zukuri Napisano 4 Styczeń 2010 Napisano 4 Styczeń 2010 Ja wiem, że rękojeść identyfikowanej broni jest rękojeścią tasaka, zerknij zresztą na moją pierwszą wypowiedź …Fakt- w ostatnich swoich wypowiedziach wypowiedziach dałeś fotki tasaków regulaminowych- zerknij teraz w którym momencie tej głowni zaczyna się jej ostrzenie i porównaj z głownią tasaka kol. „henyy”Mam nadzieję, że twórca wątku jeszcze do niego zajrzy i rozwieje wątpliwości, ale ja teraz już mogę się założyć, że wymiary jego tasaka będą poważnie węższe (choć głownia pewnie dłuższa) , niż w tym bojowym.Co do tej mojej „przesady” z szerokością głowni tasaka regulaminowego – założysz się, że szerokość głowni to właśnie 35 mm ?No jak ? Zakład ?:-)Pozdrawiam, Piotr
Autsajder68 Napisano 3 Styczeń 2010 Napisano 3 Styczeń 2010 Pruski tasak piechoty, i podobno wzór 1864, więc to nie jest broń prywatna, prawda ? Amen.
zukuri Napisano 2 Styczeń 2010 Napisano 2 Styczeń 2010 No cóż, jast to proń nieregulaminowa, czyli prywatna, Z powodu braku imitacji pierścienia na lufe bardziej byłbym skłonny nazwać go pruskim paradnym tasakiem...Pozdrawiam, Piotr.
zukuri Napisano 4 Styczeń 2010 Napisano 4 Styczeń 2010 Tasak pruskiej piechoty M-1864 to ciężkie i praktyczne narzędzie o masywnej głowni i lekkiej krzywiźnie. Ostrze regulaminowego tasaka tego modelu ma ponad 35 mm szerokości. Ten szpikulec z fotografii ma długi próg głowni, co jest charakterystyczne dla broni lekkiej- prywatno pamiątkowej. Sądząc po fotografii, szerokość głowni tasaczka z fotki może mieć szerokość ok. 20-25 mm a taki rożen może mieć praktyczne zastosowanie co najwyżej przy niedzielnym grillowaniu …:-)Nadal będę się upierał, że to tylko lekka- komercyjna wersja broni bojowej …Pozdrawiam, Piotr.
Argonauta Napisano 2 Styczeń 2010 Napisano 2 Styczeń 2010 paradny, brak zbrocza na klindze, oczka w jelcu i zatrzasku, na tasak za delikatna klinga
Pytanie
henyy
Cos wiecej na ten temat dzieki>
11 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.