Skocz do zawartości
  • 0

pruski niesmiertelnik

Frozzer

Pytanie

witam, znalazlem niesmiertelnik jak sadze mod.1869. wykonany z cynkowej blachy znalezliony w komplecie z pruska klamra na 3 linii pruskich pozycji obronnych.

ze wlasciciel nazywal sie zillmann to wiem, i ze nalezal do 128 pulku piechoty. tylko zastanawiaja mnie litery KP. pod numerem pulku, moze ktos wie co one oznaczaja? bo chyba nie kompanie.

a moze ktos posiada informacje na temat 128 pulku piechoty? gdzie stacjonowal?

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Przesyłam zdjęcie jednego z pierwszych nieśmiertelników pruskich, znaleziony własnorecznie" w okolicy Słupska. Z tego samego 6 pułku ,ale z innej kompanii nieśmiertelnik został przedstawiony w jednym z ostatnich numerów Odkrywcy w rozdzuiale o pruskich nieśmiertelnikach, pzdr.

Do Frozzer'a:
Twój nieśmiertelnik to nie wzór 1869 ale 1878. Regulamin 1878 zakładał dwa kształty nieśmiertelników owalny i prostokątny. Poza tym w trakcie wojny Francusku-Pruskiej, kiedy funkcjonował pierwszy wzór, pułk którego numer masz na nieśmiertelniku jeszcze nie istniał.
pozdrawiam
A.
/autor wspomnianego artykułu :-)/

http://www.odkrywca-online.com/index1.php?action=forum&iletab=jedna&sub=pokaz_watek&id_forum=0&ktory=66317#66317 <-- panie A" ;) chyba ma pan nieprzeciętną wiedzę o blaszkach. Proszę o pomoc w identyfikacji kilku nurtujących mnie egzemplarzy :)

pozdrawiam serdecznie

bjar_1

witam, znalazlem niesmiertelnik jak sadze mod.1869. wykonany z cynkowej blachy znalezliony w komplecie z pruska klamra na 3 linii pruskich pozycji obronnych.

ze wlasciciel nazywal sie zillmann to wiem, i ze nalezal do 128 pulku piechoty. tylko zastanawiaja mnie litery KP. pod numerem pulku, moze ktos wie co one oznaczaja? bo chyba nie kompanie.

a moze ktos posiada informacje na temat 128 pulku piechoty? gdzie stacjonowal?

kurna, niewiem cholera gdzie to bylo, mnie po prostu tam zawiezli, ale cos pomiedzy chorzelami a przasnyszem, gdzies tam

dzieki za odpowiedz.
czy mas jakis spis albo wiesz gdzie jest spis pulkow pruskich?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie