Skocz do zawartości
  • 0

Nóż/Sztylet/Bagnet.

Sekal

Pytanie

Napisano
Witam. Mam takie pytanie. Widziałem dzisiaj Nóż/Sztylet/Bagnet. Był on w pochwie, miał rękojeść koloru ciemnopomarańczowego, na rękojeści był również orzeł polski tylko nie przyjrzałem się który wzór. Na końcu pochwy był orzełek z wieńcem w szponach (cichociemni?). Proszę o pomoc i identyfikację co to mogło być, pozdrawiam.

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam. Mam takie pytanie. Widziałem dzisiaj Nóż/Sztylet/Bagnet. Był on w pochwie, miał rękojeść koloru ciemnopomarańczowego, na rękojeści był również orzeł polski tylko nie przyjrzałem się który wzór. Na końcu pochwy był orzełek z wieńcem w szponach (cichociemni?). Proszę o pomoc i identyfikację co to mogło być, pozdrawiam.
Napisano
Odznaka pilota 1 klasy to przedstawienie lecącego orła z wieńcem. Bojowy znak spadochronowy z PSZ to pikujący orzeł z wieńcem. Jak to się natomiast ma do tego tej tajemniczej broni białem, której stałes się posiadaczem, niestety nie mam pojęcia, ale bardziej siedzę w niemczyźnie...
Pozdrawiam
Napisano

Wnioskując z twojego opisu to nie może to być nic innego jak kordzik przedstawiony na zdjęciu wyżej(pierwszy z lewej)lub na zdjęciu obok.Rękojeści kordzików mogły występować w różnych odcieniach pomarańczowego jak i kości słoniowej.Nie wiem jak z powojennymi ale w przedwojennych kordach rękojeść robiono w dwóch wariantach: z kości słoniowej i drewnianą pokrytą masą celuloidową.I z tego co pamiętam ciemniejsze barwy rękojeści były właśnie z masy c.I twój to może właśnie taki.Polecam zajżeć do książki T.Królikiewicza Kordziki" tam jest wszystko napisane.Pzdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie