Skocz do zawartości
  • 0

Skrzynka na zap. od wz. 17?

R51

Pytanie

Napisano

W podzięce za bidon wody ognistej nabyłem dzisiaj skrzynkę opatrzoną taką wlepką. Skrzynka tradycyjnie służyła jako zasobnik na różnej masci młotki, więc była niemożebnie wyświechtana. Przyjąłem że jest po zapalnikach do francuskiego działa...

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W podzięce za bidon wody ognistej nabyłem dzisiaj skrzynkę opatrzoną taką wlepką. Skrzynka tradycyjnie służyła jako zasobnik na różnej masci młotki, więc była niemożebnie wyświechtana. Przyjąłem że jest po zapalnikach do francuskiego działa...

Napisano

Jakiez było moje zdziwienie, gdy po wstepnym u7myciu pojawiło się wiele literek i nijak nie układały się one w słowa francuskie, brzmiały bardziej swojsko...

Napisano
Zapalniki do wszystkiego co mialo taki gwint w gniazdach, czyli od 65mm do 155mm. Jest to skrzynka w ktorej zapalniki byly przechowywane, a z niej byly przepakowywane do szuflad w jaszczach amunicyjnych, w tej skrzyni byla cynkowa zalutowana konserwa, cos podobnego jak na naboje do mausera.
Tu masz taka sama skrzynke:
http://www.odkrywca-online.pl/pokaz_watek.php?id=95533
Napisano
Traktuje fanty wrześniwe z pewnym nabożeństwem (nie dlatego żebym był jakoś zwichrowany w skrajnie patriotyczne klimaty, ale o dziwo znajduje się ich dużo mniej niż iemczyzny"), dlatego bardzo się cieszę że to nie jest kolejna szkopska skrzynia.

Pozdrawiam
Napisano
Dopiero teraz zarejestrowalem, co ona ma od gory ??? jakis pasek ???Pytam bo tam nic nie powinno byc :)
Co do malowan na boku mowia one o zwloce zpalnika i rodzaju sprezyny uzytej (zwykle/wzmocnione) przynajmniej tak mi sie wydaje :)
Napisano
Pasek parciany, ze skórzanymi wzmocnieniami przymocowany na cztery gwoździe z każdej strony. Wygląda na dowolną wariację. Mogła zostać uczyniona przez Niemców...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie