jasradocha7 Napisano 15 Grudzień 2009 Autor Napisano 15 Grudzień 2009 WitamTakie dziwne ustrojstwo przywiezła mojemu kumplowi wywrotka na bydowę.Może ktoś podpowie co to może być?Dzięki z góry.
ERWIN Napisano 17 Grudzień 2009 Napisano 17 Grudzień 2009 A mi się wydaje, że to jest ogniwo od baterii lub akumulatora. W reperze nie potrzebne było by jakiekolwiek wypełnienie. To coś jest chyba wykonane z jakiegoś tworzywa podczas gdy repery robiono z metalu. Kolejna sprawa to ten zielony nalot na czubku który świadczy o obecności miedzi, w przypadku repera cała taka kombinacja, wypełnienie, miedziana końcówka, jest bez sensu.
tyfus Napisano 17 Grudzień 2009 Napisano 17 Grudzień 2009 o i to już jest cośtak naprawdę, to faktycznie - nic nie ma o tym z jakiego to jest materiału....co do reperu - powinien być metalowy,jeżeli to jakieś tworzywo, to odpada
Po prostu Leon Napisano 15 Grudzień 2009 Napisano 15 Grudzień 2009 Mi to wygląda na ciężarek do starego zegara
carabus Napisano 15 Grudzień 2009 Napisano 15 Grudzień 2009 dokładnie a uścislająć wkład do odważnika do zegara stojącego - w sodku były wypełniane albo granulowanym" ołowiem albo żużlem.
zmija Napisano 15 Grudzień 2009 Napisano 15 Grudzień 2009 w sodku były wypełniane albo "granulowanym ołowiem albo żużlem" Co daje ołów jest oczywiste (zwiększenie ciężąru), ale co w tym przypadku dawałby żużel?
efes Napisano 23 Grudzień 2009 Napisano 23 Grudzień 2009 Jesli to nie reper i nie waga to co?Co było w środku? Czy zaślepik są metalowe -zewnętrzna? i z korka -wewnętrzna? Ślady korozji wskazują,że mogło być cos wkręcane z mosiądzu?Czy śą ślady po gwincie?
jasradocha7 Napisano 17 Grudzień 2009 Autor Napisano 17 Grudzień 2009 Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc.Pozdro ;)
jasradocha7 Napisano 15 Grudzień 2009 Autor Napisano 15 Grudzień 2009 Nie bardzo trybię o co chodzi w poście kolegi Oandrzeja?Pozostałym kolegom dzięki wielkie.
jasradocha7 Napisano 15 Grudzień 2009 Autor Napisano 15 Grudzień 2009 Cieszę się,że to nie jest żadna pruska ozrywka" chociaż ten zielony nalot troszkę mnie zastanawiał.
efes Napisano 16 Grudzień 2009 Napisano 16 Grudzień 2009 Witam.Byłoby to bardzo niezwykłe wypełnienie ciężarka.Stawiam na raper geodezyjny.Spotyka sie podobne w murach budynków.
Po prostu Leon Napisano 17 Grudzień 2009 Napisano 17 Grudzień 2009 Reper jest zazwyczaj kołkiem (jak gwóźdź), który można wbić/wciśnąc w zaprawę a nie walcem z wypełnieniem.
tyfus Napisano 16 Grudzień 2009 Napisano 16 Grudzień 2009 również stawiam na reper. Musiałbym w pracy poszukać starych instrukcji o niwelacji, trochę by to zajęło...widać cegła z rozbiórki jakiegoś budynku i w ten sposób trafił na budowę .
zmija Napisano 16 Grudzień 2009 Napisano 16 Grudzień 2009 ...i to by tłumaczyło jego lekkie wypełnienie - po co obciążać konstrukcję ciężkim raperem. Rownież dość jaskrawy kolor na jego końcówce potwierdza przypuszczenie efes'a. Pozdrówki
zmija Napisano 16 Grudzień 2009 Napisano 16 Grudzień 2009 ...Poza tym kolor czarny - jak nic pasuje do rapera ;-) ...Oczywiście w temacie mowa o REPERZE. Sorki za błąd...
tyfus Napisano 17 Grudzień 2009 Napisano 17 Grudzień 2009 nie twierdzę, że się mylisz, ale nie do końca masz rację.podaję link do innego forum, gdzie w wątku mowa jest szczególnie o polskiej sieci niwelacyjnej i polskich reperach, ich stabilizacji i jak wyglądały - a repery mają różne formy i kształtyhttp://www.kolejkamarecka.pun.pl/viewtopic.php?id=1145&p=1niestety nic tam nie wyczytałem o niemieckiej niwelacji i reperach.nie upieram się też przy tym, że jest to reper.w takim wypadku chciałbym jakiegoś potwierdzenia.-pozdro-
jasradocha7 Napisano 15 Grudzień 2009 Autor Napisano 15 Grudzień 2009 WitamTakie dziwne ustrojstwo przywiezła mojemu kumplowi wywrotka na bydowę.Może ktoś podpowie co to może być?Dzięki z góry.
jasradocha7 Napisano 15 Grudzień 2009 Autor Napisano 15 Grudzień 2009 Wysokość około 20cm,a średnica 5-6 cm.
jasradocha7 Napisano 15 Grudzień 2009 Autor Napisano 15 Grudzień 2009 Oczywiście wywrotka przywiozła na budowę,a nie jak jest wyżej.Za pomyłki przepraszam ;)
płetwal Napisano 15 Grudzień 2009 Napisano 15 Grudzień 2009 niewiem co to jest a na drugiej fotce jest oznaczenie niemieckiego urzędu patentowego DRGM - Deutsches Reich Gebrauchsmuster i chyba numer patentu
carabus Napisano 15 Grudzień 2009 Napisano 15 Grudzień 2009 zmija - sorki za pośpiech żeczywiście nie chodzi o żużel jako taki a o rodzaj resztek po wytopie metalu - kilkakrotnie rozkręcając odważniki nie na trafiałem na ołów a na coś a`la żuzel. - Swoją drogą warto w miarę możliwości zaglądać do ciężarków zegarowych - nie zawsze są wypełnione ołowiem - już jako legenda chodzi opowieść po bazarze na Kole o pewnym cyganie który przywiózł zegar na sprzedaż - kupił go ktoś za grosze - bo był wrak - po zapłaceniu przy pakowaniu na samochód urwał się jedne z ciężarków - upadł i ze środka wysypały się złote rublówki - cygan o mało co nie zwariował ale już zegar sprzedał
Pytanie
jasradocha7
Witam
Takie dziwne ustrojstwo przywiezła mojemu kumplowi wywrotka na bydowę.Może ktoś podpowie co to może być?
Dzięki z góry.
25 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.