Skocz do zawartości
  • 0

co to za bagnet

hali11

Pytanie

Napisano

co to za bagnet szukalem po internecie ale takiego modelu nieznalazlem
dlugosc calkowita 457 mm dl tuleji 53 mm srednisa wewnetrzna tuleji okolo 21mm

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Sęk w tym, że mój bagnecik ma stemple odbiorcze austriackie, oraz znak Arsenału Wiedeń - gwiazdkę. Zamiast jednak regimentowych bić austro-węgierskich miał ten numerek, który mi nie dawał spokoju.
O ile wiem, to w Wojnie Austriacko-Pruskiej z roku 1866 Bawaria stanęła po stronie Austrii, więc takie wspólne uzbrojenie da się jakoś wytłumaczyć.
:-)
Pozdrawiam,
Piotr.
Napisano
Twój bagnecik ma dość charakterystyczne proporcje głowni, krótki wpust blokady i krótką tulejkę. Na 90% jest to bagnet Dreyse 1841, ale dla pewności porównaj wymiary głowni swojego bagnetu. Głownia jest trójkątna, więc podejdźmy do tego pod geometrycznym kątem:
Podstawa trójkątnej głowni – 18,2 mm
Wysokość – ok. 9 mm (kuta- nieregularna).
Czy wymiary ostrza Twojego bagnetu są przybliżone ?
Pozdrawiam,
Piotr.
Napisano

co to za bagnet szukalem po internecie ale takiego modelu nieznalazlem
dlugosc calkowita 457 mm dl tuleji 53 mm srednisa wewnetrzna tuleji okolo 21mm

Napisano
zukuri dluosc i srednica tuleji bysie zgadzala tylko dlugosc calego bagnetu moj jest prawie o 10 cm krotszy od tego z stronki
Napisano
Zawsze do usług.
:-)
Ja też skorzystałem z identyfikacji Twojego bagnetu i to tak niespodziewanie…
Mam tulejowy austro-węgierski bagnet Lorenz 1854 z dziwnie wybitym numerem. Od pewnego czasu starałem się zidentyfikować jakie państwo sygnowało te bagnety w tak nietypowy sposób. Pytałem gdzie mogłem, ale nie uzyskałem żadnej konkretniej odpowiedzi. Sugerowano mi USA , oraz inne kraje amerykańskie, gdzie te bagnety eksportowano. Wklejając link do bagnetu Dreyse ze strony „bagnety.pl” coś mnie tknęło- zauważyłem, że jest on oznaczony w ten sam charakterystyczny sposób co mój Austriaczek… Wygląda na to, że używano go w armii niemieckiej.
Oba bagnety wiszą na mojej ścianie prawie się dotykając, a porównałem je dopiero przy pomocy Internetu.
;-D

Pozdrawiam,
Piotr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie