Mruk Napisano 5 Grudzień 2009 Autor Napisano 5 Grudzień 2009 WitamZnalazłem taką oto skrzynkę, ma wymiary około 70-80cm długości, około 40-50cm wysokości, i gdzieś około 50-60 szerokości. Czy jest przedwojenna jakaś wojskowa(sądząc po zamknięciach to chyba jakaś wojskowa)?Z góry dzięki za info.PZDR
Mruk Napisano 6 Grudzień 2009 Autor Napisano 6 Grudzień 2009 do ciągnika cywilnego z PRL oczywiście:)PZDR
Mruk Napisano 6 Grudzień 2009 Autor Napisano 6 Grudzień 2009 Fakt, za parę lat to i PRL będzie rarytasem:) Mam jeszcze do ID takie dwie skrzynki, jedna duża, w kolorze zbliżonym do polskiego khaki, oraz malutką(zamknięcie widziałem kiedyś przy drewnianym futerale na telefon polowy z września)
Mruk Napisano 6 Grudzień 2009 Autor Napisano 6 Grudzień 2009 no i ta malutka, nie wygląda na samoróbkę, tylko górna klapa jest dorobiona, w środku miejsca na przegródkiPZDR
tadekniejadek Napisano 6 Grudzień 2009 Napisano 6 Grudzień 2009 ta wieksza: obstawiam ze niemiecka lub cywilna, po raczce do podnoszenia, nigdy na polskiej wojskowej takiej nie spotkalem, no moze jeszcze byc nasze jakies na papiery - kancelaryjna, trzeba by zoabczyc zamkniecie, ale raczka typowo niemieckata mala: obstawiam cos przed 1918 rokiem, max poczatek lat 20', po czym nie powiem, to zapiecie widzialem na skrzyni po jakiejs opytce, teodolicie ??? chyba niemieckaslabe fotki i malo widac, podpowiadam tylko na podstawie tego co widzialem albo sam posiadam, nie to zebym jakos sie na tym super znal :)
komandos90 Napisano 5 Grudzień 2009 Napisano 5 Grudzień 2009 http://www.allegro.pl/item819322906_1941_skrzynia_niemiecka_kompletna_oryginalna.htmlpodobna do tej, ale nie te uchwyty do noszeniaPozdrawiam
Mruk Napisano 6 Grudzień 2009 Autor Napisano 6 Grudzień 2009 dzięki, rozumiem, ale zawsze coś więcej wiadomo:)PZDR
komandos90 Napisano 6 Grudzień 2009 Napisano 6 Grudzień 2009 ta pierwsza której dotyczy wątek, jest na pewno przedwojenna, po wojnie PRL-owskie skrzynki nie były łączone na zakładkiPZDR
komandos90 Napisano 6 Grudzień 2009 Napisano 6 Grudzień 2009 tzn ścianki skrzynek nie były łączone na zakładki:)Pozdrawiam
Mruk Napisano 5 Grudzień 2009 Autor Napisano 5 Grudzień 2009 WitamDzięki za odp, rzeczywiście troszkę podobna. Proszę o pomoc, co wam przypomina ta skrzynia, o ile coś przypomina(tzn. na co może być)?PZDR
Mruk Napisano 5 Grudzień 2009 Autor Napisano 5 Grudzień 2009 wydaję mi się, że może to być skrzynka na części do ciągnika(nie raz takie spotykałem, wyglądały jak wojskowe skrzynki zielone itp, a na wieku napis jaka częśc i do jakiej marki ciągnika) proszę o opinię fachowcówPZDR
Mruk Napisano 7 Grudzień 2009 Autor Napisano 7 Grudzień 2009 fajna stronka, lecz takiej samej jak moja(chodzi o tą dużą) nie znalazłem, jest tylko podobna trochę, ma ktoś może jeszcze jakieś stronki ze skrzynkami na amunicje?http://wehrmachts.kisten.free.fr/rmine43_2.htm a to jest ta podobna skrzyniaZ góry dzięki PZDR
Kobieras39 Napisano 6 Grudzień 2009 Napisano 6 Grudzień 2009 możliwe że mała to to :http://wehrmachts.kisten.free.fr/uc_smi35_bois.htm z wiekiem przerobionym
tadekniejadek Napisano 6 Grudzień 2009 Napisano 6 Grudzień 2009 jezeli przedwojenna to:-zapiecia raczej niemieckie, co prawda kiedys spotkalem takie na czyms polskim ale zakladam ze niemieckie (moze ktos naprawial po wojnie ???).-konstrukcja raczej asza" ten system uchwytu do noszenia spotkalem w 4 typach polsikch skrzyn pre 39', taborowych z wyposazeniem saperskim, lacznosci, w skrzyni na proch i niezidetyfikowanej- laczenie scianek jak by naszeJezeli powojenna to sie nie znam ale :)- zapiecia takie wystepowaley w powojennych polskich- nie pasuje laczenie scianek do powojennychsprawdz kolor, jak jest mocowane zapiecie, jak sa mocowane zawiasy, szukaj odbiorow od srodka na wieku, szukaj napisow.
Mruk Napisano 6 Grudzień 2009 Autor Napisano 6 Grudzień 2009 dzięki za odp, właśnie nie pasowały mi te łączenia ścianek na zakładkę do powojennych, co do koloru, pieczęci, napisów itp nie ma szans bo skrzynka jest trochę namoknięta i ma na sobie taki zielony nalot, ale jest do uratowania, jeżeli jest przedwojenna(jeśli nie ląduje w piecu;) PZDR
Mruk Napisano 6 Grudzień 2009 Autor Napisano 6 Grudzień 2009 wieko przerobione jest, ale ta z linka rzeczywiście identyczna, pewnie to bedzie to, dzięki za infoPZDR
Mruk Napisano 5 Grudzień 2009 Autor Napisano 5 Grudzień 2009 WitamZnalazłem taką oto skrzynkę, ma wymiary około 70-80cm długości, około 40-50cm wysokości, i gdzieś około 50-60 szerokości. Czy jest przedwojenna jakaś wojskowa(sądząc po zamknięciach to chyba jakaś wojskowa)?Z góry dzięki za info.PZDR
tadekniejadek Napisano 6 Grudzień 2009 Napisano 6 Grudzień 2009 Jezeli przedwojenna to powinna miec zawiasy przynajmniej na dwa wkrety i nit, czesto odbiory byly tloczone/wypalane, moze da rade cos takiego zobaczyc ??? Jezeli chcesz ja ratowac to po wstepnym podsuszeniu proponuje calosc wsadzic do foliowego wora i napsikac muchozolu , zalatwisz wszystko co biega a przy okazji i grzyby, kuracja trwa nawet i miesiac, ale jak by to mialo byc nasze to warto :) Ja kilka dni temu sciagnalem podobna w gorzszym stanie, tyle ze na sciankach jest napis Skrzynia nr A" i ma typowo polskie zapiecia. Identyczne laczenie scianek i identyczny system" do noszenia.Jezeli fotki nie przeklamuja koloru to jakis on nie nasz :)
Mruk Napisano 6 Grudzień 2009 Autor Napisano 6 Grudzień 2009 dzięki, na fotce akurat widać ten nalot(stała w szopie ale ściekała na nią woda):) fakt super stan to to nie jest, ale jeżeli jest polska to jest tego warta(drewno jest jeszcze twarde):) Co do zawiasów od strony wewnętrznej jest jakby nit, a od zewnątrz są dwa wkręty(gwoździe?) Mocowanie zawiasów podobne do polskiej skrzynki na ammo mausera. Możliwe, że to przeróbka frontowa? Lub powojenna twórczość chłopa.PZDR
Pytanie
Mruk
Witam
Znalazłem taką oto skrzynkę, ma wymiary około 70-80cm długości, około 40-50cm wysokości, i gdzieś około 50-60 szerokości. Czy jest przedwojenna jakaś wojskowa(sądząc po zamknięciach to chyba jakaś wojskowa)?
Z góry dzięki za info.
PZDR
21 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.