ukalek Napisano 12 Grudzień 2009 Autor Napisano 12 Grudzień 2009 Proszę o wydatowanie jeśli to możliwe.Dzięki.
ukalek Napisano 14 Czerwiec 2011 Autor Napisano 14 Czerwiec 2011 Odgrzeję kotleta", ale dzisiaj tak mi się jakoś przypomniała ta figurka i zabolało mnie, że dalej nic o niej nie wiem. Może przeczyta to ktoś komu umknął ten wątek. Pozdrawiam :)
RPS Napisano 15 Czerwiec 2011 Napisano 15 Czerwiec 2011 Dla cierpliwych: http://pl.wikipedia.org/wiki/Kategoria:B%C3%B3stwa_hinduskie
Louis Napisano 14 Grudzień 2009 Napisano 14 Grudzień 2009 Witam, zastanawia mnie wielkość tej figurki. A może pełniła funkcję pionka w grze? Może to jest właściwy kierunek? Pozdro
Louis Napisano 14 Grudzień 2009 Napisano 14 Grudzień 2009 Poszperaj trochę w hinduiźmie. Może w symbolice związanej z Śiwą i jego żoną? Sam nie wiem.
muslim Napisano 13 Grudzień 2009 Napisano 13 Grudzień 2009 Figurka Ukaleki jest inna niż przedstawiony Amitabha Budda.Przedewszytskim ma piersi !!!Do tego nie siedzi w pozycji lotosu, inna mudra itpMoże byś przeczyścił przód i zrobił dokładniejsze fotki szczegółów?
dyr.Dymalla Napisano 13 Grudzień 2009 Napisano 13 Grudzień 2009 Wygląda na dłubane w kamieniu i na pierwszy rzut oka robi wrażenie starego, ale na wschodzie robią dla turystów cuda. Zobacz pod spód,jeżeli rzeźba ma tam otwór, wgłębienie,to znaczyłoby to, że był to przedmiot kultu, a nie suwenir. Jeżeli tak jest, to wartość przedmiotu jest oczywiście większa.Wydatowania chyba nikt się nie podejmie ze zdjęcia. Poza tym, coś za duży biust jak na Buddę, chyba że tak na zdjęciu wyszło.Mogłaby to być żeńska forma jakiegoś bóstwa ale jakiego, nie jestem w stanie powiedzieć.
ukalek Napisano 14 Grudzień 2009 Autor Napisano 14 Grudzień 2009 Wysokość ok 2,5 cm. Faktycznie, wielkość pionka, ale czy to dobry kierunek to nie wiem. Pozdro.
atlantic Napisano 14 Grudzień 2009 Napisano 14 Grudzień 2009 faktycznie może to być pionek do szachów...przeczytaj sobie tutaj -> http://gry.studentportal.pl/?p=53 <- o historii szachów. Plansza i pionki dawniej inaczej wyglądały. Generalnie fajne znalezisko".
ukalek Napisano 12 Grudzień 2009 Autor Napisano 12 Grudzień 2009 Proszę o wydatowanie jeśli to możliwe.Dzięki.
ukalek Napisano 14 Grudzień 2009 Autor Napisano 14 Grudzień 2009 Na spodzie jest coś jakby bicie. Na pewno nie jest z kamienia. Miedź/mosiądz, nie znam się ;). Wysokość ok. 2,5cm.Dostęp do aparatu będę miał na weekendzie, to cykne fotkę tej puncy(to zadna znana mi litera, ani nic co mógłbym jakoś określić, znak podobny do podkowy, ewentualnie rzymska dwójka II"). Nie chce szorować figurki, bo się boje o patynę.Dzięki, pozdrawiam.
Pytanie
ukalek
Proszę o wydatowanie jeśli to możliwe.
Dzięki.
16 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.