Tresure Napisano 20 Grudzień 2009 Autor Napisano 20 Grudzień 2009 Witam poszukiwaczy.Jestem na tropie Ponurego -kpt.Jerzego Kurpińskiego,który walczł w lasach Janowskich,Potockich ???Bardzo intryguje mnie spotkanie Ponurego" z ludżmi Powolnego" z baonu Skała",który to stracił 12? ludzi w bitwie pod Złotym Potokiem???11/09/1944.Niemców zginęło 68?Prawdopodobnie bitwa ta odbyła się w zupełnie innym miejscu.Na wiosnę chciałbym to udowodnić.Proszę o wsparcie informacyjne,Zapraszam do współpracy.
41pp Napisano 21 Grudzień 2009 Napisano 21 Grudzień 2009 Miałem i gdzieś mam książkę Batalion AK Skała", chyba jakiegoś wyd. śląskiego ???Z tego co pamiętam to walka odbyła się, bezpośrednio na południe, od toru kolejowego Koniecpol - Częstochowa.Na wysokości" Julianki, jest tam las, przecięty szosą idącą z Janowa. Tylko w której części, ja obstawiał bym zachodnią, ale głowy nie dam.PozdrawiamGWLepiej było wątek umieścić na II Wojnie.
41pp Napisano 21 Grudzień 2009 Napisano 21 Grudzień 2009 Oczywiście Wojny Światowe"!Trzeba by popatrzeć: Waltera-Janke, Śląski Okręg AK, oraz W. Borzobohatego, Jodła".GW
Niwa Napisano 21 Grudzień 2009 Napisano 21 Grudzień 2009 Jodła" jest o Okręgo Radomosko-Kieleckim AK, więc raczej o Ponurym" - majorze Janie Piwniku, dowódcy świętokrzyskiej partyzantki.
41pp Napisano 21 Grudzień 2009 Napisano 21 Grudzień 2009 Polecam jeszcze;Czy Bóg był po stronie Niemców", Cezary Leżeński, wyd EPOKA, Warszawa 1990, ISBN 83-85021-41-8Pozdrawiam.GW
41pp Napisano 21 Grudzień 2009 Napisano 21 Grudzień 2009 Do kompletu! dziejów AK na Śląsku", Juliusz Niekrasz, wyd. PAX Warszawa 1985, ISBN 83-211-0646-3.Niby troszkę z oczku" ale za ścianą" i coś wnosi.PozdrawiamGW
41pp Napisano 21 Grudzień 2009 Napisano 21 Grudzień 2009 No i jest!Włodzimierz Rozmus Buńko",,,,W Oddziałach Partyzanckich i Baonie SKAŁA", KAW Kraków 1987, ISBN 83-03-01793-4Str, 108 'Bitwa pod Złotym Potokiem'PozdrawiamGWPS tak to jest, jak się ma bałagan w paru tonach wąsko tematycznych" książkach!!Acha Jodła" - ISBN 83-211-0901-2, wyd PAX Warszawa 1988
41pp Napisano 21 Grudzień 2009 Napisano 21 Grudzień 2009 Pomyliłem się - wschodnia część tego lasu!GWPost został zmieniony ostatnio przez moderatora 8total4 11:30 21-12-2009
8total4 Napisano 21 Grudzień 2009 Napisano 21 Grudzień 2009 witaj. Na wiosnę można coś zorganizować wspólnymi siłami.mam pewne podejrzenia w kontekście tej bitwy, a i jeśli chodzi o kontakt do Kombatantów - nie ma kłopotu.pozdrawiam.
drag47 Napisano 21 Grudzień 2009 Napisano 21 Grudzień 2009 Jeśli masz możliwość, wybierz się do zespołu szkół w Złotym Potoku. Jest tam(była?) izba pamięci w której poza pamiątkami z 39r wyeksponowana była mapa sytuacyjna tej potyczki.Pozdrawiam
41pp Napisano 22 Grudzień 2009 Napisano 22 Grudzień 2009 Byłem dwa lata temu, to jeszcze stał, ale w stanie raczej, opłakanym".GW
8total4 Napisano 22 Grudzień 2009 Napisano 22 Grudzień 2009 stoi stoi caly czas.w miarę zadbany.Kombatanci jeszcze są, ale niewielu..pozdrawiam.
Tresure Napisano 23 Grudzień 2009 Autor Napisano 23 Grudzień 2009 Dziękuje wszystkimSprawa ta nie jest prostą ponieważ znanych AK-owców o ps. Ponury,w rejonie Śląska,Kieleczczyzny, było kilku,nie licząc najsławniejszego mjr.Piwnika.Kpt.Kurpiński Ponury" działał we wrześniu 1944 w lasach pomiędzy Żurawiem,Przyrowem,Janowem,Sierakowem,Bystrzanowicami.Jest to naprawdę duży obszar.Podczas operacj Burza",w rejon obiętyopieką" Ponurego,dostało się ok.500-780? partyzantów z baonu Skała".Zostali oni około południa 11/09/44 otoczeni przez liczne siły niemieckie i po okł.2 godz. walk rozbici.Dowódcą partyzantów z małopolski,był Powolny"-kpt.NuszkiewiczPrawdopodobnie ,rozbity baon Skała" podzielił się na min.2 grupy,które wybrały min.2 drogi odwrotu.Jedną z grup ,prowadził sam kpt.Powolny"W dniu 11/09/44,podczas odwrotu Skały",doszło do spotkania Powolnego" z Ponurym"...Moje podstawowe pytania...Czy Ponury" brał udział w walkach 11/09/44?Czy są jacyś świadkowie spotkania odz.Ponurego" z Powolnym"?Gdzie dokładnie odbyła się główna bitwa w której zginęło 12 partyzantów i 68 Niemców?Na dzień dzisiejszy wiem gdzie znajdowały się bunkry Ponurego"-kilka z nich.Wiem gdzie ludzie Ponurego" rozstrzelali jednego z konfidentów.Zapraszam do dyskusji i poszukiwania faktów,może jeszcze znajdzie się jakiś świadek z tamtych czasów?Jak już wspominałem ,na wiosnę chcę zorganizować poszukiwanie dowodów.Zapraszammark@xfactor.com.pl
Yahny Napisano 13 Styczeń 2010 Napisano 13 Styczeń 2010 w zupełnie innym miejscu", a jakie dotychczasowe kolega ma na myśli?Wiosną chętnie pomogę, tymbardziej, że to moje" okolice i jak najbardziej mnie to interesuje głównie pod względem wiedzy historycznej.Mam gdzieś zapisany numer działki lasu (troche w innym miejscu niż pomnik po tym wydarzeniu. Niestety to miejsce i dość spory obszar zostało zaorane i zalesione jakieś 20-30 lat temu.Mapka sytuacyjna nie bardzo określag dzie, tylko rozmieszczenie stanowisk ogniowych (chyba 3 cieżkie). Po nich śladu nie widać. Zresztą nawet o łuseczkę ciężko. Dziwne, skoro tyle niemiaszków szło...Może coś razem ustalimy.Kontaktuj się też przez totala.
8total4 Napisano 13 Styczeń 2010 Napisano 13 Styczeń 2010 jak będzie ciepło za oknem, będziemy próbowali zorganizować spotkanie z kilkoma kombatantami z okolicy.Yahny - napisz na gg jak będziesz, nawet jak by mnie nie było, mam sprawę.pozdro.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.