Kopacz1 Napisano 14 Grudzień 2009 Autor Napisano 14 Grudzień 2009 Porcelanki na sznureczkach,gumkach i sprężynkach wplatanych w warkocze.Myślę że temat mało znany ale z pewnością jest wiele wzorów którymi można się pochwalić.
peter l-ca Napisano 14 Grudzień 2009 Napisano 14 Grudzień 2009 Niezła kolekcja, pierwszy razy widzę takie cuda:)a jaki wiek jest tych porcelanek??pozdro
Kopacz1 Napisano 14 Grudzień 2009 Autor Napisano 14 Grudzień 2009 porcelanki są z XXw.często znajdowane w niemieckich śmietnikach tak jak i WHW na terenach zachodnich.pzdr.
danielbre Napisano 16 Grudzień 2009 Napisano 16 Grudzień 2009 Hmm, mieszkam na terenach tzw .PO. znajdywałem porcelanki ale tylko od browarów;) i myślałem że tylko takie są, gratuluje!
Catadero Napisano 31 Grudzień 2011 Napisano 31 Grudzień 2011 No niestety ale nie są to porcelanki do włosów !Ich przeznaczenie jest zupełnie inne. Zakładało się to-to na dzbanek z kawą/herbatą. Np. motyl z pierwszego zdjęcia-haczyk zaczepiany był za ucho dzbanka, sprężynki szły górą przytrzymując pokrywkę dzbanka by nie spadła przy nalewaniu napoju. Motyla przesuwało się w zależności od potrzeb. Brak jest jeszcze na tej sprężynce gąbki (takiej jak na fot. 13-zielona papuga), która miała za zadanie spijać" krople pozostające na dzióbku dzbanka.C.
Kopacz1 Napisano 1 Styczeń 2012 Autor Napisano 1 Styczeń 2012 Dzięki za info. kol.Catadero!Jak dotąd nikt mnie nie nakierował na teorie herbaciano-kawową.Zawsze mnie to zastanawiało jakie było ich orzeznaczenie.Teorie porcelanek do włosów" dorobili sami niemcy w słusznym" wieku więc trzymałem się tej hipotezy.PozdrawiamKopacz1
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.