Skocz do zawartości

Zloty,rekonstrukcje w Polsce -co poprawić?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam
gdy zaczynałem w reko, byłem na zlocie w Bytomiu.
jako cywilny obserwator oczywiście.
wszystko fajnie, ale jeden gostek wg. mnie stanowczo przesadzał...
motor Afrika, mundur SS odznaka za rany złota, szturm złoty, pancerna...
jak bym Hermana widział
gostek, walnął na motorze menachę WP i na niej napis zdjęcia z motorem 2 zł"
zapytałem , czy mogę zobaczyć co ma w kaburze, ( wiecie, ciekawiło mnie to).
a mi gość wyskakuje z tekstem a co ja będę z tego miał?"
to było moje pierwsze spotkanie z rekonstrukcją sam na sam, ( wcześniej operacje południe itp.) i gostek mnie tak zniechęcił, że miałem ochotę przestać się zagadnieniem interesować.
więc jeśli chodzi o ten wątek, powinniśmy poprawić relacje Rekonstruktor- widz bo ciągle zdarzają się takie scenki"
my to robimy dla ludzi a nie ludzie dla nas.
i trzeba o tym pamiętać.
pzdr

To nie był rekonstruktor historyczny, tylko powiedzmy kolekcjoner – gość po za tym nie bardzo wiedział, z tego co piszesz, co chce swoją sylwetką zaprezentować - nie wrzucajmy więc takich indywiduów do jednego worka z tymi wszystkimi, którzy mają świadomość po co bawią się w rekonstrukcję historyczną…
Wiem oczywiście, że niestety dla przeciętnego widza te niuanse są nie do uchwycenia – ale przynajmniej na naszym podwórku nie mylmy tych dwóch pojęć.

Jak do tej pory osobiście nie zetknąłem się nigdy z sytuacją, w której rekonstruktorzy za zrobienie sobie z nimi zdjęcia żądali by zapłaty.

Pozdro
Hindus

A ja niestety spotkałem sie z klepaniem czy zbieranie do tzw. puszki drobnych za zdjecie (dodam nawet ,że prezesowi GRH (w której sie wtedy udzielałem <nazwy nie podam przez grzeczność >) bardzo sie to podobało ( ,a argumenty ,że to jarmarczne były zbywane stwierdzeniem -kasa sie przyda)

Rekonstrukcje :
- wydawanie komend w językach odtwarzanych formacji,często rekonstrukcje są jeszcze jak film niemy,
- praca nad twarzą - umundurowanie i broń wszystko to jest ok, ale twarz nie przypomina twarzy kogoś kto przeszedł 300 km z frontem. Przydałoby się trochę charakteryzacji.
- zabici i ranni - denerwuje mnie to że po rekonstrukcji wszyscy sobie wstają. Szczególnie u młodszej widowni wypacza to obraz wojny - bo przecież tak naprawdę nikt nie zginął,
- obowiązkowy lektor podczas rekonstrukcji który wszystko omawia publiczności,często tego brakuje
- nieśmiertelni terminatorzy "

Ale się czepiam

Film to praca (jest stawka aktorska lub dla statystow i tyle) chyba nie ma chyba na całym swiecie ani aktorow ani statystów którzy za ładny usmiech pracują-nalezy rozgraniczyć pracę (która łączy sie z zainteresowaniami) od np.misiowania do zdjecia z turystą za pare złotych.

2000zł ? No co Ty każdy dostał po 4000zł za dzień, dwie markietanki, obiad z Savoya i Oskara za swój udział na do widzenia.

Nie ma to jak dobra, poczciwa, staropolska zawiść. Drogi Kolego - a choćby i dostali to ich prywatna sprawa, bo nie ukradli, a zarobili.

Howgh.

A ja zadam pytanie z flanki".
Po jaką cholerę tak, z przeproszeniem, gówniany wątek rozwija się do rozmiarów Gustloffa?
Czy którykolwiek z kolegów chciałby mieć takiego owarzysza broni" w grupie tudzież obok na polu inscenizacji?
Odpowiedź chyba dość prosta.
I niech nikt nie mówi, że przecież kolega zaczyna, że trzeba pomóc i takie tam inne różne pierdoły.
Przecież jak na dłoni widać nastawienie.
Nawet ślepy by się przeląkł...

No i diabeł morski zakończył temat. Reasumując. Zbieranie pieniędzy za zdjęcie to wiocha żenada i hańba. Podobnie jak bucowanie jacy to my jesteśmy super jako grupa, bo gralismy w filmie. Praca jako statysta do filmów, reportaży etc. to praca więc gaża jest jak najbardziej wskazana. Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie