wo68 Napisano 13 Styczeń 2010 Autor Share Napisano 13 Styczeń 2010 Mam takie pytanie ,czy przy napięciu 24V w instalacji można przeprowadzić elektrolizę ,a jeśli tak to w jaki sposób,lub co trzeba zakupić, lub założyć żeby to działało.Pilne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EAGLE11 Napisano 13 Styczeń 2010 Share Napisano 13 Styczeń 2010 Poszukaj troche! Na forum jest sporo tematów na ten temat, a w internecie (wpisz sobie w google- elektroliza") znajdziesz dokładne obliczenia ile prądu,jakiego itd.Pozatym najważniejsze jest natężenie prądu, nie jego napięcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wo68 Napisano 13 Styczeń 2010 Autor Share Napisano 13 Styczeń 2010 Właśnie szukałem i nic nie mogę znaleźć,wszystko ale o 220V Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tradytor Napisano 13 Styczeń 2010 Share Napisano 13 Styczeń 2010 Oj to chyba słabo szukałeś jest tego dużo kolego tylko trzeba poszukać.Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 14 Styczeń 2010 Share Napisano 14 Styczeń 2010 Napięcie powinno byc regulowane tak jak i prąd. Co to masz za zasilanie?Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter Napisano 14 Styczeń 2010 Share Napisano 14 Styczeń 2010 1. Napięcie musi być STAŁE (prostownik) a nie zmienne (trafo).2. Żeby cokolwiek powiedzieć trzeba mieć DANE ( do czego ta elektroliza, z czego te 24V, parametry urządzenia - moc np.). Czy pytając o rodzaj paliwa do samochodu podajesz napięcie akumulatora ?3. Ja sam pisałem o tym już ze 3 razy a inni 43567 razy... na tym Forum.4. Jeśli dasz szczegóły to powiem co zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drops072 Napisano 15 Styczeń 2010 Share Napisano 15 Styczeń 2010 ODP. 1 CZY chodzi o instalacje w domu czy klatce schodowej a może o zasilacz 24v lub samo trafo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 15 Styczeń 2010 Share Napisano 15 Styczeń 2010 najpierw przeczytać pięć razy ze zrozumieniem o co chodzi" w elektrolizie...Mam takie pytanie ,czy przy napięciu 24V w instalacji można przeprowadzić elektrolizę - możnaa jeśli tak to w jaki sposób - jeżeli prąd przemienny - wyprostować i ograniczyć-regulować prąd - do pożądanej gęstościlub co trzeba zakupić, lub założyć żeby to działało1 poznać zabezpieczenie przeciążeniowe instalacji2 w zależności od -gabarytów - powierzchni oczyszczanych - kupić prostownik odpowiedniej mocy - proponuję prostować jednopołówkowo - duża dioda z radiatorem - napięcie spadnie do 12 v - ale dioda będzie się grzała (bardzo)- tętnienia napięcia są pozytywne w procesie3 Amperomierz do ustawienia pożądanej gęstości prądu.Pilne. - bez komentarza________________________________jeżeli zadajesz takie pytania - tzn nie miałeś z tematem do czynienia - tzn praca na dużych obiektach - niebezpieczna - ze względu na duże moce - prąd... czyli albo małe gabaryty - albo - nauka nauka, nauka... i prostowniki samochodowe starego typu z regulacją... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wo68 Napisano 15 Styczeń 2010 Autor Share Napisano 15 Styczeń 2010 Witam właśnie takie napięcie ,24V zafundowała spółdzielnia w piwnicy ,a co do natężenia to nie wiem ,od znajomego dowiedziałem się że muszę kupić przetwornicę ,ale ma to skonsultować z elektrykiem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drops072 Napisano 15 Styczeń 2010 Share Napisano 15 Styczeń 2010 trafa na klatki schodowe są przeważnie teraz stosowane toroidalne 80A 24v bezpiecznik 10A wiec musisz dać mostek prostowniczy i zakupić bezpiecznik przeciążeniowy regulowany który kosztuje około 150zł co jest nie opłacalne w twojej sytuacji lub przeliczyć pobór prądu z włączonymi żarówkami na klatce jak i w piwnicach dołożywszy prąd do swoich potrzeb z zapasem