Skocz do zawartości
  • 0

Bagnet / tasak m71

henyy

Pytanie

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ja wiem, że rękojeść identyfikowanej broni jest rękojeścią tasaka, zerknij zresztą na moją pierwszą wypowiedź …
Fakt- w ostatnich swoich wypowiedziach wypowiedziach dałeś fotki tasaków regulaminowych- zerknij teraz w którym momencie tej głowni zaczyna się jej ostrzenie i porównaj z głownią tasaka kol. „henyy”

Mam nadzieję, że twórca wątku jeszcze do niego zajrzy i rozwieje wątpliwości, ale ja teraz już mogę się założyć, że wymiary jego tasaka będą poważnie węższe (choć głownia pewnie dłuższa) , niż w tym bojowym.
Co do tej mojej „przesady” z szerokością głowni tasaka regulaminowego – założysz się, że szerokość głowni to właśnie 35 mm ?
No jak ? Zakład ?
:-)
Pozdrawiam,
Piotr
Napisano
No cóż, jast to proń nieregulaminowa, czyli prywatna, Z powodu braku imitacji pierścienia na lufe bardziej byłbym skłonny nazwać go pruskim paradnym tasakiem...
Pozdrawiam,
Piotr.
Napisano
Tasak pruskiej piechoty M-1864 to ciężkie i praktyczne narzędzie o masywnej głowni i lekkiej krzywiźnie. Ostrze regulaminowego tasaka tego modelu ma ponad 35 mm szerokości.
Ten szpikulec z fotografii ma długi próg głowni, co jest charakterystyczne dla broni lekkiej- prywatno pamiątkowej. Sądząc po fotografii, szerokość głowni tasaczka z fotki może mieć szerokość ok. 20-25 mm a taki rożen może mieć praktyczne zastosowanie co najwyżej przy niedzielnym grillowaniu …
:-)
Nadal będę się upierał, że to tylko lekka- komercyjna wersja broni bojowej …
Pozdrawiam,
Piotr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie