hali11 Napisano 7 Grudzień 2009 Autor Napisano 7 Grudzień 2009 co to za bagnet szukalem po internecie ale takiego modelu nieznalazlem dlugosc calkowita 457 mm dl tuleji 53 mm srednisa wewnetrzna tuleji okolo 21mm
sebo_sek Napisano 7 Grudzień 2009 Napisano 7 Grudzień 2009 mój ojciec ma taki sam. Na dziś to chyba angielski, albo francuski, ale się dopytam.
zukuri Napisano 9 Grudzień 2009 Napisano 9 Grudzień 2009 Sęk w tym, że mój bagnecik ma stemple odbiorcze austriackie, oraz znak Arsenału Wiedeń - gwiazdkę. Zamiast jednak regimentowych bić austro-węgierskich miał ten numerek, który mi nie dawał spokoju.O ile wiem, to w Wojnie Austriacko-Pruskiej z roku 1866 Bawaria stanęła po stronie Austrii, więc takie wspólne uzbrojenie da się jakoś wytłumaczyć.:-)Pozdrawiam, Piotr.
zukuri Napisano 8 Grudzień 2009 Napisano 8 Grudzień 2009 No cóż, niektóre bagnety kiedyś się złamały i teraz są krótsze ...Pozdrawiam, Piotr.
zukuri Napisano 7 Grudzień 2009 Napisano 7 Grudzień 2009 Porównaj swój z tym:http://www.bagnety.pl/niemcy/127-dreyse-mod-1841.htmlPozdrawiam, Piotr.
zukuri Napisano 8 Grudzień 2009 Napisano 8 Grudzień 2009 Twój bagnecik ma dość charakterystyczne proporcje głowni, krótki wpust blokady i krótką tulejkę. Na 90% jest to bagnet Dreyse 1841, ale dla pewności porównaj wymiary głowni swojego bagnetu. Głownia jest trójkątna, więc podejdźmy do tego pod geometrycznym kątem:Podstawa trójkątnej głowni – 18,2 mmWysokość – ok. 9 mm (kuta- nieregularna).Czy wymiary ostrza Twojego bagnetu są przybliżone ?Pozdrawiam, Piotr.
hali11 Napisano 7 Grudzień 2009 Autor Napisano 7 Grudzień 2009 co to za bagnet szukalem po internecie ale takiego modelu nieznalazlem dlugosc calkowita 457 mm dl tuleji 53 mm srednisa wewnetrzna tuleji okolo 21mm
hali11 Napisano 8 Grudzień 2009 Autor Napisano 8 Grudzień 2009 wymiary sa podobne, prawie tesame czyli raczej to bagnet Dreyse 1841 dzieki za pomoc w id
hali11 Napisano 8 Grudzień 2009 Autor Napisano 8 Grudzień 2009 zukuri dluosc i srednica tuleji bysie zgadzala tylko dlugosc calego bagnetu moj jest prawie o 10 cm krotszy od tego z stronki
zukuri Napisano 9 Grudzień 2009 Napisano 9 Grudzień 2009 Zawsze do usług.:-)Ja też skorzystałem z identyfikacji Twojego bagnetu i to tak niespodziewanie…Mam tulejowy austro-węgierski bagnet Lorenz 1854 z dziwnie wybitym numerem. Od pewnego czasu starałem się zidentyfikować jakie państwo sygnowało te bagnety w tak nietypowy sposób. Pytałem gdzie mogłem, ale nie uzyskałem żadnej konkretniej odpowiedzi. Sugerowano mi USA , oraz inne kraje amerykańskie, gdzie te bagnety eksportowano. Wklejając link do bagnetu Dreyse ze strony „bagnety.pl” coś mnie tknęło- zauważyłem, że jest on oznaczony w ten sam charakterystyczny sposób co mój Austriaczek… Wygląda na to, że używano go w armii niemieckiej.Oba bagnety wiszą na mojej ścianie prawie się dotykając, a porównałem je dopiero przy pomocy Internetu.;-DPozdrawiam, Piotr.
Pytanie
hali11
co to za bagnet szukalem po internecie ale takiego modelu nieznalazlem
dlugosc calkowita 457 mm dl tuleji 53 mm srednisa wewnetrzna tuleji okolo 21mm
12 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.