Wyro Napisano 19 Grudzień 2009 Autor Napisano 19 Grudzień 2009 Mam pytanie. Jaki to rodzaj bączka? Mam już stary bączek z czako od uchwytu od łusek karpich. Ostatnio podniosłem bączek oficerski, ale zastanawiają mnie bączki szeregowców. Ten na zdjęciu jest dzisiaj wykopany i ma wzorki i czarną emalię. Wcześniej zaś znalazłem też mały bączek, ale miał inne otoki i były pomarańczowe. Czym różnią się te wzory i kolory bączków? Dodam, że dwa podane tu bączki to chyba ten sam wz. I kontekst znaleziska na pewno ten sam.
Wyro Napisano 19 Grudzień 2009 Autor Napisano 19 Grudzień 2009 To wcześniejszy bączek z tego miejsca. Inny kształt i kolory. Dzięki za doIDowanie.
abcd Napisano 19 Grudzień 2009 Napisano 19 Grudzień 2009 http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=662115#951765
Wyro Napisano 19 Grudzień 2009 Autor Napisano 19 Grudzień 2009 Dzięki abcd, ale dalej nie wiem dlaczego te bączki były rózne. Nie normaował tego regulamin, a jeśli tak to na czym polegały różnice między nimi. Kolory - barwy Romanowów. OK, ale np. na moim wyżej jest tylko czarna emalia a poza nia są jedynie zdobienia.Ale może po prostu była taka różnorodność i nic to nie oznaczało?
abcd Napisano 19 Grudzień 2009 Napisano 19 Grudzień 2009 Na 1 fotografji środkowy element bączka oficerskiego,był złoto-czarno-złoto-czarny ,emalia była czarna a barwa złota odpowiada kolorowi żółtemu ,więc flaga Romanowów.
Wyro Napisano 19 Grudzień 2009 Autor Napisano 19 Grudzień 2009 Aha, niedaleko znalazłem ten oficerski bączek bez środka. Dziurki pasowałyby chyba do tego nowego, czarnego... Może to całość. Albo dwa bączki. Teraz nie dojdę już pewnie. Dzięki za ID.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.