Witam Ostatniego czasu dostałem w spadku po wujku rogatywkę. Jest ona w złym stanie wujek podlepił ją czerwonym kołnierzem dla usztywnienia.Podobno odłamek który trafił w orzełka zabił jej właściciela pod Biłgorajem w 1939 roku. Za orzełkiem jest mała dziurka a na jednym rogu plamy czerwone może to krew? Wisiała ona przez 40 lat u mojego wujka stąd ten patent z drutu,który już ostrożnie zdemontowałem i ogólne zakurzenie. Rogatywka została znaleziona na polu bitwy przez krewnych wujka którzy to również pochowali tego nieszczęśnika (podobno był to żołnierz (oficer???) artylerii przeciwlotniczej nazwiska niestety nie znam).
Otok wydaje się być koloru morsko-zielonego pod paskiem.
Byłbym wdzięczny za wszelkie informacje które mogły by mi pomóc w ustaleniu jej pochodzenia.
Pytanie
sebol13
Witam
Ostatniego czasu dostałem w spadku po wujku rogatywkę.
Jest ona w złym stanie wujek podlepił ją czerwonym kołnierzem dla usztywnienia.Podobno odłamek który trafił w orzełka zabił jej właściciela pod Biłgorajem w 1939 roku.
Za orzełkiem jest mała dziurka a na jednym rogu plamy czerwone może to krew?
Wisiała ona przez 40 lat u mojego wujka stąd ten patent z drutu,który już ostrożnie zdemontowałem i ogólne zakurzenie.
Rogatywka została znaleziona na polu bitwy przez krewnych wujka którzy to również pochowali tego nieszczęśnika (podobno był to żołnierz (oficer???) artylerii przeciwlotniczej nazwiska niestety nie znam).
Otok wydaje się być koloru morsko-zielonego pod paskiem.
Byłbym wdzięczny za wszelkie informacje które mogły by mi pomóc w ustaleniu jej pochodzenia.
Pozdrawiam
11 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.