wytrzymałości trafa by nie pociągło za dużo prądu bo morze się grzać bezpiecznik i możne go wyrzucać co jakiś czas co może go uszkodzić jeśli jest stare trafo kwadratowe zamocowane i po zapaleniu światła na klatce i w piwnicy żarówki przygasając to nawet nie masz co próbować z elektrolizą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GeneralRemek Napisano 19 Maj 2010 Share Napisano 19 Maj 2010 Witam, mam takie pytanie.Wyczyściłem sobie klucz, stary klucz elektrolizą. Oczywiście po wszystkim przejechałem szczotką na wiertarce i na to od razu lakier. Ale, po kilku tygodniach zauważyłem, że pod lakierem zaczął znów zachodzić rdzą. Czy może to być wina tego, że nie wyczyściłem go z roztworu soli po elektrolizie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 19 Maj 2010 Share Napisano 19 Maj 2010 Może, dla tego lepiej stosować Kreta. Jednak bardziej prawdopodobne że było niedoczyszczone, lub pomalowane wilgotne.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GeneralRemek Napisano 19 Maj 2010 Share Napisano 19 Maj 2010 Dzięki za wskazówki, zastosowałem się i zobaczymy jak wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zabi Napisano 21 Maj 2010 Share Napisano 21 Maj 2010 Ludzie co wy kombinujecie mostki jakieś diody po 150 zł... Kup zwykły prostownik samochodowy w markecie za 40 zł, ja na takim 3 rok już robie elektro i jest wszystko dobrze, po co to takie kombinacje dziwne urządzać??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fidzir Napisano 21 Maj 2010 Share Napisano 21 Maj 2010 ja do elektrolizy moneciaków stosuję ładowareczki od telefonu,do jednej monetki w zupelności styka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GeneralRemek Napisano 22 Maj 2010 Share Napisano 22 Maj 2010 Wojtku, zastosowałem się do twoich wskazówek, ale wcale nie jest lepiej, nawet wręcz przeciwnie :( Co mam robić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 22 Maj 2010 Share Napisano 22 Maj 2010 Jaki to lakier?Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GeneralRemek Napisano 22 Maj 2010 Share Napisano 22 Maj 2010 http://www.vexus.pl/images/_lakier_zaro_650_motip_400ml.JPGchyba tej firmy, oczywiście zwykły lakier bezbarwny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GeneralRemek Napisano 22 Maj 2010 Share Napisano 22 Maj 2010 Przepraszam za pomyłkę, lakier jest tej firmy.http://www.smartbay.pl/images/products/9,11884,1872418.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 22 Maj 2010 Share Napisano 22 Maj 2010 Paraloid b44 zastosuj, taki zwykły bezbarwny nie nadaje się. Ze zwykłych kiedyś malowałem Motip-em, przez kilka lat działał.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GeneralRemek Napisano 23 Maj 2010 Share Napisano 23 Maj 2010 Dziękuję za poradę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin 1984 Napisano 25 Maj 2010 Share Napisano 25 Maj 2010 SiemkaKrótko i na temat - czy ten prostownik będzie odpowiedni do elektrolizy? http://allegro.pl/item1054709746_prostownik_120ah_szybkie_ladowanie_6_12v_bass_fv.htmlNie chciałbym wywalać kasy w błoto kupując kilka razy to samo nie mając o tym pojęcia więc wolę zapytać.Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skullmen Napisano 25 Maj 2010 Share Napisano 25 Maj 2010 dobry jak najbardziej , ja mam jeszcze prostrzy model :) chodzi non stop po 10 godzin i daje rade . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 25 Maj 2010 Share Napisano 25 Maj 2010 Słaba regulacja 2A lub 8A. Powinna być płynna a nie skokowa.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin 1984 Napisano 25 Maj 2010 Share Napisano 25 Maj 2010 To może ten?http://allegro.pl/item1055540206_prostownik_6_12v15a_super_promocja_produkt_polski.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.