Skocz do zawartości

Umocnienia wzdłuż linii rzeki Rawki

magui

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wzdłuż linii rzeki Rawki ciągnie się umocniony rejon wybudowany przez Niemców pod koniec wojny. Niby nic specjalnego - zwykłe Regelbau i Tobruki, transzeje, ziemianki itp. - ale - teren niezwykle ciekawy, ponieważ znaczna jego część położona jest w obszarze Bolimowskiego Parku Krajobrazowego.
Niestety, coraz większa liczba schronów dosłownie niknie pod ziemią - są sukcesywnie zasypywane - stąd mój apel do forumowiczów mieszkających w tamtym rejonie: postarajcie się udokumentować co się da, bo za X lat może już nic nie będzie widać. Wiele ze schronów, które udało mi się odnaleźć posiada namalowane numery inwentaryzacyjne naniesione prawdopodobnie przez wojsko, więc być może są gdzieś zdeponowane mapy z naniesioną linią umocnień.
Mnie udało się odnaleźć sporo schronów w rejonie od Bolimowa do Kamionu, lecz miejscowi twierdzą, że linia umocnień sięga po Sochaczew.
Dodaję trochę fotek na zachętę.

Napisano
1.Pociągiem. Wysiadasz na przystanku Rawka, schodzisz z peronu do drogi na prawo, po 30m zobaczysz pierwszy schron dla działa, tuż przy drodze. A potem... pytasz miejscowych, albo skręcasz przed szkołą w lewo i idziesz do lasu (kierunek Skierniewice) tam szukasz i znajdujesz.

2.Samochodem. Kierunek Skierniewice. Przejeżdżasz przez most na Rawce w Kamionie, szukasz miejsca i parkujesz. Pytasz miejscowych, albo idziesz od razu drogą w kierunku Skierniewic, na wzniesieniu po prawej widzisz pole ze schronami. Idziesz do pierwszego domu i pytasz, czy możesz tam poszperać. Ja nie miałem problemów.

Najlepiej znajdź kogoś miejscowego, kto czuje temat. Schronów jest dużo, teren rozległy, zalesiony, na dokładkę w okolicznych wsiach sporo cmentarzy z I WŚ. Na forum były już kiedyś posty o tych okolicach, wpisz Rawka" w okienku wyszukiwania, a potem dogaduj się na priv.

Więcej nie pomogę, mieszkam na południu Polski i trochę mi nad Rawkę nie po drodze ;)

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Grzebiuszka 00:37 04-01-2010
Napisano
Po lewej też jest schron dla działa, ale zamurowany, a dalej, przy domach Regelbau, do którego można było bez problemu wejść.
Sorrrry za post pod postem.

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Grzebiuszka 00:38 04-01-2010
Napisano
Tymi drzwiami należało by się zająć. Wkrótce mogą dotrzeć tam złomiarze jak już tego nie zrobili. Najlepiej było by je z tamtąd zabrać i zdepozytowac np. w muzeum regionalnym.
  • 2 years later...
Napisano
tych drzwi już nie ma ,a schrony zostały wybudowane w 1944 r. na przełomie od lipca do listopada tego roku.w kamionie mieścił się obóz przejściowy dla pracowników budujących cały pas lini tego rodzaju ,na liniji pilica -rawka-bzura

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie