Skocz do zawartości

proxima czy f4

grabarz1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
panowie zaczynam przygode z wykrywaczem i niewiem jaki wybrać .mam na ten cel 1400 zl.szukać będę monet i innej drobnicy.zastanawiam się nad nową proximą lub nowym f4 a może używany x-terra50.prosze o sugestie i z góry dziękuje
Napisano
Cześć, z tych dwóch do drobnicy moim zdaniem lepiej nadaje się F4.
Sam chodzę z Proximą i mogę powiedzieć z mojego doświadczenia, że nie jest to pies" na monety.
Kolega śmiga z F4 jeszcze jeden z Teknetics Delta (taki odpowiednik F4) i lepiej sobie radzą.
Kupowałem swoją Proximę z myślą, że będzie uniwersalna, z naciskiem na drobnicę, a rzadziej militarka.
Niestety w moim przypadku nie sprawdziła się, na wiosnę chyba zmiana :)
Grono zadowolonych i chwalących Proximę jest imponujące, ale nie kieruj się tylko opiniami. Umów się w terenie z kimś kto ma Proximę i potestuj.

Pzdr.
Napisano
jestem w takiej samej sytuacji jak kolega martino08 też mam proximę, lecz w moim przypadku monety wyskakują często a i militarka się trafia. kolega ma f4 i jest bardzo podobny do proximy w możliwościach, z małą przewagą proximy. f4 dużo lżejszy od rutusa
Napisano
Chodze z F4 od pol roku i jestem zadowolony - kolor ciągnie z ziemi jak zły;)

Miałem okazję porównywac z Proxima,z która chodzi znajomy i wyniki sa podobne, ze wskazaniem na F4. Pobaw sie F4 i zrozumiesz o czym mowie - wykrywacz bardzo szybki i dokladny w namierzaniu.

Na korzysc F4 przemawia takze moim zdaniem waga i jakosc wykonania - Fisher to jednak firma z tradycjami w produkcji wykrywaczy.

