Skocz do zawartości

Poniemieckie bunkry lotnisko Jasionka

wonpiotrus

Rekomendowane odpowiedzi

Kolego matrioszko z trelinki to była w czasie wojny zbudowana stojanka dla samolotów a pas startowy był zbudowany z łączonych betonowych płyt ok 5na 5 metra które robili robotnicy przymusowi. A i na terenie lotniska nie ma bunkra na pewno wiem bo tam pracuje i na pewno nie było to polskie lotnisko w czasie wojny czy przed bo od podstaw zbudowali je Niemcy.Początki istnienia rzeszowskiego lotniska sięgają lat okupacji hitlerowskiej, kiedy to w 1940 roku dla celów wojennych, w Jasionce zostaje wybudowana droga startowa o długości 1200 m i szerokości 40 m.W 1944 roku Niemcy zmuszeni do opuszczenia terenu, dokonali zniszczenia lotniska. Nie dużo później Rosjanie przejęli pozostałości(oficjalna strona internetowa lotniska Rzeszów-Jasionka) ale ze te bunkry nie są przedwojenne to pewnie i racja ale w 1944 na pewno Niemcy mieli dobrze rozwiniętą sieć bunkrów bo to doskonale pamietała moja babcia a dokładniej to jak w sierpniu nad lotniskiem pojawiły się dwa radzieckie samoloty zwiadowcze i niemiecka załoga skryła się w bunkrach a moja babcia wraz z pozostałymi robotnikami pochowali się w zbożu. Niedługo po tym Niemcy wycofali się z lotniska i tak skonczyła się przymusowa praca mojej babci.

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Grzebiuszka 15:21 14-02-2010

• 11 months later...
Tak to już jest teren prywatny są tabliczki po wstawiane.A co do bunkrów i tych okopów to czeba się udać w strone rogoznicy od tego lasku okolo 2 km widać je z drogi po lewej i prawej stronie.Mam taki slaby wykrywacz coś szukalem pare starych pocisków i naboi ,czeba by dobry sprzęt.

• 4 months later...
To co pokazałeś na fotkach to typowy schron opl, może być przed jak i po wojenny. Schron był hermetyzowany co widać na fotkach 4 do 6, po lewej stronie drzwi masz zawór do wyrównywania ciśnienia, jak masz zdjęcie tego zaworu z bliska to wstaw, powinny na nim być napisy.
Wiele schronów wybudowanych przez Niemców było używanych i długo po wojnie wiec tak do końca może nie dać się określić czasu jego powstania.
Wejście na pierwszej fotce to jest wyjście ewakuacyjne używane w razie zasypania wejścia głównego

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie