Skocz do zawartości

Przesiadka na SPECTRE V3 Warto?

panzerkris

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 62
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Do kolegi Fiskars. Polecam lekture:
http://www.thesaurus.com.pl/forum/viewtopic.php?t=3361
Jest tam dużo info o samej budowie sprzętu.

Panowie proponuje powrót to kontekstu moich pytań co do oceny sprzętu. Kogoś stać na zakup to niech kupuje. Z samochodami, szynkami jest to samo jednego stać a drugiego nie. Choć nie znaczy ze jak kogoś stać to musi buble kupowac.
Pytania moje były chyba dość sprecyzowane.

Tylko spokój może Nas uratować"
Napisano
Odnoszę wrażenie, że na podstawie tych zdjęć można tylko określić rodzinę a nie konkretny układ mikrokontrolera..;)

Mimo tego, MSP430 wcale nie jest taki popularny jakby się to wydawało i stosunkowo niedawno zaczęli się nim(rodzinie tych mikrokontrolerów) interesować polscy projektanci. Jakby nie było jest to 16 bitowy procesor pomiarowy w architekturze RISC z ultra niskim poborem prądu rzędu 250 uA w trybie aktywnym! Resztę wiadomości w Wikipedia lub a nocie aplikacyjnej..;) Generalnie czyni go to idealnym do wszelkich aplikacji bateryjnych, w szczególności do przenośnych urządzeń pomiarowych, jak się okazuję także wykrywaczy metali. Wcześniej White’s zastosował go w serii PRIZM(o ile dobrze pamiętam był tam MSP430F135)a następnie Teknetics w T2(MSP430F167) i tam chyba spełnił i cały czas spełnia dobrze swoje zadanie...

To nie chodzi o użyty typ procesora, tylko o to w jaki sposób go wykorzystano – a tego przecież nie wiemy. To czy Spectra jest warta swojej ceny czas pokaże. Na podstawie zdjęcia naprawdę trudno jest to zweryfikować i niewiele więcej już można powiedzieć..:) Może jeszcze to, że użyte komponenty(jak to bywa już u White’sa) są bardzo wysokiej jakości.

Pozdrawiam
Taktyk
Napisano
Nie ja rozdmuchałem temat mikrokontrolera. Każdy mikrokontroler da się użyć w wykrywaczu i nie ważne ilu jest bitowy, czy 4-ro czy 24-ro, tylko jak wydajny w stosunku do potrzeb.
MSP430 jest starą rodziną i popularną, choć nie w Polsce. W Polsce popularne jest to co tanie, a najtańsze zawsze były Atmele mimo swoich wad i niedoróbek. Zdominowały rynek z powodu niskich cen i bezpłatnych narzędzi programistycznych wysokiego poziomu oraz podobieństwa do rodziny MCS51.

W trybie z poborem prądu 250uA to ten kontroler może sterować grzałką w akwarium, a przetwarzać dane w wykrywaczu :)))
Napisano
Zgadza się, jeśli jest to identyczny kontroler jak w PRZIM to przy taktowaniu go sygnałem zegarowym 8MHz pobór w stanie aktywnym będzie około 2mA. Zależy jeszcze od napięcia zasilania...

Dla porównania poczciwa Atmega32, która jest: Low-power AVR 8-bit Microcontroller, przy takim samym zegarze i 5V napięciu zasilania to grubo ponad 8mA..

To tylko jedna z wielu dobrych cech, które posiada MSP430.

Pozdrawiam
Taktyk
Napisano
A co sądzicie o wykrywkach Nexus? Standard SE 7200 zł, w cenie Spectry.

http://www.nexusdetectors.com/NexusstandardSEmetaldetector.html
Napisano
Jeśli masz nadmiar leżącej gotówki to czemu nie. Zawsze jest ryzyko że będziesz żałował. Im sprzęt droższy, tym większe. Ale tak to już jest.
Gdybyś miał v3 ściągnąć w kontenerze z USA bez dodatkowych kosztów (vat, cło), to jej cena byłaby tylko kilkaset zł większa niż DFX-a w Vikingu :) Jak najbardziej do zaakceptowania. Szczególnie w porównaniu z DFX :)))
Napisano
Ten Nexus to po prostu taki detektor dla bogatych yuppies..;)
(to nie moje słowa lecz słowa Mranda...:))

I tylko w taki sposób można na niego patrzeć.

Pozdrawiam
Taktyk
Napisano
Panowie. Jest jeszcze E-bay:http://shop.ebay.co.uk/?_from=R40&_trksid=p3907.m38.l1313&_nkw=spectra+v3&_sacat=See-All-Categories

Poza tym jak ktoś wyżej napisał coś może się jeszcze do wiosny trafić z drugiej ręki w przyzwoitej cenie.
Napisano
w podanym linku jest vision a nie spectra v3:
- pierwszy wypust sprzed oprotestowania nazwy
- prawdopodobnie, aczkolwiek nie jestem pewien, posiada mankamenty i niedociągnięcia pierwszego wypustu
Napisano
Ja bym nie liczył na super okazje na rynku uzywanych. Po co ktoś kupuje sprzęt za tak grubą kase i po np 6 mieś go sprzedaje? Albo jest nic niewart albo coś jest z nim nie tak..
Zresztą w/g mnie połowa ceny za sprzet przyjmijmy bez wad to dobra cena. Ale znadzmy takiego co za 3000zł bedzie chetny go odsprzedać. Widze las rąk;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie