dvd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kurt Napisano 30 Styczeń 2010 Share Napisano 30 Styczeń 2010 Jeden z klasyków:1989.84 Charlie MopicWietnam, rok 1968. Sześciu amerykańskich żołnierzy wyrusza rozpoznać stanowiska i siły nieprzyjaciela. Wśród nich znajduje się operator o kryptonimie 84 - Charlie Mopic, filmujący działania wojenne. Jego bronią jest kamera filmowa. Rutynowy rekonesans w wietnamskiej dżungli zmienia się w walkę o życie... Film nakręcony przez niezależną wytwórnię zdobył duże uznanie widzów, dla których był najprawdziwszą - choć fabularyzowaną - opowieścią o wojnie wietnamskiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kurt Napisano 30 Styczeń 2010 Share Napisano 30 Styczeń 2010 1989.Platoon LeaderŚwieżo upieczony absolwent wojskowej uczelni zostaje wysłany do Wietnamu. Na miejscu przekonuje się, że wojna jest brudna i bezwzględna a ideały, którym pozostaje wierny czynią tylko z niego pośmiewisko.Postanawia przeciwstawić się wojennej brutalnej rzeczywistości.Dobre kino ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kurt Napisano 30 Styczeń 2010 Share Napisano 30 Styczeń 2010 oczywiście nie można zapomnieć o filmie związanym z nam w którym zagrał sam John Wayne a mianowicie:1968.Green BeretsPułkownik Mike Kirby dzieli elitarną grupę Zielonych Beretów na dwie grupy, by wyełnili misje w Wietnamie. Pierwsza grupa musi zbudować i chronić pewien obóz, narażony na ataki wroga, a druga porwać Północno Wietnamskiego generła ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GeneralRemek Napisano 30 Styczeń 2010 Share Napisano 30 Styczeń 2010 Yans17, w czym ci przeszkadza moja wypodwiedź, i jaki w tym gust? Wyjaśnij o co ci chodzi, bo widzę że albo nie umiesz czytać ze zrozumieniem albo mnie źle zrozumiałeś. -pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.