Dysan11 Napisano 13 Styczeń 2010 Autor Napisano 13 Styczeń 2010 Witam !!!Proszę mi coś powiedzieć o tym bagnecie chodzi mi o model.Kto wie coś na temat tego bicia?Gdzie i kiedy?Dziękuje
8total4 Napisano 17 Styczeń 2010 Napisano 17 Styczeń 2010 Panowie, szanuję waszą wiedzę i wkład..do dyskusji na temat źródeł zapraszam tutaj:http://odkrywca-online.pl/forum.php?id_forum=9pozdrawiam.D.
smuga_79 Napisano 16 Styczeń 2010 Napisano 16 Styczeń 2010 Edgar Polecam ta ksiazeczke, swietnie opisane sa bagnety Policyjne jak i wiele innych z tego okresu - nie opisanych w innej literaturze. Pozdrawiam
smuga_79 Napisano 16 Styczeń 2010 Napisano 16 Styczeń 2010 Zukuri Kiedys ktos na najwiekszym polsko-jezycznym serwisie aukcyjnym napisal ze bagnet wyjsciowy to bagnet Policyjny i tak zostalo. Pozdrawiam
Dysan11 Napisano 13 Styczeń 2010 Autor Napisano 13 Styczeń 2010 Witam !!!Proszę mi coś powiedzieć o tym bagnecie chodzi mi o model.Kto wie coś na temat tego bicia?Gdzie i kiedy?Dziękuje
zukuri Napisano 15 Styczeń 2010 Napisano 15 Styczeń 2010 ... lub tu, w podstawowym wprowadzeniu na temat bagnetów policyjnych:http://www.odkrywca-online.com/noz-szturmowy-,664845.html#664845
Edgar Napisano 13 Styczeń 2010 Napisano 13 Styczeń 2010 Model 1884/98 A C S Alex Coppel Solingen,bagnet produkowany dla policji.Tu można zobaczyć podobny: http://k98.free.fr/ACS-starbust.html
zukuri Napisano 16 Styczeń 2010 Napisano 16 Styczeń 2010 ...ale czy to ma być powodem, by powtarzać te bzdury ??Pozdrawiam, Piotr.
Edgar Napisano 16 Styczeń 2010 Napisano 16 Styczeń 2010 Smuga-79 to są książki dla amatorów którzy myślą że na ich podstawie błysną czymś na forum typu cafe alegro lub poszukiwacze skarbów.
zukuri Napisano 16 Styczeń 2010 Napisano 16 Styczeń 2010 Nie mogę jednak się powstrzymać.Chciałbym, by Pan rozwiną tą swoją myśl:„…Policja to nie tylko bagnety KS ...”Proszę o wytłumaczenie, czemu ten akutar bagnet należy identyfikować z policją ...
8total4 Napisano 16 Styczeń 2010 Napisano 16 Styczeń 2010 Panowie od teraz proszę na temat identyfikacji.każde źródło będzie kwestionowane na równi, zapraszam więc do wyrozumiałej dyskusji.dziękuję.
zukuri Napisano 16 Styczeń 2010 Napisano 16 Styczeń 2010 Chciałbym dowiedzieć się czemu to akurat bagnet KS należy IDENTYFIKOWAĆ z policją. Czy moja ciekawość w jakimś punkcie łamie regulamin forum ?Pozdrawiam, Piotr.
Edgar Napisano 15 Styczeń 2010 Napisano 15 Styczeń 2010 lub tu :http://www.allegro.pl/show_item.php?item=879044032 omawiany przedmiot....
Edgar Napisano 17 Styczeń 2010 Napisano 17 Styczeń 2010 Panie Piotrze,szanuję Pańską wiedzę ale jak czytam pańskie agresywne posty doszedłem do wniosku że źle się zrozumieliśmy.Proszę o złagodzenie tonu,bo to do niczego nie prowadzi.
smuga_79 Napisano 17 Styczeń 2010 Napisano 17 Styczeń 2010 EdgarTo moze ja jeszcze raz zablysne" ;) - kulturalnie oczywiscie. Podany przez Ciebie link http://k98.free.fr/ACS-starbust.html to nie bagnet Policyjny a bagnet sprzedawany prywatnym nabywca wyprodukocwany przez firme Alex Coppel Solingen znanej rowniez jako Alcoso.Policja sygnowala na grzbiecie bagnety Policyjne takim orzelkiem.Ten z allegro tez musi miec takiego orzelka jak chce byc Policjantem
Edgar Napisano 17 Styczeń 2010 Napisano 17 Styczeń 2010 Link podałem w celach poglądowych,nie wiedziałem że ktoś weźmie go sobie do serca....Ale możemy podyskutować,człowiek ciągle się uczy....
smuga_79 Napisano 17 Styczeń 2010 Napisano 17 Styczeń 2010 EdgarKsiazka jest swietna, moge ja polecic kazdemu kto interesuje sie tym okresem. Dobre zdjecia, nigdzie nie publikowane odmiany. Oczywiscie jest w j. angielskim. Opis bagnetow Republiki Weimarskiej i Nazistow a takze bagnety zdobyczne: Polski, Austrii, Czechoslowacji, Francji, Holandii, a takze Hitler Jugend i innych formacji. KS 98 nigdy nie byl, nie jest i nie bedzie tylko bagnetem dla Policji albo Policyjnym to bagnet wyjsciowy dla wszystkich sluzb. Pozdrawiam
Edgar Napisano 17 Styczeń 2010 Napisano 17 Styczeń 2010 Znam osobiście autora tej książki który sam stwierdził że informacje w niej zawarte są doć pobieżne i poglądowe.
zukuri Napisano 15 Styczeń 2010 Napisano 15 Styczeń 2010 Serio ! No kto by się spodziewał....Widzę problemy z ogarnięciem całości tematu do którego podałem link, więc może przytoczę te, które miałem na myśli:.....Wcale bym się nie zdziwił, gdyby ta identyfikowana broń nie miała nawet zatrzasku na karabin, lecz wyłącznie jego imitację. Może nawet w głowicy nie ma wyfrezowanego kanały na szynę mocującą. To jest bardziej szturmowy nóż imitujący bagnet, niż bagnet w prawdziwym tego słowa znaczeniu… Pewne jest to, że broń tą kupował sobie sam zainteresowany i sam decydował, czy ma być bronią, nożykiem do listów, czy tylko pamiątką z wojska…Bagnet prywatny w typie KS 98 nie ma związku z policją. To paradny bagnet wojskowy i tyle… Ktoś gdzieś kiedyś napisał, że to policyjne bagnety i to błędne określenie cały czas na nim ciąży. Policja używała zwykłych bojowych bagnecików 84/98/34 ale po innych kontrolach:http://www.sigges-bajonette.de/Deutschland/polizei/8498iii_coppel/8498iii_coppel.htmlTypowym policyjnym bagnetem, który można jakoś połączyć z kształtem KS-a jest ten typ:http://www.bagnety.pl/niemcy/151-bagnet-policyjny.htmlZwykły KS jest bagnetem ogólnowojskowym, którego nie da się przypisać żadnej konkretnej formacji (w tym policji) …"
smuga_79 Napisano 17 Styczeń 2010 Napisano 17 Styczeń 2010 Mogl bym wiedziec gdzie tak stwierdzil ??? Chyba przez skromnosc :)Ja sie tylko spotkalem z opiniami Excellent book"Tak sie sklada ze znam b. dobrze j. angielski. We wstepie pisze ze byl studentem histori (str 6 )i jest kolekcjonerem ponad 30 lat i ma b. ladna kolekcje bagnetow. Jako pobiezna pogladowa to mogl bym okreslic ksiazke Klausa Lubbe.A co sadzisz o ksiazce Roya Williamsa ???Tak sie sklada ze ja go znam. Ja zawsze sprawdzam co daje - linka, zdjecie - nie chce nikogo wprowadzic w blad.
Edgar Napisano 15 Styczeń 2010 Napisano 15 Styczeń 2010 Mam kilka w swoim zbiorze i nie potrzebuję linków do czyjegoś zbioru.Pozdrawiam
zukuri Napisano 15 Styczeń 2010 Napisano 15 Styczeń 2010 No ! Widzę, że mam do czynienia ze specjalistą, więc pozwolę sobie zadać pytanie na temat, który Pan rozpoczął. Chodzi mi o ten Pana tekst „Policja to nie tylko bagnety KS...”Może mi Pan wytłumaczyć, z jakiego powodu akurat bagnety typu KS mam kojarzyć z policją ?Zawsze mnie to interesowało i nikt mi nie potrafił jakoś do tej pory wytłumaczyć, czemu to bagnet w typie KS jest agnetem policyjnym"...
kris501 Napisano 17 Styczeń 2010 Napisano 17 Styczeń 2010 Temat wielokrotnie już wałkowany :)Bardzo często mylone bagnety KS są z policyjnymi, a zwłaszcza jak mają okładki rogowe. Jednak nic bardziej mylnego, bagnety KS to nie bagnety policyjne :)
Pytanie
Dysan11
Witam !!!
Proszę mi coś powiedzieć o tym bagnecie chodzi mi o model.Kto wie coś na temat tego bicia?Gdzie i kiedy?Dziękuje
24 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.