Pozdrawiam,
Jan
Napisano
Również mam Proxime,która jest uniwersalna,jednak jeśli będziesz szukał tylko i wyłącznie drobnicy to polecam f4 który według mojej oceny jest bardziej czuły od Proximy na drobne kolorowe przedmioty,co do porównania Proximy na all-metal i nie tylko do Whitesa XLT,to Proxima wypada blado,krótko, jeśli szukamy Proximą po XLT to niczego nie znajdziemy,jeśli zaś szukamy Whitesem XLT po Proximie to jeszcze znajdziemy sporo przedmiotów których Proxima nie widziała".
Napisano
Witam.
Posiadam te dwie piszczałki. F4 jest na pewno lżejszy, łatwiejszy w obsłudze, co nie znaczy że proxa jest trudna. Proxima zdecydowanie ma większy zasięg i w tej chwili tańsza. Polecam rutusa.
http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=659405#921775
Napisano
A na jakiej podstwie kol.twierdzi,że Proxima ma zdecydowanie" większy zasięg ?!( pomijając fakt,że kolega ma obie te wykrywki...bo posiadanie nie daje jeszcze uprawnienia to takich stwierdzeń wg.mnie).A jak z dyskryminacja tych wykrywek ?!
Napisano
Oczywiście że na dynamiku.
A na jakiej podstwie kol.twierdzi,że Proxima ma "zdecydowanie większy zasięg ?!"
Na takiej podstawie że posiadam oba wykrywacze i bez problemu mogę je porównać w terenie do siebie. W tym samym miejscu przy tym samym przedmiocie.
Napisano
Tego typu dyskusje wielokrotnie prowadzono...nie sądzi Kol.że inny operator może osiągnąć inne wyniki...posiadanie sprzętu nie oznacza jeszcze umiejętności właściwej jego obsługi...
Napisano
co racja to racja z f4 można szybciej się poruszać po polu z racji jej małej wagi. kolega krzys-kf ma rację co do zasięgu ponieważ z kolegą często robimy testy w terenie.
Napisano
Do f4 proximy nie potrzeba zbyt wielkich umiejętności do obsługi. Oczywiście ze inny operator może osiągnąć inne wyniki przy tym samym sprzęcie.
Obydwa wykrywacze były testowane przy tych samych przedmiotach nie wykopanych jeszcze z ziemi. Namierzyłem przedmiot proximą sprawdziłem f4 i cisza. Dopiero po zwaleniu paru centymetrów ziemi f4 zauważa przedmiot. W ten sposób wyglądały moje testy. W f4 nie ma wiele do ustawienia i nie wiem jak byś nie przemiatał cewką czy ktoś inny to nie namierzysz tego przedmiotu. Bo jest po za zasięgiem. Cała tajemnica moich testów.
  • 2 weeks later...
Napisano
witam miałem f4 1 roczek na las kolorek mierzeja rewelka na polu rewelka tylko przy słupach się pierdzieli i nie da się szukać..co do namierzania to super..o proximie nic nie powiem bo nic nie wiem..sprzedałem f4 odłożyłem i kupuje f70..wiec f4 polecammmmmm..
Napisano
Witam!Proximę posiadam od kwietnia 2009roku,wcześniej ace150.Czułość na drobny kolorek oceniam bardzo dobrze,zasięgiem potrafi zaskoczyć zwłaszcza na łąkach,na polach dużo zależy od mineralizacji gruntu,zaśmieceniu terenu,ustawieniu dyskryminacji i częstotliwości(6622najbardziej stabilna).Namierzanie i podanie głębokości bardzo dobre jeśli chodzi o monety.Obecnie używam trybu mikserek"(statyk+dynamik)polecam po dobrym poznaniu wykrywacza(większy zasięg).Pozdrawiam!
Napisano
Kol grabarz! Ja również posiadam F4 i Proximę. Uważam, ze są to podobnej klasy detektory. Temat zasięgów i możliwości technicznych ww sprzętów wyczerpanym raczej jest. Zamiast osiągów, masy etc., weź raczej pod uwagę kwestie serwisu i ewentualnych części zamiennych. Nie polecam zakupu F4 w Vikingu - nie honorują gwarancji.
Napisano
Witam,
od jesieni mam ten sam problem, co w tytule (myślałem też o tesoro cibola, ale uznałem, że sprzęt bez wyświetlacza i ze skromną stroną dźwiękową" może być dla mnie za trudny; przesiadam się z ACE250). X-terra 305 i prizm V odrzuciłem jeszcze wcześniej (czy słusznie?).
Wszystkie te sprzęty są ponoć solidną klasą średnią, wyraźnym progresem w stosunku do ACE, warte swojej ceny", każdy ma swoje indywidualne przewagi nad innymi. Póki co wyczytałem o następujących wadach:
F4: jak dla mnie zasilanie (2x9V, czyli muszę doliczyć do ceny z 200-250 zł - 4 akumulatorki i ładowarka do nich), cewka DD - ponoć trudniejsze dokładne namierzanie, serwis nie tak doskonały jak u Rutusa,
Proxima: ciężkawa (a siłaczem nie jestem), trudniejsza - choć nie przesadnie - do opanowania.
Moje zainteresowania: niemal wyłącznie drobnica (polno-leśna, nie plażowa - na tę zostanie garrett), ale dwa-trzy razy do roku wypad na miejscówkę, gdzie coś zakopano". Coś mi Koledzy podpowiecie?
Napisano
Nie sądzę,by X-30 był wykrywaczem z solidnej klasy średniej" Kolego...Z solidnej klasy średniej to jest X-70,705 ,a X-30 to najniższa klasa z linii Terra...
Napisano
Na podstawie moich dociekań mogę powiedzieć, że dobrą alternatywą do proximy w zbliżonej cenie, ok +300 zł, są używane białasy. Jednak proxima to nowy model z oficjalnym serwisem a w6000 technologia z początku lat 90-tych, już nie produkowane i ciężkie. Możliwości w tej cenie jest oczywiście więcej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie