Zwierzu Napisano 14 Grudzień 2009 Autor Napisano 14 Grudzień 2009 Jak w temacie.I jeszcze mam pytanie czy cewki do x-terry 70 pasują do 705.Wydaje mi sie ze tak ale wole sie upewnic...PozrawiamZwierz
pmf1 Napisano 14 Grudzień 2009 Napisano 14 Grudzień 2009 Kolego, niedawno trochę powalczyłem z tematem. Popatrz na mój wcześniejszy wątek. Przewaga DD tkwi jednak w czym innym, jesteś doświadczonym wykrywcą to dasz rade z gorszym namierzaniem. Ja na razie nie miałem możliwości się o tym przekonać ale piszę listy do Mikołaja, i być może moja Żonka je przechwyci (to kupi). 600 złociszy i komfort...
Arseon Napisano 15 Grudzień 2009 Napisano 15 Grudzień 2009 Też się nad tym zastanawiałem ale już wiadomo że DD jest lepsza o niebo dlatego że penetracja w glebie koncentryka rozkłada się na kształt stożka zaś DD to coś przypominającego zarys jakby wiaderka . Przy porównaniu w terenie koncentryka 18,75kHz i DD 18,75kHz jakie zrobilismy z kumplem ,DD pobiła koncentryka na głowę efektywnością prawie x2 w ciągu jakiś 5 h. to samo pewnie odnosiło by się do średnioczęstotliwościówek 7,5 kHzpozdro>
Arseon Napisano 15 Grudzień 2009 Napisano 15 Grudzień 2009 jedyny minus DD jak wiadomo to sporo gorsze namierzanie ale idzie się przyzwyczaićpozdro>
Zwierzu Napisano 15 Grudzień 2009 Autor Napisano 15 Grudzień 2009 Tak tez myslalem...A Von Worden tez tak uwaza?
samgnus Napisano 16 Grudzień 2009 Napisano 16 Grudzień 2009 Ta większa efektywność cewki typu DD nad koncentryczną nie musiała być wcale spowodowana tym,że jest faktycznie lepsza...może po prostu operator sprzętu był bardziej efektywny lub miał więcej szczęścia ?! Z moich porównań tych cewek,ale 7,5 kHz wynikało,że jednak koncentryk wypada lepiej.
samgnus Napisano 16 Grudzień 2009 Napisano 16 Grudzień 2009 Jak dla mnie,to najlepszą odpowiedzią na pytanie autora postu będzie taka...dokup sobie koncentryk 3 kHz i będzie głębiej,a przy tym spokojniej przy namierzaniu.Pozdrawiam!
VanWorden Napisano 18 Grudzień 2009 Napisano 18 Grudzień 2009 Minusem tej akurat DD jest nie tylko gorsze namierzanie, bo do tego da radę się przyzwyczaić, ale przede wszystkim większy ciężar i w konsekwencji gorsze wyważenie X-Terry. Jeśli chodzi o to która jest lepsza to nie ma na to prostej odpowiedzi bo są miejsca w których koncentryk wykaże się większą skutecznością niż DD. Ta ostatnia wydaje się być jednak bardziej uniwersalna na większą ilość terenów.PozdrawiamVW
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.