Skocz do zawartości
  • 0

Rogatywka polska jaka formacja?

sebol13

Pytanie

Napisano

Witam
Ostatniego czasu dostałem w spadku po wujku rogatywkę.
Jest ona w złym stanie wujek podlepił ją czerwonym kołnierzem dla usztywnienia.Podobno odłamek który trafił w orzełka zabił jej właściciela pod Biłgorajem w 1939 roku.
Za orzełkiem jest mała dziurka a na jednym rogu plamy czerwone może to krew?
Wisiała ona przez 40 lat u mojego wujka stąd ten patent z drutu,który już ostrożnie zdemontowałem i ogólne zakurzenie.
Rogatywka została znaleziona na polu bitwy przez krewnych wujka którzy to również pochowali tego nieszczęśnika (podobno był to żołnierz (oficer???) artylerii przeciwlotniczej nazwiska niestety nie znam).

Otok wydaje się być koloru morsko-zielonego pod paskiem.

Byłbym wdzięczny za wszelkie informacje które mogły by mi pomóc w ustaleniu jej pochodzenia.

Pozdrawiam

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dziękuje za opinie czyli podporucznik z artylerii,a czy rzeczywiście p.lot to chyba się nie dowiemy.
Dodatkowo otrzymałem od rodziny wuja informację że człowiek ten pochodził z Żywca (jednak nikt nie pamięta nazwiska)i umarł w wyniku odniesionych ran.

Doczytałem że miasta broniły armie Kraków i Lublin ,więc stawiał bym na pochodzenie z armii Kraków (wg.naszywki producenta) w której skład wchodziły wg. źródła internetowego:

GO Bielsko
3. dywizjon 65 pułku artylerii lekkiej
151. bateria artylerii górskiej
152. bateria artylerii górskiej

GO Śląsk
23. dywizjon artylerii ciężkiej
1. dywizjon artylerii plot zmot.
1. i 131. dywizjon artylerii plot 75mm wz. 1897/14/17 (działa półstałe)
9. bateria artylerii plot zmot. 75mm wz. 36/37
501., 502., 503., osłony lotniska i dwa fabryczne plutony artylerii plot 40mm.

Teraz przydał by się ktoś kto mógłby zweryfikować które jednostki mogły by uczestniczyć w walkach o Biłgoraj?

Pozdrawiam i dziękuję
Napisano
Podporucznik ma dwie gwiazdki,to bedzię chorąży chyba że odpadło obszycie daszka (nie pamietam nazwy-ale to takie dwie tasiemki na brzegu daszka u oficera) to móglby to byc major.
Napisano
Maciek, przed wojną podporucznik miał jedną gwiazdkę, porucznik dwie, a kapitan (rotmistrz) trzy gwiazdki. Po jednej gwiazdce dodano" po wojnie, co by podporucznik miał tyle samo gwiazdek, co mładszyj lejtnant.
Napisano
Popatrz czy w okolicy nie walczyły jakieś górnośląskie pułki. Producent rogatywki jest z Katowic. Możliwe, że jej właściciel zamówił ją a miejscu"...
Napisano
O przepraszam zasugerowałem sie dzisiejszymi stopniami,a przed 39 rzeczywiście podporucznik miał jedną gwiazdkę:
http://www.12pulkulanow.com/main_folder/stopnie.htm
-sory za zamieszanie.
Napisano

Witam
Ostatniego czasu dostałem w spadku po wujku rogatywkę.
Jest ona w złym stanie wujek podlepił ją czerwonym kołnierzem dla usztywnienia.Podobno odłamek który trafił w orzełka zabił jej właściciela pod Biłgorajem w 1939 roku.
Za orzełkiem jest mała dziurka a na jednym rogu plamy czerwone może to krew?
Wisiała ona przez 40 lat u mojego wujka stąd ten patent z drutu,który już ostrożnie zdemontowałem i ogólne zakurzenie.
Rogatywka została znaleziona na polu bitwy przez krewnych wujka którzy to również pochowali tego nieszczęśnika (podobno był to żołnierz (oficer???) artylerii przeciwlotniczej nazwiska niestety nie znam).

Otok wydaje się być koloru morsko-zielonego pod paskiem.

Byłbym wdzięczny za wszelkie informacje które mogły by mi pomóc w ustaleniu jej pochodzenia.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie