Skocz do zawartości

Pokazy ŻGO

Rekomendowane odpowiedzi

Witam
Jako członek Zarządu SGRH Festung Breslau potwierdzam - nic nam nie wiadomo na temat naszego udziału w rzeczonej imprezie. Informacja o naszym w niej udziale jest jakimś nieporozumieniem.
Pozdrawiam i życzę udanej imprezy.
Michał Tuz
SGRH Festung Breslau

• 1 month later...
2010-01-17 13:14 - 2010-03-27 13:14
Witam
Zapraszam wszystkich na obchody 65 rocznicy wyzwolenia miasta Żory spod okupacji hitlerowskiej która odbędzie się dnia 27 marca br. na rynku w Żorach.
Impreza rozpocznie się oficjalnie o godzinie 10:00 a planowane zakończenie w/w imprezy planowane jest na godzinę 17:00 ( godzina ta może ulec zmianie).
W programie obchodów przewidziane są min.:
-wystawa dorobku sprzętowego Żorskiej Grupy Operacyjnej,
-rekonstrukcja potyczki wojsk niemieckich z wojskami sowieckimi,
-audycja radiowa, ( audycja związana z walką wojsk sowieckich i czechosłowackich, wyzwalających miasto)
Pozostałe atrakcje to:
-stanowiska z militariami
-wystawa sprzętu i umundurowania z epoki wyzwolenia Żor.( GRH z Strzelec Opolskich),
-wojskowa grochówka
-stanowisko WKU Rybnik
-oraz inne atrakcje i niespodzianki.

Pozdrawiam i zapraszam serdecznie Adam Gajda Ż.G.O.

SH-R Śląsk Cieszyński" (tak brzmi prawidłowa nazwa),moje nazwisko Gaura, a nie Gaułra" (tak jak poniżej napisano) nie potwierdza na dzień dzisiejszy swojego udziału,ponieważ nikt się ze mną nie skontaktował i nie poinformował mnie o dacie imprezy.
Z poważaniem :
Mirosław Gaura
Prezes SH-R ŚĆ"

(Na stronie,Ż.G.O pojawiła się informacja:
Impreza bedzie najprawdopodobniej, nie 24 a 27 w sobote. beda GRH,,Festung Breslau, oraz
GRH,, Cieszyn" od Pana Gaułry. Opelota strzelająca niemiecka z muzeum broni pancernej im.Franciszka Biera, z Bielska-Białej, oraz Grupy zaprzyjażnione z nami.)

(Witam
Jako członek Zarządu SGRH Festung Breslau potwierdzam - nic nam nie wiadomo na temat naszego udziału w rzeczonej imprezie. Informacja o naszym w niej udziale jest jakimś nieporozumieniem.
Pozdrawiam i życzę udanej imprezy.
Michał Tuz)

(SH-R Śląsk Cieszyński" (tak brzmi prawidłowa nazwa),moje nazwisko Gaura, a nie Gaułra" (tak jak poniżej napisano) nie potwierdza na dzień dzisiejszy swojego udziału,ponieważ nikt się ze mną nie skontaktował i nie poinformował mnie o dacie imprezy.
Z poważaniem :
Mirosław Gaura
Prezes SH-R ŚĆ"

SGRH Festung Breslau)

O to naprawde szykuja sie same niespodzianki i atrakcje

Szanowny Panie Duńczyku! - Moderatorze! rozumiem, że pełniąc na tym Forum tą niewdzięczną funkcję musi być Pan obiektywny i sprawiedliwy. I wielki ukłon dla Pana za Pana działalność, bo jest pan naprawdę dobrym moderatorem. Ale:

po pierwsze: temat ZGO był wałkowany jakiś czas temu i wiele zostało już powiedziane

po drugie : w podejściu Pana Pułkownika Grupy ZGO" nic sie od tamtej pory nie zmieniło i czytajac wypowiedzi na stronie ZGO widać wyraźnie, że zarzad tej grupy zamiast wyciągnąć wnioski z konstruktywnej krytyki ma każdego krytykującego za wroga osobistego

po trzecie i moje osobiste: mi sposob działalności tej grupy sie nie podoba - o czym pisałem wcześneij więc z konkretami nie będę się powtarzał, uważam że takie podejście jest ze wszechmiar niewłaściwe

po czwarte: pisać każdy może , bo ma do tego prawo, ale nie znaczy to ze ja muszę się z tym zgadzać ! obserwując działalność ZGO uważam, ze takie podejscie jest złe i przynosi szkodę nie tylko wizerunkowi tejze grupy ( co jest ich osobistą sprawą ), ale rownież całemu środowisku ( co uderza w wielu nie związanych z tą grupą) , a będąc - choć nieco z boku- częścią tego środowiska nie zgadzam się na to, żeby osoby o tak nonszalanckim i nieodpowiedzialnym podejściu do historii i munduru były stawiane w równym szeregu z osobami które przez wiele lat działalności pokazywały-nie słowami na forach, a swoimi czynami-jak bardzo rozumieją, że załorzenie munduru do którego de facto nie mają prawa - nieważne - historycznego czy współczesnego pojmują jako akt wzięcia na siebie pewnego rodzaju odpowiedzialności.

Tej właśnie odpowiedzialności w ZGO brakuje. Dlatego dopuki koledzy z Zor nie zrozumieją, że to nie jest tylko zabawa będę zdeklarowanym przeciwnikiem takich profanacji .. Jeśli zrozumieją - to i tak będą musieli zatrudnić dobrego PiaRowca, żeby mnie i wielu innych przekonać , że zrozumieli...
Ja osobiście ZGO nie przekreślam definitywnie, bo każdy ma prawo do popełniania błędów, ale z takim wejsciem a rynek" i z takim zatwardziałym brnięciem w festyniarstwo" trzeba będzie włorzyć dużo pracy, aby odzyskać wizerunek uznany prze wielu z nas za akceptowalną normę.

Ukłony dla czytających i dla Pana Panie Duńczyku !

Witam.
Popieram wypowiedź kolegi makula,sam wszedłem nie dawno w szeregi rekonstruktorów i gromadzę odpowiednie oporządzenie ,jednak pod okiem mojego promotora i wiem jakie to trudne .Jeszcze nie brałem udziału w rekonstrukcji z braku odpowiednich butów Sturma ",ale już je mam ,jak i pozostałą resztę i czekam na akceptację ze strony G.R.H.Dlatego jestem przeciwny robieniu czegoś w sposób Jarmarczny.

Witam
Myślę iż ( GRH z Strzelec Opolskich)jest na tyle długo na ynku" że naprawdę nie powinno być problemem zapamiętanie nazwy GRH Kampfgruppe Schlesien. Dla zainteresowanych http://www.kampfgruppeschlesien.org.pl/ .

Pozdrawiam
Dawid Długi
GRH KS sekcja 82 Airborne Division

Impreza zbliża się wielkimi krokami.
Umieram z niecierpliwości. Szkoda że nie będę mógł być naocznym świadkiem tych wydarzeń, ale mam nadzieję że ktoś zarejestruje je na celuloidzie tudzież cyfrowo:)
Bardzo interesuje mnie Opelota strzelająca niemiecka"...
Pelota to wiem co to jest, Opel też, ale Opelota...szlag wie co to za cholerstwo.
Swoją drogą zabawne że nikt z w/w wędrownej trupy pod nazwą ŻGO nie reaguje jak wszyscy nabijają się z nich w kułak rubasznie klepiąc po udach.
Podobno milczenie jest złotem...:)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie