wonpiotrus Napisano 27 Styczeń 2010 Autor Share Napisano 27 Styczeń 2010 Kolego matrioszko z trelinki to była w czasie wojny zbudowana stojanka dla samolotów a pas startowy był zbudowany z łączonych betonowych płyt ok 5na 5 metra które robili robotnicy przymusowi. A i na terenie lotniska nie ma bunkra na pewno wiem bo tam pracuje i na pewno nie było to polskie lotnisko w czasie wojny czy przed bo od podstaw zbudowali je Niemcy.Początki istnienia rzeszowskiego lotniska sięgają lat okupacji hitlerowskiej, kiedy to w 1940 roku dla celów wojennych, w Jasionce zostaje wybudowana droga startowa o długości 1200 m i szerokości 40 m.W 1944 roku Niemcy zmuszeni do opuszczenia terenu, dokonali zniszczenia lotniska. Nie dużo później Rosjanie przejęli pozostałości(oficjalna strona internetowa lotniska Rzeszów-Jasionka) ale ze te bunkry nie są przedwojenne to pewnie i racja ale w 1944 na pewno Niemcy mieli dobrze rozwiniętą sieć bunkrów bo to doskonale pamietała moja babcia a dokładniej to jak w sierpniu nad lotniskiem pojawiły się dwa radzieckie samoloty zwiadowcze i niemiecka załoga skryła się w bunkrach a moja babcia wraz z pozostałymi robotnikami pochowali się w zbożu. Niedługo po tym Niemcy wycofali się z lotniska i tak skonczyła się przymusowa praca mojej babci.Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Grzebiuszka 15:21 14-02-2010 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maksiu Napisano 30 Grudzień 2010 Share Napisano 30 Grudzień 2010 Czy te bunkry znajdują się w miejscu wskazanym strzałką na mapie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maksiu Napisano 30 Grudzień 2010 Share Napisano 30 Grudzień 2010 mapa lotniska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirek188 Napisano 2 Styczeń 2011 Share Napisano 2 Styczeń 2011 Tak dokładnie w calym tym lasku są rozmieszsczone a bardziej w lesie są jeszcze jedne ,są też okopy na czołgi .wykrywacz by się przydal .Mieszkam koło tych bunkrów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maksiu Napisano 4 Styczeń 2011 Share Napisano 4 Styczeń 2011 Podobno ten lasek idzie do likwidacji pod przyszłe inwestycje. Trzeba się spieszyć. a bardziej w lesie są jeszcze jedne, są też okopy na czołgi "Gdzie dokładnie sie znajdują ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirek188 Napisano 9 Styczeń 2011 Share Napisano 9 Styczeń 2011 Tak to już jest teren prywatny są tabliczki po wstawiane.A co do bunkrów i tych okopów to czeba się udać w strone rogoznicy od tego lasku okolo 2 km widać je z drogi po lewej i prawej stronie.Mam taki slaby wykrywacz coś szukalem pare starych pocisków i naboi ,czeba by dobry sprzęt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maksiu Napisano 9 Styczeń 2011 Share Napisano 9 Styczeń 2011 Dużo takich okopów można znaleść w lesie ? Słyszałem ze ludzie znajdywali duzo amunicji bo stacjonowały tam stanowiska przeciwlotnicze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maksiu Napisano 5 Czerwiec 2011 Share Napisano 5 Czerwiec 2011 Lotnisko Jasionka z czasów wojny. http://www.wwii-photos-maps.com/targetrussia/citynamesbeginningj/citynames-jabl-juss/slides/Jasionka%20%20026.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
steell Napisano 5 Czerwiec 2011 Share Napisano 5 Czerwiec 2011 To co pokazałeś na fotkach to typowy schron opl, może być przed jak i po wojenny. Schron był hermetyzowany co widać na fotkach 4 do 6, po lewej stronie drzwi masz zawór do wyrównywania ciśnienia, jak masz zdjęcie tego zaworu z bliska to wstaw, powinny na nim być napisy.Wiele schronów wybudowanych przez Niemców było używanych i długo po wojnie wiec tak do końca może nie dać się określić czasu jego powstania. Wejście na pierwszej fotce to jest wyjście ewakuacyjne używane w razie zasypania wejścia głównego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.