41pp Napisano 31 Grudzień 2009 Autor Napisano 31 Grudzień 2009 Temat jak w nagłówku!Wiadomo za, W. Borzobohatym Jodła":26/27.X 1944; ogólnie linia, Bałków - Zagórcze - Krzepin,27.X; Kossów - Budy , Pączków.28/29.X , Przygradów - Wymysłów - Henryków,30.X, Kuźnica - Chotów - Kotowe,30/31, odejście na Ewelinów.A co mówią na ten temat starsi" Tubylcy!!Jeśli to nie tajemnica!Bo mam sprzeczne info. szczególnie jak chodzi o czas.PozdrawiamGW
41pp Napisano 31 Grudzień 2009 Autor Napisano 31 Grudzień 2009 Powiem rutalnie" , czy przypadkiem się miesiące nie pomyliły????, Może przed X, powinno być I, czyli IX.Ale na pewno jak zwykle się mylę.GW
acer Napisano 1 Styczeń 2010 Napisano 1 Styczeń 2010 Bardzo ładne miejsca, jeszcze na szczęście mało zeszpecone cywilizacją. Polecam zwłaszcza późną wiosną wycieczkę rowerową z aparatem fotograficznym, dużo lasów, i ładnych stawów.Co do poszukiwaczy, to cóż, mogą się raczej (prócz łusek) zawieść, pobojowiska i miejsca gdzie byli walczący a Niemcy w szczególności bardzo dokładnie wysprzątano po walce. Pod Krzepinem partyzanci otoczyli ekspedycję niemiecką i wzięli do (bodaj 99 )niewoli żołnierzy Wehrmachtu, Schutzpolizei, żandarmów i dowodzących ekspedycją oficerów SD z Radomia. Kilkunastu znanych przez miejscowych z sadyzmu i udowodnionych zabójstw cywili zostało rozstrzelanych, włącznie z oficerami SS - SD z Radomia.Pozostałych rozbrojono, odprowadzono pod eskortą i zwolniono tuż przed Włoszczową.Pod Chotowem do dziś stoi pomnik w miejscu udanej zasadzki patrolu partyzantów na niemiecki samochód terenowy (tuż przy przystanku przy drodze na Oleszno). Atrakcyjno przyrodniczo miejsca.
acer Napisano 1 Styczeń 2010 Napisano 1 Styczeń 2010 Daty oczywiście październikowe. We wrześniu był Rząbiec.
41pp Napisano 4 Styczeń 2010 Autor Napisano 4 Styczeń 2010 Dzięki acer, sprawa z datami, już się wyjaśniła! Czy Wiesz coś, o tej sprawie z własowcami, podobno 26-osobników, którzy w dwa dni po walce pod Krzepinem, przyszli do plutonu ppor Piotra" ??PozdrawiamGW
41pp Napisano 4 Styczeń 2010 Autor Napisano 4 Styczeń 2010 bandolero, wisiałeś" pod moim pierwszym postem, kilkanaście godzin /bez treści/.Interwencji Modów nie zauważyłem, co Miałeś do powiedzenia /napisania/,ciekawego Kol. z Forum??Oczywiście w tym temacie!!Słuchamy, przepraszam, raczej czytamy.Z należytą uwagą!!GW
bandolero Napisano 4 Styczeń 2010 Napisano 4 Styczeń 2010 Tylko tyle,że prywatne pogaduszki należy prowadzić przez gg albo telefon. To forum jest przestrzenią publiczną i mają z niego prawo korzystać WSZYSCY zalogowani Użytkownicy. Użyłeś w tytule wątku formuły Do Acera", czyli zasugerowałeś, że masz tutaj zamiar dyskutować wyłącznie z Acerem. Jest to niezgodne z ideą forum i dziwię się, że Moderator jeszcze tego prywatnego wątku nie usunął. Pozdrav.
41pp Napisano 4 Styczeń 2010 Autor Napisano 4 Styczeń 2010 Drogi i Czcigodny bandorelo, są dwie metody podejścia do problemu";1. od ogółu do szczegółu", stosowany w nawigacji morskiej, lotniczej i geodezji, szeroko pojętej. Wtedy można użyć szkolnego globusa, w pierwszej fazie" działania, a potem powoli i żmudnie zawężać, zakres prac. bandolero, kto by wtedy pociągnął wątek!!, musiał by mieć globus 1000 - kilometrowej średnicy.Poruszyłem temat, który rozgrywał się na terenie 100km2, to co, miałem napisać do Biblioteki Kongresu USA!/to metoda patentowanych" leni/.2. Metoda druga; Od szczegółu do ogółu". Nagrabiłem, trochę informacji i uważałem że, najpierw muszę się zwrócić, do Kolegi z Forum, który jest najbliższy strefy" zdarzenia, o ich weryfikację, poddając je jawnie, pod osąd Użytkowników.,,,Tylko tyle,że prywatne pogaduszki należy prowadzić przez gg albo telefon. To forum jest przestrzenią publiczną i mają z niego prawo korzystać WSZYSCY zalogowani Użytkownicy. Użyłeś w tytule wątku formuły "Do Acera, czyli zasugerowałeś, że masz tutaj zamiar dyskutować wyłącznie z Acerem. Jest to niezgodne z ideą forum i dziwię się, że Moderator jeszcze tego prywatnego wątku nie usunął. Pozdrav.",,,,,, A kto Uczony, bandolero Ci zabronił, rzeczowo włączyć się do wątku!!Jak masz info, o tych 26-z ROA i co się z nimi potem stało + ich bucikami + medalikami + obrączkami, zrabowanymi w czasie występów" na Woli i Ochocie, to zapraszam!!PS. Forum, to nie tylko pisanie, ale i czytanie!GWUpraszam o wyjaśnienie i naukę, bo widzę że, Szanowny ma, olbrzymią" wiedzę.
acer Napisano 4 Styczeń 2010 Napisano 4 Styczeń 2010 Panowie, o moją skromną personę ta cała afera ? :)Jeżeli to tak razi to proszę modów o zmianę tematu wątku - jeżeli 41 PP nie ma nic przeciwko :)Co do własowców - coś kojarzę - musiałbym zajrzeć do moich książeczek partyzanckich. Gdzieś czytałem o takim przypadku ale czy to było akurat u Piotra" - może to był inny wypadek za Kielcami - partyzanci znaleźli u napotkanych własowców pamiątki" z Warszawy. Zastrzelono ich na miejscu.Notabene sami własowcy stacjonowali także w samej Włoszczowie na tzw. Podzamczu w Folwarku, ponadto pełnili służbę ochronną Dworca Kolejowego z Tartakiem oraz od lata 1944 służbę ochronę zewnętrzną dużego magazynu amunicji. Czasami wspomagali żandarmerię w akcjach partyzanckich.Jaka precyzyjnie była to formacja trudno powiedzieć, czy ROA, Ost Legionen czy Kozacy. Z pewnością wiadomo iż chodzili w niemieckich mundurach i karakułowych kubankach z czerwonym denkiem. Miejscowi nazywali ich zamiennie własowcy" albo kałmucy". Na początku stycznia 1945 r. większość została odesłana do Kielc do koszar na Wiśniówce, gdzie wszyscy zginęli w walce z odziałami sowieckimi (Wiśniówka broniła się jeszcze 2 dni po zdobyciu Kielc).Ci którzy pozostali we Włoszczowie i okolicach zostali w większości wyłapani, poddawani torturom (wieszanie głową w dół) i rozstrzeliwani (bodaj chyba 2 zastrzelono kilkaset metrów od mojego domu i chyba do tej pory tam leżą).
41pp Napisano 5 Styczeń 2010 Autor Napisano 5 Styczeń 2010 A jaka tam afera! Coś mi się zazębiło", z opowiadań rodzinnych, /troszkę latali po lasach z Ponurym" 'J. Kurpińskim'./ A jeszcze, przypadkowo wpadłem na jakieś kwity.Co na razie ustaliłem??;Tych 26-ciu z ROA,12-tu młodych, z RAD-u /lotniczego/,- tych zlikwidował Bohun", z Bryg. Ś, NSZ.Szkoda że, Kol bandorelo, nabrał w temacie , wody" w usta i nie chce się podzielić, posiadaną wiedzą!A temat wątku, można zmienić, to do uznania Modów.GW
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.