Skocz do zawartości
  • 0

Manierka

pawel.kot

Pytanie

Napisano

Szukam informacji na temat tej manierki.Mam ją już kilka lat.Przekopałem internet i dalej nic nie wiem.Nie ma też na niej żadnych sygnatur , które by pozwoliły ją zidentyfikować.Jedyna sygnatura jest na karabińczyku.EH w trójkącie.Manierka jest aluminiowa zakręcana na plastikowy korek.Filcowy pokrowiec zapinany na cztery napy.Uprząż z pasków skórzanych i bakielitowy kubek.Uprząż jest nitowana.Może ktoś się z czymś takim spotkał ? Militarna , cywilna czy jeszcze jakaś inna ?
Kraj pochodzenia ?

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
manierki produkowane dla demoludów kształtem były podobne.Poszczególne modele mogą się różnić wyglądem np.pokrowcem czy też kolorem ebonitu użytego do produkcji kubka.Natomiast co do sygnatur,czeto je można spotkać na wyrobach garmażeryjnych i oznaczają one przyjęcie danego wyrobu na wyposażenie wojsk danego kraju.Więc pochodzenie manierki jest wojskowe.
Napisano
Bardzo dziękuję Koledze za sugestie.Też myślałem o DDR jednak nigdzie jak dotychczas nie mogę tego potwierdzić.Wszędzie w necie znajduję mniej czy bardziej podobne ale nie takie same.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie