ammuratow Napisano 11 Grudzień 2009 Autor Napisano 11 Grudzień 2009 Witam,Od dłuższego czasu czytam z zainteresowaniem różne wątki na forach Odkrywcy. Nie mam sprzętu do poszukiwań, ale lubię chodzić po lasach, zwiedzać stare bunkry itp. Jako młody chłopak zbierałem różne militaria. Zdobywałem je z różnych źródeł.Wtedy (lata 70-80) było to dużo łatwiejsze.Tyle tytułem wstępu.Wracając do tematu- bardzo ciekawe są okolice Nieporętu i Zegrza pod Warszawą. Ślady działalności różnych poszukiwaczy są tam stosunkowo mało widoczne. W czasie z jednej z wypraw w te okolice przy leśnej drodze w pobliżu torów kolejowych (Nieporęt)natknąłem się na bezimienną mogiłę. Na krzyży był chyba numer nieśmiertelnika.Niestety nie mogę w tej chwili zamieścić fotografii tej mogiły. Bardzo jestem ciekaw kto w niej spoczywa.W samym lesie, który wcale nie jest taki mały jak się może wydawać spotkać można co chwila różne okopy, stanowiska ziemne i pozostałości po ziemiankach. Trafiają się niestety niewypały, ale te obchodzę z daleka.Aż trudno uwierzyć, że tak blisko Warszawy istnieją jeszcze takie miejsca. Ufff.To był mój debiut na forum!Pozdrawiam
bjar_1 Napisano 11 Grudzień 2009 Napisano 11 Grudzień 2009 Poczytaj ten wątek ;)http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=76165#871081pzdr
ammuratow Napisano 11 Grudzień 2009 Autor Napisano 11 Grudzień 2009 Witam, Dzięki za link. Przeczytałem z zainteresowaniem.Jeśli chodzi o grób, o który pytałem to niestety nie jest ten ze zdjęcia. W tym moim" jest pochowany jeden żołnierz.Mam fotkę, ale muszę znaleźć płytkę, na której jest wgrana.To będzie możliwe dopiero po niedzieli.Często czyta Twoje wypowiedzi na forum i muszę przyznać, że wiedza, którą posiadasz robi wrażenie!Ja jestem warszawiakiem,a mój heimat to Bielany.Mieszkałem tam kawał czasu. Znam każdy zakątek Lasu Bielańskiego, dawne lotnisko na terenie AWF. Na swoim podwórku pod wpływem opowieści sąsiada urządziłem z kolegami wykopaliska. Oprócz amunicji i kupy starego złomu wykopaliśmy przestrzeloną manierkę.Ech, wspomnienia...Muszę kończyć i do zobaczenia Pozdrawiam
pawel888 Napisano 13 Grudzień 2009 Napisano 13 Grudzień 2009 Zamieść, jestem ciekaw, w tym roku pare dni spędziłem w tej okolicy, przy linni kolejowej ale zadnej mogiły nie widziałem, a chodziliśy dosyć intensywnie
sas1 Napisano 14 Grudzień 2009 Napisano 14 Grudzień 2009 Ja widziałem jedn ale jak sie jedzie betonową drogą od strony Ryni niedaleko starych magazynów. Drugi jest w Choszczówce nieopodal parkingu leśnego koło stacji PKP.
ammuratow Napisano 14 Grudzień 2009 Autor Napisano 14 Grudzień 2009 Witam ponownie!Niestety jeszcze nie znalazłem zdjęcia mogiły ( pracuję dosyć intensywnie i trochę brak mi czasu).Ta droga, o której mówiłem jest dość szeroka, żwirowa i oznaczona szlakiem turystcznym. Pod kątem prostym przecina tory biegnące przez las. Idąc w kierunku torów gró znajduje się po lewej stronie kilka metrów od drogi. Pozdr.
pawel888 Napisano 16 Grudzień 2009 Napisano 16 Grudzień 2009 Jak znajdziesz to zamieść jestem bardzo Ciekaw jak ona wyglądaPOZDRO
ammuratow Napisano 16 Grudzień 2009 Autor Napisano 16 Grudzień 2009 Witam,Poszukam, ale dopiero w sobotę, bo niestety wcześniej nie dam rady.Dziękuję koledze marcjew za ciekawy link.Pozdr.
ammuratow Napisano 30 Grudzień 2009 Autor Napisano 30 Grudzień 2009 To ten grób.Na tabliczce jest napis:Żołnierz nieznanyżył lat 1 F.B.70Azm.dn. 25.10.1944"Na tabliczce wyżej jest chyba jeszcze tak:1 Fc.B.70A
ammuratow Napisano 30 Grudzień 2009 Autor Napisano 30 Grudzień 2009 To może trochę niewyraźne zdjęcia zrytego okopami lasu.
ammuratow Napisano 30 Grudzień 2009 Autor Napisano 30 Grudzień 2009 Przepraszam za ostatnie dwa zdjęcia. Chyba nie powinienem ich wrzucać.Proszę jednak o pomoc w rozwikłaniu zagadki. Kto tam może leżeć? Nasz, Rosjanin czy też Niemiec.Dzięki i pozdrowienia
ammuratow Napisano 30 Grudzień 2009 Autor Napisano 30 Grudzień 2009 Post został zmieniony ostatnio przez moderatora woytas 14:35 30-12-2009
woytas Napisano 30 Grudzień 2009 Napisano 30 Grudzień 2009 chyba juz jest - ale lepsza nie bedzie z tego zdjecia
ammuratow Napisano 30 Grudzień 2009 Autor Napisano 30 Grudzień 2009 Sorry, ale lepiej już nie umiem.Dlatego napisałem dokładnie, co jest umieszczone na tabliczce.
ammuratow Napisano 30 Grudzień 2009 Autor Napisano 30 Grudzień 2009 Czyżby 70A oznaczało żołnierza 70 Armii radzieckiej?
bjar_1 Napisano 30 Grudzień 2009 Napisano 30 Grudzień 2009 1 F.B. 70A - 1 Front Białoruski, 70 Armia?
ammuratow Napisano 30 Grudzień 2009 Autor Napisano 30 Grudzień 2009 No i chyba wszystko jasne!To jest grób Rosjanina. Wielkie dzięki za pomoc!!Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
ammuratow
Mała być większa:)
woytas
ammuratow
Dlatego napisałem dokładnie, co jest umieszczone na tabliczce.
ammuratow
bjar_1
ammuratow
To jest grób Rosjanina. Wielkie dzięki za pomoc!!
Pozdrawiam