pająk Napisano 16 Styczeń 2010 Autor Napisano 16 Styczeń 2010 Rozmawiałem w ubiegłym roku z inżynierem, kierującym w latach 50. biurem projektowym WSK Mielec. Powiedział mi coś takiego, opisując zakład: Trochę dalej, za tarczą dewiacyjną jest lasek i są groby, parę tysięcy Żydów pochowanych, rozstrzelanych". Czy ktoś zna bliżej ten temat?
coriolan Napisano 17 Styczeń 2010 Napisano 17 Styczeń 2010 http://www.sztetl.org.pl/?a=showCity&action=view&cat_id=5&city_id=150&lang=pl_PL&page=1
krycholec93 Napisano 19 Styczeń 2010 Napisano 19 Styczeń 2010 Kiedyś dziadek mi o tym opowiadał ale czy ta mogiła na kilka tysięcy żydów?
suchy84 Napisano 8 Luty 2010 Napisano 8 Luty 2010 Coś na ten temat jest w którymś z numerów Nadwisłocza.Ale liczba zabitych wg. Twojego opisu są kilkakrotnie zawyżone. Wyborem i egzekucjami zajmowało się Mieleckie gestapo. Co do pochówku, pewne informacje wskazują na Berdechów.Pająk, coś mi się wydaje że to w Twoich okolicach....pzdr
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.