Skocz do zawartości

Żydowska moneta, żeton i inne.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam! Proszę o pomoc w identyfikacji tych przedmiotów. Za każdą sugestię będę bardzo wdzięczny. Z góry dziękuję i pozdrawiam

Napisano
Ta największa z zieloną patyną ma na rancie jakieś napisy po rosyjsku i datę 1917-1967. Ta z tą jakby pochodnią jest prawdopodobnie ołowiana lub z czegoś podobnego. Ta z gwiazdą dawida jest miedziana lub mosiężna. Monety wykopane przez mojego dobrego kolegę na krymie, więc możliwość teraźniejszych kopii odpada. Może są to jakieś żetony(medale) jubileuszowe (ten największy z Chrystusem na pewno). Najbardziej ciekawy jest ten żydowski, bo po wojnie za wielu Żydów tam nie pozostało. Pozdrawiam
Napisano
Gwiazda Dawida to stary symbol muzułmański, obecny na wielu monetach, na przykład marokańskich z 19 wieku, andaluzyjskich średniowiecznych oraz tatarskich ze Złotej Ordy. Wiązałbym Twoją blaszkę raczej z Tatarami niż z Żydami.
Napisano
A pokusiłbyś się o stwierdzenie przeznaczenia tej blaszki. Czy to żeton czy jakaś moneta? I mniej więcej z jakiego okresu jest
Napisano
Ale ta na zdjęciu chyba nie jest aż tak stara. Dowiedziałem się ciekawostki, otóż mój kolega powiedział, że na jednej z monet z gwiazdą dawida z drugiej strony jest napis cccp. Ciekawe co to mogło być. W weekend podrzuce zdjecia tej blaszki.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie