Skocz do zawartości

Do acera, walki 1 i 2 pp Leg . AK +74 pp AK

41pp

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Temat jak w nagłówku!
Wiadomo za, W. Borzobohatym Jodła":
26/27.X 1944; ogólnie linia, Bałków - Zagórcze - Krzepin,
27.X; Kossów - Budy , Pączków.
28/29.X , Przygradów - Wymysłów - Henryków,
30.X, Kuźnica - Chotów - Kotowe,
30/31, odejście na Ewelinów.
A co mówią na ten temat starsi" Tubylcy!!
Jeśli to nie tajemnica!
Bo mam sprzeczne info. szczególnie jak chodzi o czas.
Pozdrawiam
GW
Napisano
Powiem rutalnie" , czy przypadkiem się miesiące nie pomyliły????, Może przed X, powinno być I, czyli IX.
Ale na pewno jak zwykle się mylę.
GW
Napisano
Bardzo ładne miejsca, jeszcze na szczęście mało zeszpecone cywilizacją. Polecam zwłaszcza późną wiosną wycieczkę rowerową z aparatem fotograficznym, dużo lasów, i ładnych stawów.

Co do poszukiwaczy, to cóż, mogą się raczej (prócz łusek) zawieść, pobojowiska i miejsca gdzie byli walczący a Niemcy w szczególności bardzo dokładnie wysprzątano po walce.

Pod Krzepinem partyzanci otoczyli ekspedycję niemiecką i wzięli do (bodaj 99 )niewoli żołnierzy Wehrmachtu, Schutzpolizei, żandarmów i dowodzących ekspedycją oficerów SD z Radomia. Kilkunastu znanych przez miejscowych z sadyzmu i udowodnionych zabójstw cywili zostało rozstrzelanych, włącznie z oficerami SS - SD z Radomia.

Pozostałych rozbrojono, odprowadzono pod eskortą i zwolniono tuż przed Włoszczową.

Pod Chotowem do dziś stoi pomnik w miejscu udanej zasadzki patrolu partyzantów na niemiecki samochód terenowy (tuż przy przystanku przy drodze na Oleszno).

Atrakcyjno przyrodniczo miejsca.
Napisano
Dzięki acer, sprawa z datami, już się wyjaśniła!
Czy Wiesz coś, o tej sprawie z własowcami, podobno 26-osobników, którzy w dwa dni po walce pod Krzepinem, przyszli do plutonu ppor Piotra" ??
Pozdrawiam
GW
Napisano
bandolero, wisiałeś" pod moim pierwszym postem, kilkanaście godzin /bez treści/.
Interwencji Modów nie zauważyłem, co Miałeś do powiedzenia /napisania/,ciekawego Kol. z Forum??
Oczywiście w tym temacie!!
Słuchamy, przepraszam, raczej czytamy.
Z należytą uwagą!!
GW
Napisano
Tylko tyle,że prywatne pogaduszki należy prowadzić przez gg albo telefon. To forum jest przestrzenią publiczną i mają z niego prawo korzystać WSZYSCY zalogowani Użytkownicy. Użyłeś w tytule wątku formuły Do Acera", czyli zasugerowałeś, że masz tutaj zamiar dyskutować wyłącznie z Acerem. Jest to niezgodne z ideą forum i dziwię się, że Moderator jeszcze tego prywatnego wątku nie usunął. Pozdrav.
Napisano
Drogi i Czcigodny bandorelo, są dwie metody podejścia do problemu";
1. od ogółu do szczegółu", stosowany w nawigacji morskiej, lotniczej i geodezji, szeroko pojętej.
Wtedy można użyć szkolnego globusa, w pierwszej fazie" działania, a potem powoli i żmudnie zawężać, zakres prac.

bandolero, kto by wtedy pociągnął wątek!!, musiał by mieć globus 1000 - kilometrowej średnicy.
Poruszyłem temat, który rozgrywał się na terenie 100km2, to co, miałem napisać do Biblioteki Kongresu USA!
/to metoda patentowanych" leni/.

2. Metoda druga; Od szczegółu do ogółu".
Nagrabiłem, trochę informacji i uważałem że, najpierw muszę się zwrócić, do Kolegi z Forum, który jest najbliższy strefy" zdarzenia, o ich weryfikację, poddając je jawnie, pod osąd Użytkowników.

,,,Tylko tyle,że prywatne pogaduszki należy prowadzić przez gg albo telefon. To forum jest przestrzenią publiczną i mają z niego prawo korzystać WSZYSCY zalogowani Użytkownicy. Użyłeś w tytule wątku formuły "Do Acera, czyli zasugerowałeś, że masz tutaj zamiar dyskutować wyłącznie z Acerem. Jest to niezgodne z ideą forum i dziwię się, że Moderator jeszcze tego prywatnego wątku nie usunął. Pozdrav.",,,,,,

A kto Uczony, bandolero Ci zabronił, rzeczowo włączyć się do wątku!!

Jak masz info, o tych 26-z ROA i co się z nimi potem stało + ich bucikami + medalikami + obrączkami, zrabowanymi w czasie występów" na Woli i Ochocie, to zapraszam!!

PS. Forum, to nie tylko pisanie, ale i czytanie!
GW
Upraszam o wyjaśnienie i naukę, bo widzę że, Szanowny ma, olbrzymią" wiedzę.
Napisano
Panowie, o moją skromną personę ta cała afera ? :)

Jeżeli to tak razi to proszę modów o zmianę tematu wątku - jeżeli 41 PP nie ma nic przeciwko :)

Co do własowców - coś kojarzę - musiałbym zajrzeć do moich książeczek partyzanckich. Gdzieś czytałem o takim przypadku ale czy to było akurat u Piotra" - może to był inny wypadek za Kielcami - partyzanci znaleźli u napotkanych własowców pamiątki" z Warszawy. Zastrzelono ich na miejscu.

Notabene sami własowcy stacjonowali także w samej Włoszczowie na tzw. Podzamczu w Folwarku, ponadto pełnili służbę ochronną Dworca Kolejowego z Tartakiem oraz od lata 1944 służbę ochronę zewnętrzną dużego magazynu amunicji. Czasami wspomagali żandarmerię w akcjach partyzanckich.

Jaka precyzyjnie była to formacja trudno powiedzieć, czy ROA, Ost Legionen czy Kozacy. Z pewnością wiadomo iż chodzili w niemieckich mundurach i karakułowych kubankach z czerwonym denkiem. Miejscowi nazywali ich zamiennie własowcy" albo kałmucy". Na początku stycznia 1945 r. większość została odesłana do Kielc do koszar na Wiśniówce, gdzie wszyscy zginęli w walce z odziałami sowieckimi (Wiśniówka broniła się jeszcze 2 dni po zdobyciu Kielc).
Ci którzy pozostali we Włoszczowie i okolicach zostali w większości wyłapani, poddawani torturom (wieszanie głową w dół) i rozstrzeliwani (bodaj chyba 2 zastrzelono kilkaset metrów od mojego domu i chyba do tej pory tam leżą).
Napisano
A jaka tam afera!
Coś mi się zazębiło", z opowiadań rodzinnych, /troszkę latali po lasach z Ponurym" 'J. Kurpińskim'./
A jeszcze, przypadkowo wpadłem na jakieś kwity.

Co na razie ustaliłem??;
Tych 26-ciu z ROA,
12-tu młodych, z RAD-u /lotniczego/,- tych zlikwidował Bohun", z Bryg. Ś, NSZ.
Szkoda że, Kol bandorelo, nabrał w temacie , wody" w usta i nie chce się podzielić, posiadaną wiedzą!
A temat wątku, można zmienić, to do uznania Modów.
GW

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie