Skocz do zawartości

pruski guziczek

pmf1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam, poproszę o wszelkie info na temat takiego guziczka. Jak do tej pory widywałem guziki z takim wzorem ale o średnicy sporo większej, ten ma fi 19mm, od jakiej części umundurowania i z jakiego okresu pochodzi, dzięki za id. Ucho jest z drutu giętego

Napisano
Witam! Guziki o średnicy 19 mm z tego typu koroną noszone były przy marynarkach wz. 1915. Guzik składał się z trzech części: awersu z wytłoczoną koroną, rewersu oraz uszka.Większość guzików była sygnowana na rewersie literami producenta.
Napisano
Ten akurat guziczek ma od pupy gładziutką skórkę, bez żadnych sygnaturek, rant jest zawinięty do środka, pewnie tam pomiędzy powłokami jest zamocowane ucho. Interesuje się nim, bo wcześniej widywałem" guziki fi 22-23mm a teraz ooops-zobaczyłm taki. I nie wiem od jakiej części może być, no chyba że młodzieżowy.
Napisano
No tak! nie napisałem,iż guziki te były wykonane z blaszki cynkowej pokrywanej szarą lub żółtoszarą farbą.U niektórych producentów rewers wykonany był z blaszki stalowej.Aby się nie rozpisywać to zaznaczam,iż guziki cynkowe pokrywane farbą wykonywane były na czas wojny. Dotyczy to również guzików rangowych Królestw Prus,Bawarii, Hesji,Saksonii, Wittembergii, Księstw Badenii, Maklemburgii-Szwerin, haków mundurowych, bawarskich mundurowych z lwami, guzików urzędników państwowych i wojskowych.
W okresie tym wykonywano guziki o rozmiarach: /dot. guzika przedstawionego przez pmf1/
-22 mm do płaszcza /guzik szary-feldgrauen/
-20 mm do marynarki/guzik szary-feldgrauen/
-23 mm do płaszcza /guzik żółtoszary-gelbgrauen/
-20 mm do marynarki/guzik żółtoszary-gelbgrauen/
-19 mm do marynarki/guzik biały srebrny-nikiel/
-18 mm do kieszeni płaszcza
-14,5 mm do naramiennika

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie